Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: soud a právníci ve filmu

Top 10: Soud a právníci ve filmu

Vydáno: 01.12.2013 19:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

U příležitosti premiéry nového filmu Ridleyho Scotta Konzultant, v němž Michael Fassbender hraje na šikmé ploše se objevivšího advokáta, vám v našem přehledu připomeneme deset pozoruhodných "právnických" filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Soudy, procesy a právníci patří k filmu stejně neodmyslitelně jako například Hvězdné války nebo E.T. mimozemšťan k žánru sci-fi. Ačkoli se v reálném světě obvykle snažíme zmíněným "položkám" vyhnout, ve filmu nám právě ony často připraví jedny z nejuspokojivějších filmových momentů. My vám v našem malém pohledu na tento svébytný filmový subžánr připomeneme deset reprezentativních kousků ze světové i domácí kinematografie.

10. Právník jako komediant - Můj bratranec Vinny 

vyberteVe zmíněném právnickém ranku je americká komedie Můj bratranec Vinny spíše výjimkou. Jedná se o oddechovou a nenáročnou komedii, ve které Joe Pesci představuje nešikovného newyorského advokáta Vinny Gambiniho (advokátské zkoušky složil až na šestý pokus), který obhajuje svého z vraždy podezřelého bratrance Billyho (Ralph Macchio). I přes to, že se zdá zpočátku Vinnyho případ ztracený, vše dobře dopadne a to i díky výrazné pomoci Vinnyho přítelkyně Mony Lisy Vito (Marisa Tomei). Můj bratranec Vinny patří mezi ty lepší snímky ve filmografii všech zúčastněných, stejně jako ve filmografii režiséra Jonathana Lynna. Nabízí dobře propracovanou zápletku založenou na nepřímých důkazech a shodě náhod a ve výsledné podobě se jedná o svižnou a vtipnou komedii, ve které exceluje jedinečným způsobem Joe Pesci a Marisa Tomei, která za roli sympatické a upovídané Vinnyho přítelkyně získala Oscara za herecký výkon ve vedlejší roli.

Originální trailer filmu Můj bratranec Vinny

9. (Málem) neprávem odsouzený – Nepravý muž 

vyberteNepravý muž mistra hrůzy a napětí Alfreda Hitchcocka je prvotřídním thrillerem, ve kterém se Manny Balestrero (Henry Fonda) stane málem obětí nešťastné shody náhod a právnických kliček. Manny se při jednom z návratu domů za svou manželkou Rose (Vera Miles) stane omylem podezřelým z několika ozbrojených přepadení. V jeho neprospěch mluví i několik svědků, kteří ho označují za pachatele. Sám režisér neopomenul v úvodu filmu své diváky upozornit, že film, ač "neuvěřitelný", natočil podle skutečného případu. Hitchcock nejdříve mistrně navodí onu ve svých filmech často řešenou krizi či záměnu identity, aby posléze předvedl jedno zmateční soudní řízení, které dokázalo, že ani právo a soudní systém není dokonalý a neomylný.

Originální trailer filmu Nepravý muž
 

8. (Docela) neprávem odsouzený –  Ve jménu otce 

vyberteBiografický politický thriller Ve jménu otce není tak docela klasickým soudním či právnickým filmem. Je rovněž založen na skutečném případu takzvané "Guildfordské čtyřky", neprávem odsouzené čtveřici mladých lidí za bombové útoky IRA v Londýně. Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) a jeho tři přátelé měli pouze tu smůlu, že se v době útoku vyskytovali nedaleko místa činu. Britská policie je zatkne, násilím donutí k přiznání a odsoudí na doživotí. Po šestnácti letech je díky pomoci advokátky Gareth Peircové (Emma Thompson) propustí na svobodu. Klíčové scény filmu se odehrávají právě u britského soudu. Ve jménu otce disponuje silnými hereckými výkony především Daniela Day-Lewise, Petea Postlethwaiteho v roli jeho otce a také Emmy Thompson v roli jeho advokátky a vyhraněným morálním apelem, stejně jako silným emocionálním účinkem.

Originální trailer filmu Ve jménu otce

7. Právník jako idealista - ...a spravedlnost pro všechny

vyberteSlavná závěrečná slova slibu věrnosti USA dokazují, že ona "spravedlnost pro všechny" zní dobře na papíře, ale ve skutečnosti se podle těchto slov řídit nelze. To zde zjistí idealistický mladý právník Arthur Kirkland v na Oscara nominovaném výkonu Al Pacina. Kirkland zde obhajuje ze znásilnění a brutálního zbití odsouzeného kolegu, ctihodného soudce Henry T. Fleminga (John Forsythe), který se mu k činu cynicky dozná. Fleming si vybere Kirklanda nikoliv ze vzájemných sympatií, které mezi nimi nejsou, ale proto, že je dobrý právník. Kirkland, který prožívá konflikt právnické loajality a svědomí nakonec svého mandanta ve slavné závěrečné scéně místo obhajoby sám označí za viníka. Právě tato závěrečná scéna spolu s emotivní a energickou Pacinovou řečí patří k nejsilnějším okamžikům celého filmu. V jisté anketě na téma ztvárnění právníků ve filmu byl však právě tento film označen za "nejnaivnější".

Originální trailer ...a spravedlnost za všechny

6. Právník jako pragmatik – Anatomie vraždy

vyberteByl-li film …a spravedlnost pro všechny označen za nejnaivnější, pak Anatomi vraždy naopak znalci z oboru práva ohodnotili jako za film "nejblíže se podobající realitě". Zestárlý James Stewart tu představuje malého městského právníka a bývalého státního zástupce Paula Bieglera, který se poté, co odejde z aktivního profesního života, nejraději věnuje lovu ryb. Bieglerovi se však naskytne zajímavá možnost výdělku. Dostane se k němu případ amerického nadporučíka v armádě Fredericka Maniona (Ben Gazzara), který je obviněn z vraždy barmana Barneyho Quilla. Ten měl předtím znásilnit Manionovu manželku Lauru (Lee Remick). Biegler založí svou obhajobu na takzvaném "nezvladatelném nutkání", což je forma duševní nezpůsobilosti v momentě provedení činu. Anatomie vraždy se vyznačuje střízlivě realistickým až cynickým pohledem na praktiky právního systému, ve kterém jde hlavně o vítězství v případu než o "diskutabilní a pochybnou pravdu".

Originální trailer filmu Anatomie vraždy

5. Právník jako součást (politického) systému – Obžalovaný 

vyberteObžalovaný je společným dílem československého tvůrčího tandemu Ján Kadár - Elmar Klos, tvůrce oscarového Obchodu na korze. Rok předtím natočili psychologické drama Obžalovaný, které se kromě retrospektivních scén odehrává výhradně v soudní síni. Díky Obžalovanému se tak máme možnost podívat, jak pracoval a fungoval soudní systém v komunistickém Československu. Kadár s Klosem se drží podobně jako Preminger v Anatomii vraždy střízlivého tónu a s klinickou přesností ukazují jednotlivé fáze procesu s obžalovaným, kterým je ředitel jedné elektrárny Kudrna (Vlado Muller). Ač by se mohlo kvůli době vzniku (rok 1964) zdát, že jde o dílo politicky angažované nebo zastaralé, opak je pravdou. Obžalovaný se úspěšně vyhýbá všem schematismům a zjednodušování a kromě precizní výstavby a režie nabízí i působivé herecké výkony, především hlavního představitele, ale i Miroslava Macháčka v roli prokurátora. Mimo to se zde v první filmové roli objevil i Josef Somr v roli doktora a také Jiří Menzel v malé roli jednoho z obhájců.

Ukázka z filmu Obžalovaný

4. Právník jako soudce – Norimberský proces 

vyberteAmerické drama Norimberský proces se zabývá skutečnými procesy probíhajícími v Norimberku po konci druhé světové války s "druhořadými" postavami nacistické říše, které režim podporovaly. Zde jsou souzenými nacističtí soudci. Soudí je spojenecký, převážně americký soudní tribunál v čele s hlavním soudcem Danem Heywoodem (Spencer Tracy). Obhájce obžalovaných v Oscarovém výkonu Maximiliana Schella má nelehkou úlohu. Jak by mohli být ti, co sloužili nacistickému režimu, nevinní? Režisér Stanley Kramer, který natočil i jiný významný film ze soudního prostředí, Kdo seje vítr, se na ploše dvou a půl hodin zabývá nelehkými otázkami toho, kdo všechno nese za hrůzy, které nacisté páchali, odpovědnost. Činí tak natolik zdařile, že se vyhýbá tomu, aby se Norimberský proces stal "školním" filmem, který nás jen poučuje a nudí.

Originální trailer filmu Norimberský proces

3. Právník jako loutka – Prvotní strach 

vybertePrávnický thriller z roku 1996, ve kterém Richard Gere představuje zkušeného a protřelého obhájce Martina Vaila z Chicaga, jenž dostane za úkol obhajovat v citlivém případu dotýkajícího se ctihodného arcibiskupa Rushmana nesmělého a zakřiknutého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), který je podezřelý z arcibuskupovy vraždy. Vail uvěří svému klientovi, že je nevinný, aby se v závěru dočkal velkého překvapení. Prvotní strach patřil ve své době k typu filmů s překvapivou pointou jako například Sedm, Obvyklí podezřelí či 12 opic a pro film objevil Edwarda Nortona, který byl za své přesvědčivé ztvárnění psychopata po zásluze nominován na Oscara za vedlejší roli. Prvotní strach představuje v nejlepším slova smyslu prototyp divácky atraktivního právnického filmu.

Originální trailer filmu Prvotní strach

2.  V hlavní roli porota – Dvanáct rozhněvaných mužů 

vyberteV americkém právním systému má klíčovou roli v případě rozhodnutí viny a neviny obžalovaného nikoliv soudce, ale porota. Právě zákulisím a fungováním poroty se cele zabývá slavné drama Dvanáct rozhněvaných mužů, kterým debutoval ve filmu Sidney Lumet. Jedenáct porotců si je zprvu skálopevně jisto, že mají pravdu v projednávaném případu vraždy. Pouze dvanáctý z nich (Henry Fonda) váhá a odmítá se připojit k většině. Jelikož shoda musí být jednomyslná, začíná v dusné místnosti za zavřenými dveřmi hra nervů a argumentů. Dvanáct rozhněvaných mužů je vzorově vystavené a natočené drama, které díky své nadčasovosti nestárne a patří v kategorii filmů ze soudního prostředí k těm nejlepším, i když se v něm přímo neodehrává. Patří také k důležitým filmům režiséra, který se opakovaně ke zkoumání amerického právního systému vracel. Za zmínku stojí ještě jeho vynikající film Rozsudek  s Paulem Newmanem. Diváci si možná pamatují i na ruský remake Dvanáct.

Originální trailer filmu 12 rozhněvaných mužů

1. Právník podle Grishama – Vyvolávač deště

vyberteJohn Grisham, toť nekorunovaný literární král mezi právníky, který zpopularizoval "právnický" žánr. Podle knih tohoto amerického spisovatele a právníka byla natočena již celá řada právnických thrillerů započatá Firmou. Vedle Firmy či Nebezpečného klienta patří k nejzdařilejším adaptacím Coppolův Vyvolávač deště. Matt Damon tu v hvězdně obsazeném snímku ztvárňuje mladého a ambiciózního absolventa práv Rudyho Baylora, který se učí právnické praxi "za pochodu" od zkušeného Decka (Danny DeVito) a hned ve svém prvním velkém případu si to "rozdá na férovku" s celou skupinou právníků vedených esem mezi advokáty Drummondem (Jon Voight), který zastupuje žalovanou "všemocnou" zdravotní pojišťovnu. Coppolovi se podařilo natočit divácky atraktivní právnický thriller předvádějící "to nejlepší z Grishama".

Originální trailer filmu Vyvolávač deště

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • sranda je, že Inherit the Wind (1960) v rebríčk... (Anonym, 01.12.2013 19:57) Reagovat

    sranda je, že Inherit the Wind (1960) v rebríčku nie je, za to však Vyvolávač deště je na prvom mieste :D

    • Re: sranda je, že Inherit the Wind (1960) v rebríčk... (V.Limberk, 09.07.2015 14:24) Reagovat

      Inherit the Wind v textu zmiňuju, jestli jste si všiml. Od režiséra Kramera jsem však před Kdo seje vítr dal přednost Norimberskému procesu, z čistě subjektivního hlediska. Co se týče Vyvolávače deště na prvním místě, Grisham je (nebo byl) prostě jednička mezi filmovými adaptacemi s právnickou tematikou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Andre Braugher (13.12.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Victor J. Kemper (29.11.2023 11:45 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu