Box Office: Hunger Games trhají rekordy

Vydáno: 25.11.2013 06:00 - Martin Bubrín | foto: Lionsgate

O premiérovém víkendu potvrdil knižní (a nyní již filmový) fenomén Hunger Games svou sílu. Katniss Everdeen stačilo pouze druhé vystřelení z luku a film si připsal čtvrtou nejlepší premiéru v historii.
Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Jennifer Lawrence ve filmu Hunger Games: Vražedná pomsta / The Hunger Games: Catching Fire"Happy Hunger Games. And may the odds be ever in your favor!" Věta, kterou ještě před rokem a půl nikdo ve filmovém světě neznal, se rázem změnila v jednu z nejlépe rozběhnutých franšíz současnosti. Kdo by řekl, že se z tohoto knižního fenoménu vyklube také ten filmový, když ještě minulý rok byly Hunger Games nelichotivě popisovány jako další vyprázdněný napodobitel Twilight ságy.

A stalo se nemožné - Vražedná pomsta podle předlohy Suzanne Collins nejenže v tržbách překonala leckterý díl emo-upírské série, dokonce se o ní (na rozdíl od prvního dílu) pěje chvála od kritiků vzývajících důstojnou knižní adaptaci teenage série, která vůbec není pro smích. Ba naopak - převážně pozitivní kritické ohlasy, silná fanouškovská základna a promyšlená reklamní kampaň vyhnaly Katniss a Peetu na vrchol žebříčku návštěvnosti s neskutečnými 161 miliony dolarů. Což je po Avengers, třetím Iron Manovi a poslední potterovce rovnou čtvrtý nejlepší otvírák v historii, nechávající za sebou i dva díly Nolanovy netopýří trilogie i první Hunger Games.

Stanley Tucci ve filmu Hunger Games: Vražedná pomsta / The Hunger Games: Catching FireTy si pro sebe loni uzmuly překvapivých 152 milionů, což dvojka ještě navýšila o dalších deset. Nutno podotknout, že jde o pozoruhodný výsledek i kvůli tomu, že film není uváděn ve 3D - pokud by se totiž studio rozhodlo o postkonverzi (která by stejně stála za houby, pokud jste film viděli), je možné, že by mohl atakovat i takového Tonyho Starka. Jde tak o velmi silné přemostění do finálního dvojdílu, u něhož můžeme, jak už to u velkých sérií bývá, čekat víkendové tržby ještě vyšší.

Francis Lawrence si tak nejenže může blahopřát ke kasovnímu trháku, ale také k vyzvednutí série z kvalitativního bahna young adult adaptací a naservírování divákům hodně osobitou, psychologicky propracovanou a hlavně brilantně natočenou podívanou, která v jeho filmografii nebude kazem jako například u všech režisérů Twilightu. Se svítivostí tohohle trháku se samozřejmě nemohl měřit ani marvelovský Thor: Temný svět, který tento víkend utržil více než desetkrát méně, a jehož otvírák se s vraždícími teenagery v aréně nedá vůbec srovnat.

Fotografie z filmu Pozdravy ze spermobanky / Delivery ManKromě třetího místa, na němž dřepí vánoční černošká komedie The Best Man Holiday, je jedinou novinkou v žebříčku komedie s Vincem Vaughnem s krkolomným českým názvem Pozdravy ze spermobanky. Příběh dárce spermatu, který zjistí, že po světě pobíhá 533 jeho potomků, je dalším připomenutím toho, že komik už dávno nepatří do první hollywoodské ligy. Částečně se to potvrdilo ve Stážistech, které ještě jakž takž utáhl spolu s Owenem Wilsonem, ale jeho sólových osm milionů je jednoznačným zklamáním. 

Zbytek žebříčku jako by se jen od minulého týdne posunul o jednu pozici dolů - zanedbatelné tři až pět milionů si na konto může připsat nejen unylý animák Ptačí úlet, důchodcovská sešlost Frajeři ve Vegas, jackassovská taškařice Bad Grandpa, ale i potenciální oscarovky jako čím dál hvězdnější Gravitace, otrokářských 12 let v řetězech nebo drama Dallas Buyers Club s Matthewem McConaugheym nakaženým virem HIV, který se vydá na černý trh s léčivy.

Fotografie z filmu Ledové království / FrozenPříští týden do amerických dorazí zástup novinek, z nichž má Hunger Games šanci ohrozit maximálně disneyovka Ledové království. Nový animák od tvůrců úspěšného Na vlásku byl tento víkend nasazen jen v jednom kině a utržil 238 tisíc dolarů - již tuto středu ale expanduje do více než třítisícovky, takže můžeme očekávat velká čísla. V zámoří diváci dále uvidí černošský muzikál Black Nativity, akční béčko s Jasonem Stathamem Homefront, válečnou Zlodějku knih nebo v omezené pětistovce kin uvedený remake Oldboye a britskou komedii Philomena.


BOX OFFICE: VÍKEND OD 15.11.2013

1. Hunger Games: Vražedná pomsta 161,1 mil. (novinka)
2. Thor: Temný svět 14,1 mil.
3. The Best Man Holiday 12,5 mil.
4. Pozdravy ze spermobanky 8,2 mil. (novinka)
5. Ptačí úlet 5,3 mil.
6. Frajeři ve Vegas 4,4 mil.
7. Bad Grandpa 3,5 mil.
8. Gravitace 3,3 mil.
9. 12 let v řetězech 2,8 mil.
10. Dallas Buyers Club 2,7 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY