Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Battle of the Year

Recenze: Nudná hiphopová pohádka Battle of the Year

Vydáno: 26.10.2013 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Zkrachovalý trenér s životním traumatem má partu výborných, ale silně egoistických tanečníků breakdance stmelit v jeden tým a po patnácti letech pro USA vyhrát slavnou Battle of the Year. Dokáže to?

Battle of the YearRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 26.10.2013 17:00. Zkrachovalý trenér s životním traumatem má partu výborných, ale silně egoistických tanečníků breakdance stmelit v jeden tým a po patnácti letech pro USA vyhrát slavnou Battle of the Year. Dokáže to? Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Každý národ má nějakou tu kulturní, případně sportovní oblast, na níž je hrdý a do značné míry si na ní zakládá a pokud jsou v ní jeho zástupci neúspěšní, těžko to nese. U nás jsou to třeba fotbal a hokej, v Itálii a Španělsku motosport a v USA mimo jiné breakdance. Ten tam vznikl společně s hip hopem, s nímž je neodmyslitelně spjat a pro některé b-boys a b-girls (tak se těm, co ho provozují, říká), je smyslem života.

Fotografie z filmu Battle of the Year / Battle of the YearTi nejlepší se každoročně utkávají v tzv. Battle of the Year (zkráceně BOTY), která je pro ně něčím podobným jako olympiáda. Jenže celých patnáct let už nevyhrála čistě americká skupina, což je pro tamější producenty ostuda. Proto se jeden z nich rozhodne, že tomu udělá přítrž a najme si odepsaného, leč schopného trenéra, který by měl vybudovat tým z dvanácti výtečných tanečníků, které ale spíš než vítězství a úspěch zajímá vlastní ego. Na přípravu má navíc pouhé tři měsíce, takže ho čas dost tlačí. Jak si poradí?

Ne, to skutečně není legrace. Synopse snímku Battle of the Year je takhle prostinká a stejně prostinký je celý film. Pokud jste viděli jedno jediné klasicky střižené hollywoodské sportovní drama, máte představu, jakým stylem je to celé zrealizováno a natočeno. Rozdíl je pouze v tom, že v centru dění stojí místo srdnatě bojujících sportovců tanečníci breakdance.

Scénář diváka vskutku ničím nepřekvapí. Chcete dříve úspěšného a dnes odepsaného trenéra, jehož kariéru zastavila rodinná tragédie, po níž se utápí v alkoholu? Máte ho mít. Chcete partu několika egoistů, kteří zdánlivě nedokáží utvořit fungující tým? Máte ji mít. Chcete, aby mezi dvěma nejlepšími členy byl konflikt z dávné minulosti? Máte to mít. Chcete, aby trenéra nikdo nerespektoval a nakonec za něho všichni bojovali? Máte to mít. A mohl bych pokračovat dál, protože tohle je ukázka té nejryzejší žánrovky, jakou si jen dovedete představit. 

Fotografie z filmu Battle of the Year / Battle of the YearMálo známý režisér Benson Lee tak od začátku musí hrát s odkrytými kartami, což v případě tohoto žánru není vůbec nic jednoduchého. Jediné, co nejen laického diváka zaujme, jsou vskutku prapodivné a originální taneční figury a s nimi související různorodá a do detailu propracovaná choreografie. Je opravdu fascinující, že někdo se dokáže ohýbat jako proutek, točit se na hlavě a dělat to tak, aby to souznělo s hudbou. Jenže jen tohle k úspěchu nestačí a navíc se to brzy okouká.

Bohužel je to celé strašlivě předvídatelné, takže jen čekáte, kdy se začne naplňovat šablona a egoisté, kteří se nemohli vystát, se začnou plácat po ramenou a stávají se z nich přátelé. Vzhledem k tomu, že Lee obsadil snímek povětšinou neznámými tvářemi, které sice umějí breakdance, ale s herectvím si netykají, dochází k tomu, že všichni jsou buď nevýrazní a zaměnitelní, nebo naprosto strašní (zářným příkladem budiž nesympatický Chris Brown), tudíž tu jen velmi těžko najdete postavu, s kterou byste soucítili, případně si ji nějak zvlášť oblíbili.

Fotografie z filmu Battle of the Year / Battle of the YearJedinou výjimkou je snad Josh Holloway (aka Sawyer z Lostu) v titulní roli zkrachovalého trenéra s těžkým životním traumatem. Ten nepostrádá charisma, a ač jeho charakter projde očekávanou proměnou a v podstatě nemá co hrát, je to sympaťák každým coulem a jen on udrží dost kolísavou diváckou pozornost po celou dobu. To, že musí pronášet pro neamerické publikum směšné patetické proslovy, není jeho vina a nutno říci, že s s tím popral se ctí. 

Když už jsem nakousl typický americký patos, napíšu jen, že po většinu stopáže, které by mimochodem prospělo zkrácení o dobrých dvacet minut, je jakž takž snesitelný, s blížícím se koncem však dialogy prostupuje čím dál víc a je ho až přes míru. Skutečnost, že celou dobu hraje v pozadí moderní hip hopová a housová hudba, asi nemusím zmiňovat.

Fotografie z filmu Battle of the Year / Battle of the YearAbsolutně netuším, jak rozšířená je v našich končinách komunita b-boys a b-girls, proto nejsem schopen říci, zda má uvedení snímku Battle of the Year do tuzemských kin smysl. Pro drtivou většinu publika jde totiž o chvílemi zajímavý (z hlediska tanečních figur), po většinu času však nudný film, jenž nemá co nabídnout a oslavuje životní styl, který je asi mnohým našincům zcela cizí. Pokud tedy nepatříte k vyznavačům breakdance, s návštěvou tohoto filmu si nemusíte dělat starosti.

PS: 3D, v němž je snímek uváděn, je zhola zbytečné a zásadně nevynikne vůbec nikdy. Takže další prvoplánový marketingový tah.

Oficiální trailer filmu Battle of the Year

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Steven Spielberg uvádí Amazing Stories (18.02.2020 12:48 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Krysař nakupuje sexy botky, chystá sabotáž a hledá poklad hraběte Chamaré (23.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 20 ČR: Kmotr obhájil jedničku před animáky i Gravitací (05.11.2013 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Velkolepý rozjezd Příběhu Kmotra (29.10.2013 17:16 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Machete u konce světa zabíjí českého kmotra (24.10.2013 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 20 ČR: Turbošnek dohání Gravitaci (22.10.2013 12:26 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Hugh Jackman porazil taneční Dream Team (23.09.2013 07:00 v Komentáře | Box office)
- Box Office: James Wan je hororový král (16.09.2013 06:00 v Komentáře | Box office)
- Začíná se natáčet thriller Paranoia s Harrisonem Fordem (22.07.2012 20:47 v Novinky | Zprávy)
- Plán premiér: 40. týden (10.10.2011 08:44 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu