Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Machete zabíjí

Recenze: Zábavné a krvavé béčko Machete zabíjí

Vydáno: 23.10.2013 18:42 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Danny Trejo se vrací jako Machete a vydává se na další misi, v níž nebudou chybět usekané končetiny, litry krve, krásné ženy a Mel Gibson. Jak moc zvrhlá a zábavná je prostřední část béčkové trilogie Roberta Rodrigueze?

Machete zabíjíRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 23.10.2013 18:42. Danny Trejo se vrací jako Machete a vydává se na další misi, v níž nebudou chybět usekané končetiny, litry krve, krásné ženy a Mel Gibson. Jak moc zvrhlá a zábavná je prostřední část béčkové trilogie Roberta Rodrigueze? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když se řekne grindhouse, mnohým z vás se vybaví filmy plné brutality, násilí a sexu, v nichž absolutně nejde o příběh. A samozřejmě i jména Roberta RodriguezaQuentina Tarantina, kteří tento subžánr zprostředkovali širokému publiku hlavně ve svých dílech, kde k nim často odkazovali. V roce 2007 dokonce natočili dvojfilm Planeta Teror a Auto zabiják, který byl přímou poctou undegroundovému filmovému umění. Mezi tyto dva snímky umístili několik fiktivních trailerů, z nichž ten na "řezanici" Machete se dočkal takové popularity, že ho první jmenovaný tvůrce roku 2010 skutečně zrealizoval a uvedl na plátna kin.

Michelle Rodriguez ve filmu Machete zabíjí / Machete KillsÚspěch byl poměrně slušný a tak tu po třech letech máme pokračování. To nese název Machete zabíjí, což slibuje mnohé. Stejnojmenný hlavní hrdina v něm dostává od samotného prezidenta USA úkol, na nějž nikdo jiný nestačí. Milionář a vrchní dodavatel zbraní pro americkou armádu Luther Voz si sestrojil smrtící raketu, kterou chce vypustit do světa, zničit ho a převzít nadvládu nad tím novým. Machete se tak vydává na další smrtící misi.

O ději toho nemá smysl více psát, protože je vskutku velmi prostinký. Stane se tu toho hodně, ale nic moc nedává smysl a hlavní je ta pravá béčková zábava, spousta krve, brutality, násilí a nějaké té erotiky. Všeho se vám dostane dost, takže ty nejnižší divácké choutky budou ukojeny. Víc toho ale čekat nesmíte, což by ovšem měl být předpoklad, s nímž půjdete do kina. Chce to se hlavně zvrhle bavit a příliš nepřemýšlet. To byste se se zlou potázali.

Stačilo by vlastně napsat, že Machete zabíjí je typicky "rodriguezovský" a bylo by řečeno úplně vše. Pro ty neznalé to v překladu znamená, že se tu nešetří umělou krví, usekanými gumovými končetinami, bizarními zbraněmi, dost vulgárními výrazy a naprosto bláznivými nápady a záběry. Nechybí samozřejmě ani ono typické zrno na obrazu, které je součástí grindhousových filmů. 

Antonio Banderas ve filmu Machete zabíjí / Machete KillsZ celého snímku je znát obří radost a zapálenost pro věc. Robert Rodriguez zkrátka už jiný nebude a v podobných záležitostech se prostě vyžívá a dokáže nadchnout spousty hvězd, které si své role viditelně užívají. I v Machete zabíjí jich je poměrně dost, a i když jde spíše o camea než o regulérní role, všechny jsou výborné a jejich kreace naprosto parádní. Titulní Danny Trejo si po celou dobu vystačí s jedním výrazem, který stále funguje a hlášky pronášené jeho hlasem jsou neodolatelné a vtipné a i po třech letech je na něm znát, jak moc má svou postavu rád.

Z dalších aktérů stojí za zmínku výtečný Demián Bichir jako schizofrenní agent, Charlie Sheen (ovšem pod občanským jménem Carlos Estevez) jakožto asi nejvíc "cool" prezident USA v historii kinematografie, vynikající Antonio BanderasAmber Heard a standardně drsná Michelle Rodriguez. Zaujme i Mel Gibson, jenž si svou první zápornou úlohu v kariéře viditelně vychutnává a nepostrádá charisma (i když o podobný návrat jako v případě Stevena Seagala v předchozím filmu ani zdaleka nejde). Na celý ansámbl je vůbec radost pohledět a je moc fajn, že velká skupina herců se objeví v něčem podobném.

Danny Trejo, Michelle Rodriguez ve filmu Machete zabíjí / Machete KillsAni oni však nezakryjí, že to celé místy dost drhne. Je velká škoda, že Rodriguez nedokázal udržet tempo a nápaditost úvodní půlhodinky po celou dobu. Začátek je totiž velmi vtipný (originální vtípek na téma 3D a erotiky je asi nejlepším tvůrčím fórkem filmu) a vrší jednu zajímavou scénu za druhou. Jenže postupem času se všechno zamotává víc a víc a jakési legračnosti ubývá a tvůrce jako by jel na volnoběh.

Místo aby byl scénář béčkově prostý a soustředil se jen na akci a různé odkazy, je zbytečně překomplikovaný a přehnaný. Logicky je pak divácká pozornost malinko rozptýlena a zdá se, že film upadl do stereotypu, z něhož sem tam vytrhne nějaký efektní a nápaditý moment. Na druhou stranu je ale třeba podotknout, že vše je to v zájmu vesmírného třetího dílu, který na nás vtrhne příští rok.

Machete zabíjí je ve výsledku zvrhle zábavná záležitost, která zejména v úvodních minutách navnadí, aby posléze malinko zklamala. Jelikož ale trailer na zakončení trilogie (který je uváděn před filmem) vypadá víc než zajímavě, je zřejmě nutno brát tento prostřední díl jen jako mezistupeň před tím, co vypukne na podzim příštího roku. A jsem přesvědčen o tom, že Robert Rodriguez nám všem dokáže, že "mačeta" může být pořád ještě víc guilty pleasure. Za sebe říkám, že bych rád byl u toho.

Oficiální trailer filmu Machete zabíjí

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu