Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Portrét Richarda Curtise

Portrét: Nekorunovaný král britské romantické komedie Richard Curtis

Vydáno: 19.11.2013 15:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Britská romantická komedie už je v současnosti prvotřídním vývozním artiklem a značkou, na níž mohou být ve Spojeném království pyšní. Zasloužil se o to zejména Richard Curtis, jehož kariéra je plná úspěchů a kasovních trháků.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Richard Curtis při natáčení filmu Láska nebeská / Love ActuallyJe trošku paradoxní, že v současnosti nejslavnější tvůrce těch nejbričtějších romantických komedií se 8. listopadu 1956 narodil v novozélandské metropoli Wellingtonu. Do Velké Británie se totiž společně s rodiči přistěhoval až v jedenácti letech (do té doby pobýval třeba ve Švédsku nebo na Filipínách). Může se pyšnit titulem bakaláře umění ze slavného Oxfordu v oboru anglický jazyk a literatura - právě zde se setkal s místním studentem Rowanem Atkinsonem, což se pro jeho další kariérní kroky ukázalo jako naprosto zásadní.

Společně vymýšleli gagy a vystupovali v populární Oxford Revue (komediální pásmo studentů Oxfordu) a bok po boku se objevili i na slavném festivalu Edingburgh Fringe. Na základě tohoto vystoupení byl Richard Curtis požádán, aby se podílel na psaní rozhlasového komediálního pásma The Atkinson People, které bylo vysíláno v roce 1979 na BBC Radio 3.

Fotografie z filmu Mr. Bean: Největší filmová katastrofa / BeanPrakticky okamžitě poté se přesouvá do televize, kde se stává pravidelným scenáristou pořadu s názvem Not the Nine O´Clock News, který parodoval aktuální společenské události, hudební hity a různé popkulturní motivy a témata. Jeho nejslavnější období ale přichází v roce 1983, kdy společně s Rowanem Atkinsonem a Benem Eltonem vytváří dnes už kultovní seriál Černá zmije, který někdy hodně drsně parodoval známé britské historické milníky. Série se vysílala šest let a Curtis byl jediným mužem, který pracoval na scénáři všech epizod. V roce 1990 vymyslela silná trojka jinou legendární komickou postavičku - Mr. Beana - a po celých pět let přicházela s novými a novými příhodami sympatického ňoumy. 

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let už se pokoušel o první filmové scénáře. Jeho debutem se stala romantická komedie z roku 1989 The Tall Guy, kde se kromě Atkinsona objevili i Jeff Goldblum a Emma Thompson. O dva roky později následoval televizní snímek Bernard and the Genie s Alanem Cummingem a samozřejmě Rowanem Atkinsonem v hlavních rolích. V roce 1994 pak Richard Curtis zcela sám vymyslel sitcom The Vicar of Dibley, který psal přímo na tělo hlavní představitelce Dawn French. Jeho úspěch byl obrovský a když se v roce 2004 vyhlašovala internetová anketa o nejlepší britský sitcom, skončil celkově třetí (druhá byla mimochodem Černá zmije, takže Curtis mohl být víc než spokojen).

Filmový průlom

Celosvětový úspěch přišel v roce 1994. Tehdy napsal scénář k nízkorozpočtové komedii malé britské produkční společnosti Working Title s názvem Čtyři svatby a jeden pohřeb. Původně zamýšlená typicky anglická nenáročná žánrová jednohubka se stala fenoménem po celém světě, z hlavního představitele Hugha Granta se stala rázem veliká hvězda a samotný autor filmu se dočkal oscarové nominace, kterou sice neproměnil (prohrál v čestném boji s Tarantinovým kouskem Pulp Fiction: Historky z podsvětí), ale jeho jméno už nebylo tak neznámé.

Julia Roberts, Hugh Grant ve filmu Notting Hill / Notting HillA to byl teprve začátek, neboť v roce 1999 přišel s další romantickou komedií, kterou pojmenoval podle londýnské čtvrti Notting Hill, kde nějakou dobu žil. Hlavní role svěřil osvědčenému Hughu Grantovi, jehož protipól ztvárnila Julia Roberts. Snímek slavil obrovský úspěch u kritiky i u diváků a stal se nejvýdělečnějším britským filmem všech dob. Jméno Richard Curtis se definitvně zařadilo do první scenáristické ligy a nároky na něho kladené byly od té chvíle hodně vysoké.

Do miléniových let vstoupil sympatickým a odvážným krokem. V roce 2001 poprvé v kariéře nepsal vlastní scénář, ale ujal se adaptace literárního bestselleru Deník Bridget Jonesové. K jeho rozhodnutí přispělo i to, že osobně znal autorku knihy Helen Fielding, která mu se scénářem pomáhala. Pro pořádek se sluší říci, že na něm spolupracoval i Andrew Davies.

Režijní kariéra a nejlepší "romkom" dekády

Andrew Lincoln ve filmu Láska nebeská / Love ActuallyV roce 2003 přišel absolutní a zřejmě už nepřekonatelný vrchol Curtisovy kariéry. Rozhodl se, že ke scenáristické funkci přidá i režijní a tak vznikla  Láska nebeská. Suverénně nejlepší romantická komedie minimálně posledních deseti let přináší pohled na lásku ze všech úhlů a snad každý si ve filmu najde něco, co na něj zapůsobí a i ten největší cynik se nechá určitými momenty obměkčit. Tvůrce navíc sehnal elitní britské obsazení, takže se tu ve větších či menších rolích objeví například Bill Nighy, Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Martin Freeman, Keira Knightley a další. Úspěch byl opět na světě a i přes délku takřka dvou a čtvrt hodiny film nemá slabé místo (a na DVD se navíc můžete podívat na všechny vypuštěné scény, protože stopáž měla mít původně celé tři hodiny!).

Bylo jasné, že tento fenomén se hned tak nezopakuje, proto si Curtis dal velmi správně na čas a věnoval se televizním filmům a projektům. V roce 2007 si odnesl cenu BAFTA za úspěšnou filmovou a televizní kariéru v Británii a také za svou charitativní činnost.

K režii se vrátil roku 2009 s komedií Piráti na vlnách, ve které se přenesl zpět do éry šedesátých let, kdy byla v Británii populární tzv. pirátská rádia. Snímek, v němž se objevili mimo jiné Bill Nighy, Kenneth Branagh, Philip Seymour Hoffman nebo Rhys Ifans, se opět těšil velkému úspěchu u odborníků i laiků a potvrdil, že Curtis natáčí pohodové a vtipné filmy pro radost svou i diváků a dělá to vkusně.

Před dvěma lety si poprvé vyzkoušel žánr válečného dramatu / romance, když ho Steven Spielberg požádal, aby upravil a lehce přepsal původní verzi scénáře Válečného koně od Lee Halla. A ač se hodně snažil, jisté kýčovitosti se nevyhnul. Těžko ale posuzovat, jak velké byly jeho zásahy.

Rachel McAdams, Domhnall Gleeson ve filmu Lásky čas / About TimeLetos obšťastnil své fandy třetím režijním počinem Lásky čas, kde se kromě romantiky také lehce otřel o tématiku cestování v čase. A i když mu právě tohle kritici vyčítají nejvíc, opět jde o slušný a nadprůměrný kousek, který ukrátí příjemný večer ve dvou. Pokud půjde opravdu o jeho poslední režijní počin, jak se proslýchá, je to loučení se ctí.

V příštím roce bychom se s ním měli setkat v titulcích ke snímku Trash, který je adaptací románu Andyho Mulligana a jehož žánrové zařazení se pohybuje v mezích dobrodružného dramatu, tak uvidíme, jak si Curtis s pro něho neznámým žánrem poradí. Pokud mu to půjde stejně jako u romantických komedií, kterým vtiskl jinou tvář a dokázal, že pobaví i muže, zlobit se asi nikdo nebude.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Wonka ovládl kina (19.12.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu