Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Redakční topka: nejromantičtější moment ve filmu

Redakční topka: nejromantičtější moment ve filmu

Vydáno: 11.11.2013 19:00 v sekci Články | Žebříčky - Redakce | foto: facebook tvůrce

V kinech právě běží okouzlující lovestory Lásky čas, tak jsme se v redakci zamysleli nad naším oblíbeným romantickým momentem ve filmu, který nám nějakým způsobem utkvěl v paměti.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lásky čas nastane pro každého v jinou chvíli - vnímání scény jako romantické je čistě subjektivní záležitostí, proto jeden tahá kapesníky a druhý ve stejnou chvíli sahá po cynické poznámce. V tomto redakčním výběru vám rozhodně nebudeme popisovat naše osobní zážitky z kina nebo obýváku, ale pokusili jsme vybrat naše nejoblíbenější romantické momenty, které nám utkvěly v paměti. Žánr je však natolik široký, že jsme museli vždy sáhnout jen po jednom významném kousku - proto platí, že se s námi o vaše oblíbené scény můžete podělit v diskuzi pod článkem.

Vratislav Šálek – Anglický pacient

Kristin Scott Thomas, Ralph Fiennes ve filmu Anglický pacient / The English PatientNe, nebudu se tu vypisovat z toho, že jako desetiletý klučina, který toho o filmu ví pramálo, jsem brečel u závěrečné scény z Osobního strážce (a dodnes se za to malinko stydím). Od té doby už jsem ušel kus filmové cesty a můj oblíbený romantický film je možná trošku zvláštní. Jedná se o devítioscarové drama Anglický pacient, v němž podle mého tehdy nepříliš známý Anthony Minghella zachytil lásku v těžkých dobách tak, jak se to už poté nikomu nepovedlo. Vyzdvihnout z filmu jedinou scénu je prakticky nemožné, protože celé skoro tříhodinové dílo je o tom, co je člověk ochoten udělat pro milovanou ženu, i když ví, že mu nikdy patřit nemůže.

Stačí si vzpomenout na moment, kdy hrabě Laszlo de Almásy v podání výtečného Ralpha Fiennese, havaruje se svou milenkou v poušti, těžce zraněnou ji odnese do osamocené jeskyně a slíbí, že se pro ní vrátí, i když sám tuší, že to zřejmě nedokáže. Přesto kvůli své osudové ženě zradí vlast a neváhá znovu projít bojovým peklem. K tomu si přidejte překrásnou kameru, nádherné pouštní scenérie a uchvacující hudbu a máte tu romantiku jako blázen, která není kýčem a není laciná. Cesta se k ní sice hledá složitě, ale když ji najdete a akceptujete tvůrčí přístup, prožijete vskutku hluboký a melancholický romantický prožitek. Za mě jednoznačná volba.
     

Scéna z filmu Anglický pacient

Zuzana Hofmanová - Věčný svit neposkvrněné mysli

Kate Winslet, Jim Carrey ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli / Eternal Sunshine of the Spotless MindKdybych za život mohla vidět jen jednu scénu z Gondryho realistické romance, bylo by to právě poslední sbohem mezi melancholickým Joelem a impulzivní Clementine. Raněný Joel, který si chce po vzoru své bývalé přítelkyně vymazat vzpomínky na zdánlivě nepovedený vztah, servíruje skrze putování svou myslí nesčetně romantických momentů. Paradoxně tím nejsilnějším je vzpomínka úplně poslední. Joel si znovuprožívá první setkání s energickou Clementine, tentokrát s plným vědomím, že tentokrát je to ve vymazávacím procesu samotná konečná.

Na pozadí kolabující vzpomínky s rozpadající se verandou zvládá Michel Gondry zachytit esenci celého snímku. Jak Joel a Clementine vkládají komentáře do svého prvního setkání, odhalují všechna zranění, zbabělost, lítost, ale i něhu a naději. To když snová Clementine navrhne poslední vzpomínku upravit a dopřát oběma opravdové rozloučení. To, co bývalému páru nakonec ve změti padajících trámů zbude, to je pro mě opravdovou romantikou. A krátká sekvence, která celé „sejdeme se v Montauku“ doplňuje o flashbacky, to je romance zase úplně jiná. Tentokrát vizuální.

Scéna z filmu Věčný svit neposkvrněné mysli

Natálie Bergerová – Před úsvitem

Julie Delpy, Ethan Hawke ve filmu Před úsvitem / Before SunriseDva cizinci ve vlaku, dvě nečekaně spřízněné duše. Francouzská dívka Céline, mladý Američan Jesse. Jedna dlouhá konverzace. Vlak se blíží na hlavní nádraží ve Vídni, kde On vystupuje. V poslední chvíli přiběhne za Céline a s neodolatelnou drzostí ji požádá, aby vystoupila a strávila s ním jeden den ve Vídni, aby se letmé setkání neproměnilo v zasutou výčitku, co by bylo, kdyby... Je lepší litovat toho, co člověk udělal, než toho, co ze strachu nezkusil. Nejromantičtější momenty jsou ty, při kterých vystoupíme ze své "comfort zone" a uděláme ten první indianajonesovský "leap of faith". Třeba takhle:

Scéna z filmu Před úsvitem

Pavel Pinker - Vesnice

Fotografie z filmu Vesnice / The VillageIvy (Bryce Dallas Howard) je slepá, nicméně statečná a se životem smířená dívka. Lucius (Joaquin Phoenix) je revoltující a odvážný, ale na první pohled také zdrženlivý a nejistý mladík. Oba žijí za nejasných okolností v lesní komunitě, uvězněni pověstmi o nebezpečných bytostech, jež obchází okolní hvozdy. V nejkrásnější scéně filmu čelí vesnice útoku zmíněných bytostí, elegantně označených za „ty, o nichž se nemluví". Zatímco všichni hledají úkryt, vyděšená Ivy stojí ve dveřích a natahuje ruku do tmy, protože pevně věří, že pro ni Lucius přijde. Po krátké chvilce napětí jeho ruka skutečně uchopí tu její, James Newton Howard rozehrává nádherný hudební motiv, čas se zpomaluje a Lucius odvádí Ivy do úkrytu ve sklepě, kde už čeká zbytek rodiny.

Audiovizuálně překrásná chvíle dokonale vyjadřuje křehkou, naivní a bezelstně upřímnou poetiku lásky, kterou celý film vyznává. Romantická linie se později dočká vyvrcholení v neméně krásné scéně na zápraží, nicméně Vesnice ztroskotala na přehnaných hororových choutkách diváků a poněkud vratkém scénáři. Dnes je považována za zlomový film v kariéře svého tvůrce, M. Night Shyamalana – dá se totiž jednoduše říci, že zatímco filmy před Vesnicí stály za to, ty následující už nikoliv. Sama Vesnice pak bývala a stále je přijímána dosti rozporuplně. Hezký nápad a v niterných citech utopená myšlenka holt vždycky nestačí. Já si ji však pokaždé užívám do sytosti.

Scéna z filmu Vesnice

Martin Bubrín – Prázdniny v Římě

Audrey Hepburn, Gregory Peck ve filmu Prázdniny v Římě / Roman HolidayNejdokonalejší romantická komedie všech dob, jak bývá s oblibou tato klasika Williama Wylera z roku 1953 popisována, má nejenom jednu z nejsladěnějších dvojic filmového plátna, ale také zdaleka nejsrdceryvnější moment, v němž si dva zamilovaní vyjádří lásku – a to vše beze slov. Příběh drzého, nespolehlivého a chudého novináře Joea (Gregory Peck) a naivní, ostýchavé a zasněné následkyně trůnu Aňy (Audrey Hepburn) se zprvu nese v duchu odpočinkové komedie, v níž si do oka padnou dva typově a sociálně rozdílní jedinci, kteří si začnou nezávazně užívat římské prázdniny.

Návštěva památek, jízda na skútru a pojídaní zmrzliny schované za postranními úmysly Joea napsat bulvární článek o budoucí královně se však postupně mění v nezaměnitelnou romanci, která nad rámec žánru nesměřuje do šťastného, nýbrž tragického konce. Právě při scéně z tiskové konference, kdy si ti, kteří našli jeden druhého, ale vědí, že spolu nemohou zůstat, vyměňují pohledy vydávající tisíc slov, se odráží tolik hlubokých a lidských citů, což právem tuto scénu posílají do kolonky jednoho z nejkrásnějších zakončení, jaké jsem viděl. Zkrátka dokonalé vystižení složitého vztahu mezi mužem a ženou a zároveň nečekaně drsné vystřízlivění s prázdninového opojení do tvrdé reality.

Scéna z filmu Prázdniny v Římě

Marek Slovák - Titanic

Kate Winslet, Leonardo DiCaprio ve filmu Titanic / TitanicDivákova emocionální odezva je závislá i na způsobu, jakým vnímá dílo. Naivní (nikoliv v urážlivém slova smyslu) jedinec se u Cameronova blockbusteru bude dojímat, protože ho bude vnímat jako tragickou romanci, kdy spolu dva lidé odlišného postavení nemohli vinou katastrofy být. Ti kritičtější a poučení budou Titanic chápat jako značně sebeuvědomělý snímek, který upomíná na klasické hollywoodské počiny, jež napodobuje a snaží se je překonat, ale přitom podvrací některé konvence s nimi spojené a odvislé od žánru romantického filmu (či obecněji katastrofického, kdy jde o záchranu jedné osoby druhou). Na místo závěrečného utvoření heterosexuálního páru je totiž v nejednoznačné sekvenci ukázáno, že Jack a Rose spolu mohou být jenom ve snu (či se shledávají po smrti?).

Ambivalentnost epilogu zároveň zavdává důvod k reinterpretování předchozího dění, a tak se otevírá queer či feministická perspektiva. Zaznamenali jste, že spolu dva milenci mají sex až poté, co Jack udělá z Rose "chlapa" tím, že ji naučí plivat, tancovat i pít, jak jen to umí on? Nebo že celý příběh je vzpomínkou Rose, která po celou dobu zamlčuje důležitou informaci o existenci náhrdelníku, a tak všechny převeze - a navíc se projevuje jako akční hrdinka zbavující sekyrou svého milého pout a vypořádávající se s nadbytkem vody v lodi? Titanic je prototypem velkofilmu, u kterého se mohou dojímat všichni, včetně největších cyniků. Závěr tak patří k jedněm z nejromantičtějších momentů v historii Hollywoodu.

Scéna z filmu Titanic

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Cedule z Lásky nebeské (šimpanski, 11.11.2013 20:52) Reagovat

    Vyznání lásky přes cedule v lásce nebeské je podle mě nejromantičtější moment ;)

  • ano ano ano (m, 12.11.2013 10:09) Reagovat

    trikrat ano - vecny svit...naporad nejlepsi "romanticky" film

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Josh Hartnett se octne v Pasti (19.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu