Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Člověk versus vesmír

Téma: Člověk versus vesmír

Vydáno: 12.10.2013 17:00 v sekci Články | Publicistika - Pavel Pinker | foto: facebook tvůrce

Ke hvězdám vzhlíží člověk už od pradávna. Ve filmovém světě se k nim mnohokrát vydal, často mu však kosmické dálavy byly spíše nepřítelem. Aktuální Gravitace nám dává skvělou příležitost si vesmírné filmy trochu projít.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    

Fotografie z filmu Cesta na měsíc / Le voyage dans la luneZačalo to před více než sto lety. V době, kdy rakety létaly maximálně tak na hlavy nepřátel a Lajka měla dvaapadesát let před svým narozením, natočil jeden z prvotních filmových průkopníků Georges Méliès legendární Cestu na Měsíc. V roce 1902, kdy byl film pořád ještě horkou novinkou, tak vznikla první science fiction vůbec. Dnes jde zcela pochopitelně o úsměvnou záležitost, žádný filmový nadšenec by si však tuto čtvrthodinovou perlu z kinematografického pravěku neměl nechat ujít. Pořád má svoje kouzlo a spoustu půvabně archaických triků i kulis.

O šestnáct let později se v Dánsku rozhodli Měsíc přeskočit a podívat se až na Mars. Vznikl film Himmelskibet, na rozdíl od Cesty na Měsíc už dlouhometrážní. Z dnešního pohledu rovněž archaické dílo, které je svým poselstvím poplatné tehdejšímu konci světové války, nicméně současným divákům může poskytnout dosti netradiční zážitek.

Ikarie XB 1Filmovou archeologii přeskočme a podívejme se do let pozdějších. Roku 1963 se do vesmíru vydala česká Ikarie XB 1, jejíž písemnou předlohu stvořil Stanisław Lem. Kosmická loď se ve filmu vydává k Alfě Centauri a zejména ztvárnění každodenních starostí posádky oceňovala i kritika v zahraničí. Dílo Jindřicha Poláka získalo cenu na mezinárodním festivalu vědecko-fantastických filmů v Itálii, dočkalo se pozměněného závěru po uvedení v USA a dosud zůstává vlastně jedinou skutečnou sci-fi z našich končin.

„Ve vesmíru musí existovat něco lepšího než člověk.“

Koncem šedesátých let se vesmírná scéna 
rozpohybovala. V Planetě opic přišla na přetřes teorie, dle níž se zpomalí okolní čas, pokud se objekt přiblíží rychlosti světla. Na základě tohoto jevu se ve filmu kosmická loď i se svou posádkou dostává do budoucnosti a odhaluje svůj osud.

V roce 1968 vznikla také 2001: Vesmírná Odysea, na níž spolupracoval Stanley Kubrick s fenoménem sci-fi literatury Arthurem C. Clarkem. Příběh se točí kolem záhadného černého monolitu, jenž v dávnověku de facto stvořil člověka. V budoucnosti (rok 2001, naši realitu patrně zpomalil nedostatek černých monolitů), kdy lidstvo nalezne monolit na Měsíci, se vydává kosmická loď Discovery k Jupiteru, kam tajemný objekt vyslal signál. Na místě nečekaně dochází ke konfrontaci s vyspělým palubním počítačem HALem 9000, který vyhodnotil lidskou posádku jako rizikový faktor - ve své době rozhodně nadčasové téma. Po technické stránce byla Odysea až absurdně vymazlená a ne nadarmo se říká, že rekvizitám věnoval Kubrick mnohem větší péči než samotným hercům - ostatně „nejživější“ postavou filmu bez přehánění zůstává právě HAL 9000.

Fotografie z filmu 2001: Vesmírná Odysea / 2001: A Space OdysseyOdysea se stala mezníkem i ve vnímání vědecko-fantastického žánru. Už se nejednalo o pouhou podřadnou atrakci s brakovým obsahem, za níž bývala sci-fi považována, nýbrž o velevážnou a profesionálně odvedenou záležitost s mohutným myšlenkovým podkresem.

Na vizuálních efektech pro Kubrickovu sci-fi klasiku se podílel Douglas Trumbull, který si v roce 1971 natočil vlastní film s názvem Silent Running. V něm uplatnil své trikařské zkušenosti a navzdory mizivému rozpočtu stvořil přesvědčivý model obrovského kosmického korábu. Příběh, v němž obří loď pomáhá přežít lesům, které na Zemi již nemohou existovat, jistě potěší nejednoho zeleného aktivistu, ve své době však film zůstal nedoceněný a zapomenutý.

Na nedostatek pozornosti si naopak nemůže stěžovat Solaris, jíž začátkem sedmdesátých let stvořil vývozní artikl Sovětského svazu Andrej Tarkovskij. Film, natočený stejně jako naše Ikarie dle knihy Stanisława Lema, zaujme především víceznačným vyzněním a znepokojující atmosférou. Vypráví o planetě s tajemným oceánem, jež zřejmě představuje jakousi formu vyšší inteligence a dokáže zhmotňovat lidské myšlenky. Film se dočkal v rukou Stevena Soderbergha amerického remaku z roku 2002, ten byl ovšem přijat mnohem vlažněji.

Fotografie z filmu Temná hvězda / Dark StarŽe ve vesmíru nemusí být nutně jen vážná tvář, ukázal roku 1974 ve své dlouhometrážní prvotině John CarpenterTemná hvězda vznikla doslova za pár šupů a dnes po ní neštěkne ani pes, nicméně absurdní humor bezmála v montypythonovském duchu zaručuje, že si skalní fanoušci žánru na tuhle vykopávku o likvidátorech planet chvilku najdou. 

„Ve vesmíru nikdo neuslyší tvůj křik." 

Fotografie z filmu Vetřelec / AlienTrochu jiný pohled na vesmír přinesl roku 1979 Ridley Scott se svým Vetřelcem. Zmizela vznešenost kosmického valčíku z Vesmírné odysey, zmizel barvitý svět Hvězdných válek. Ze slavného sci-fi hororu skutečně dýchala temná odlidštěnost kosmu, kde „nikdo neuslyší tvůj křik“ a na palubě Nostroma, jehož posádka se stala postradatelnou položkou na pozadí obchodních choutek chamtivé Společnosti, přebývala monumentální porce lidské bezvýznamnosti. Atraktivní vizuální stránku podepsali švýcarský surrealista  H. R. Giger a Carlo Rambaldi, přičemž jejich kombinace dávno mrtvých mimozemských skulptur, nehostinných planet, pustého kosmu a neživotného kolosu Nostroma přináší paradoxně reálnější pohled na skutečný vesmír než většina filmové konkurence.

Peter Hyams v Outlandu chtěl ukázat, že vesmírnou odlehlost zločinec využije zase jen k vlastnímu zisku, nicméně i přes přítomnost Seana Conneryho to příliš nedopadlo. Hyams se však krátce poté rehabilitoval s filmem 2010, který příznivce žánru potěšil, přestože v komerčních i odborných kruzích dopadl hůře než předchozí 2001: Vesmírná odysea. Konvenčněji pojatý snímek opět nabízel výbornou trikovou stránku a několik působivých momentů.

Fotografie z filmu Horizont události / Event HorizonTam, kde přestával stačit vesmír, přinesl Horizont události ještě jeden rozměr, který posádku lodi kdesi u Neptunu rozhodně nepotěšil. Ač film v kinech propadl, zpětně se stal bezmála kultem a dodnes jde patrně o nejlepší film neblaze proslulého Paula W.S. Andersona. O čem je řeč? Inu, Horizont události byl loď, jež měla za úkol prozkoumat vzdálené končiny Sluneční soustavy, avšak u Neptunu beze stopy zmizela. Když se po několika letech za záhadných okolností opět objeví, vydává se k ní záchranné plavidlo. Že nenalezne nic moc potěšujícího, napovídá už erkový rating.

Na přelomu tisíciletí vznikla Supernova. Příběh o nálezu mocného mimozemského artefaktu mohl, mírně řečeno, dopadnout lépe. Ani přítomnost dvou ostřílených režisérů (Walter Hill a Francis Ford Coppola) nezabránila průšvihu, který má větší kosmický rozměr než celý film - kritika se mu halasně vysmála a v kinech snímek utržil sotva šestinu svého rozpočtu. Ani na videu se nedá mluvit o čemkoliv, co by dosahovalo alespoň na pojem „fajn béčko“.

„Houstone, máme problém.“

Mnohem bližší aktuální Cuarónově Gravitaci je Howardův film Apollo 13, pojednávající o nehodě třetího amerického pokusu o přistání na Měsíci. Po výbuchu kyslíkové nádrže byli astronauté nuceni obletět Měsíc, zatímco řídící středisko v Houstonu muselo v časovém presu čtyř dní vymyslet způsob, jak dostat posádku zpátky na planetu. Herci a další členové štábu se v rámci natáčení zúčastnili mnoha parabolických letů, což je jediný způsob, jak na Zemi několik vteřin vytvořit stav beztíže (letadlo se v průběhu letu vrhá takřka střemhlav k zemi) a mnohé dialogy byly napsány podle skutečných záznamů. Technicky zdařilý a skvěle zahraný film slavil úspěch u kritiky, diváků i odborníků z NASA. 

Dokonce i Clint Eastwood se na stará kolena rozhodl, že ve vesmíru ještě nebyl a chce se tam podívat, následkem čehož vznikli Vesmírní kovbojové. Čtveřice gerontů se v tradičně eastwoodovském filmu pokouší opravit stařičký satelit a navzdory nevzrušeným ohlasům se těšili ze solidního zájmu kritiky i platícího diváka. Touhou dobýt vesmír onemocněl také Billy Bob ThorntonAstronautovi. Myšlenka o exzaměstnanci NASA, který si doma staví raketu ve stodole, je typickým příkladem oblíbené hollywoodské pohádky na téma „kterak si nuzák pro královskou korunu přišel“. Bohužel se všemi myslitelnými zápory - ačkoliv film u kritiky vyloženě nepropadl a v kinech ho zachránil skromný rozpočet, skomíral ve své nabubřelé sentimentálnosti.


Howardově filmu názvem příbuzný, avšak obsahem zcela odlišný počin Apollo 18 z roku 2011 těžil z oblíbenosti subžánru found footage. Tvůrčí bezradnost však relativně ambiciózní nápad o utajeném letu Apolla, který na Měsíci nalezl něco, co nalézt nechtěl, rychle pohřbila a film u kritiky hořel jasněji než filmografie Eda Wooda, Jr.. Citelně lépe dopadla výprava na Jupiterův měsíc Europa v Europa Report, přesto nešlo o kdovíjak převratnou událost.

Sam Rockwell ve filmu Moon / MoonRok 2009 přinesl hned dvě věci zaměřené na sci-fi diváky ze staré školy. Prvotina Duncana Jonese Moon nechala za pouhých pět milionů excelovat Sama Rockwella v měsíční one man show, která potěšila krásnou (a efektivní) kombinací modelů s digitálními efekty, hudbou Clinta Mansella a atmosférou ve stylu sci-fi klasik. Symptom Pandorum potom vzdával hold sci-fi hororům, přičemž nabídl solidní myšlenku, zajímavou atmosféru a stylizaci, jež potěší zejména hráče počítačových her. Abychom nekřivdili švýcarským kolegům, zmiňme jejich film Cargo z téhož roku, pojednávající o cestě meziplanetárního transportu.

Útěk z MS-1 využil vesmíru pro separaci nebezpečných zločinců a díky své formě jednohubkového výplachu jistě časem separuje i sám sebe. My si pro úplnost připomeňme ještě několik vesmírných sérií, jakými jsou například Hvězdné válkyHvězdná bránaSerenity (televizní seriál Firefly), Battlestar Galactica či Star Trek. Vesmír byl u nich ovšem spíše pouhou kulisou pro vlastní fantaskní světy.

„Sedm let jsem mluvil s Bohem.“

Jedním z nejvýraznějších vesmírných zásahů nového tisíciletí zůstává solární opus Sunshine, který roku 2007 natočil Danny Boyle. Prostý námět o záchraně Slunce pomocí obří bomby kupodivu není ve finále tak stupidní, jak by se mohlo zdát. Po technické stránce je film atraktivní a přesvědčivý, odpustit mu musíme pouze určitou chladnou odtažitost - i ta ale do osobitého Boylova filmu svým způsobem sedí. Svůj díl si odvádí také netypický, avšak prvotřídní soundtrack Johna Murphyho a zajímavé herecké obsazení.

Fotografie z filmu Prometheus / PrometheusJak je patrné, člověku se v kosmu často stával nepřítelem zase jen člověk (o role se střídají lidská chamtivost, zvědavost a psychické kolapsy, důstojným konkurentem je rovněž lidská blbost). Závěrem zmiňme nedávný návrat Ridleyho Scotta na sci-fi scénu. Prometheus byl veleočekávaným filmem, jemuž ve finále nejvíce uškodil fakt, že byl dlouhodobě prezentován jako prequel Vetřelce. Kontroverzně přijímaná záležitost však své kvality nabídla a v nejbližších letech se s nejvyšší pravděpodobností dočká pokračování. O režisérovi a příběhu zatím každopádně příliš jasno není. 

A v jakém filmu máte vesmír nejraději vy?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Já bych trochu nesouhlasil s vašim názorem na S... (Eidam, 13.10.2013 11:25) Reagovat

    Já bych trochu nesouhlasil s vašim názorem na Sunshine. Vizuálně to je kvalitní, soundtrack je perfektní, ale stupidita se ke konci filmu spíše stupňuje, jak přechází ze slibného sci-fi do fantasy (což podle mě není zrovna kompliment). A to je problém mnoha dnešních filmů v žánru. To, co z díla dělá sci-fi, je to "sci". Ve fanstasy si můžeme navymýšlet cokoliv, ve sci-fi by se autor měl pracovat v rámci nějakého racionálního prostoru. V tomto smyslu je například zmíněný Europa Report značně nedoceněn.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Robert je nudná konverzačka vydávající se za horor (16.07.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu