Světové tržby zachraňují třetí Narnii

Vydáno: 17.12.2010 11:53 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Mimo USA už si připsala téměř 84 milionů dolarů
Fotografie z filmu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníkaDebakl z minulého víkendu, kdy třetí část Letopisů Narnie s podtitulem Plavba Jitřního poutníka otevřela v severoamerických kinech za mizerných 24,5 milionu dolarů, nebude pro producenty zřejmě tak tragický. Fantasy s rozpočtem 155 milionů výrazně pomohl zbytek světa, odkud už se k Foxům přisypalo téměř 84 milionů, z toho hned 66 během premiérovém víkendu.
Zatím není důvod k jásání, ani takto nečekaný výsledek zřejmě nevytáhne Narnii z červených čísel. Aby se film stal výdělečným, potřebuje totiž vydělat minimálně dvojnásobek svého rozpočtu (polovina výdělků jde kinařům) a Jitřní poutník jich zatím dohromady nasbíral kolem 110. Potřebuje tedy dalších dvě stě milionů, což se nezdá být příliš reálné.
Největší zájem o Narnii byl v Rusku, odkud připutovalo téměř jedenáct milionů, což byl nejlepší start z celé fantasy série. To samé platí i pro otvíráky v Mexiku a Jižní Korei, kde si Pevensienovic děti připsaly 7,1 resp. 5,3 milionu. Ale například ve Francii či Velké Británii si Jitřní poutník oproti předchozím dílům výrazně pohoršil. V dalších velkých trzích, jako je Německo nebo Itálie, film startuje až tento víkend. Z České republiky na Narniiské konto zatím odešlo necelých 250 tisíc dolarů.
Díky úspěchu Narnie byl po třech týdnech nadvlády sesazen z trůnu mladý kouzelník Harry Potter, který spadl v tržbách o 44 % na stále úctyhodných 31 milionů. Brýlatý kouzelník se drží a ze zbytku světa vykazuje již 522 milionů a je pravděpodobné, že se stane již šestým filmem v sérii, kterému se podařilo překonat hranici šesti set milionů z neamerických kin během prvního měsíce promítání.
Na dalších dvou příčkách se umístily animáky Na vlásku s tržbami 21 milionů a Megamysl, kterému ze světa dorazilo necelých 12 milionů. Zatím se zdá, že neameričtí diváci pomohou vylepšit bilanci i druhé propadnuvší novince, thrilleru Cizinec s Angelinou Jolie a Johnnym Deppem. Ten při rozpočtu 100 milionů otevřel v Americe jen za 17 milionů. Ve světě si zatím připsal na pátém místě 7,4 milionu, a to přitom startoval jen v hrstce zemích.
zdroj: Box Office Mojo


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • usa vs zbytek sveta (rogue, 17.12.2010 12:28) Reagovat

    A neni to tak, ze studiu jde z trzeb zbytku sveta mnohem mensi procento penez nez z USA? Takze tech 84 zas tak super nebude

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY