TV tipy: Neporažený Kocour v botách v obklíčení dojetí

Vydáno: 11.10.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Aktuální televizní nabídka není bůhvíjak bohatá a premiér velkých hitů nabízí jen málo. Největšími lákadly jsou Eastwoodovo drama Invictus a animovaný Kocour v botách. Jinak čekejte spíše snímky raritní, nenáročné a slzopudné.
Invictus: Neporažený (Invictus) (pátek 11. 10., Fanda, 20.20 - 22.35 / sobota 12. 10., 11.35 - 13.45)

Plakát filmu Invictus: Neporažený / InvictusŘemeslně dobře odvedené drama sice patří k tomu slabšímu, co v posledních letech natočil legendární Clint Eastwood, přesto má co nabídnout. Vedle parádně zvládnutých ragbyových zápasů hlavně herecké výkony, v nichž upoutá zejména excelentní Morgan Freeman, který je svému předobrazu Nelsonu Mandelovi až neuvěřitelně podobný. Vedle něho se ovšem neztratí ani velmi dobrý Matt Damon. Škoda, že to celé postrádá emoce a není o trošku kratší.

Synopse: Nově zvolený jihoafrický prezident Nelson Mandela (Morgan Freeman) dobře ví, že jeho národ zůstává po apartheidu rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že ho může spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří v celosvětém měřítku platí za otloukánky. Ve splnění jeho snu mu musí pomoci zejména kapitán reprezentace Francois Pienaar (Matt Damon).

Zajímavost: Sám Mandela uvedl, že jedině Freeman ho může zahrát, ten byl následně obsazen.

Oficiální trailer filmu Invictus: Neporažený / Invictus

Dědictví Ferramontiů (L´Ereditá Ferramonti) (pátek 11. 10., ČT2, 21.50 - 23.45)

Český plakát filmu Dědictví Ferramontiů / L'eredità FerramontiNejen u nás v podstatě neznámé italské drama vyniká především výbornou výpravou, krásnými kostýmy a pohlcující dobovou atmosférou. Režírující Mauro Bolognini se nebál ani přesahu v podobě kritiky pokrytectví, chamtivosti a touhy po majetku. Nechybí ani jako vždy výtečná hudba Ennia Morriconeho. V titulních rolích se objeví fantastičtí Anthony Quinn a Dominique Sanda. Od věci není ani upozornění, že snímek obsahuje několik na svou dobu odvážných erotických scén. Hodně unikátní záležitost.

Synopse: Chudá dívka Irene (Dominique Sanda) se díky sňatku s prostoduchým Pippem (Gigi Proietti) přivdá do bohaté měšťácké rodiny. Za pomocí přetvářky a erotických vášní se jí povede klan cíleně rozvrátit. 

Zajímavost: Předlohou snímku je naturalistický román Gaetana Carla Chelliho.

Ukázka z filmu Dědictví Ferramontiů / L´Ereditá Ferramonti

Addamsova rodina 2 (Addams Family Values) (sobota 12. 10., Nova, 09.05 - 10.50 / Smíchov, 23.10 - 00.40)

Plakát filmu Addamsova rodina 2 / Addams Family ValuesPokračování úspěšné černé komedie s hororovými prvky se nese ve stejném duchu, takže si určité kvality udrželo. Režii opět zaštítil Barry Sonnenfeld, který jede na jistotu a servíruje jeden vyvedený fórek za druhým. Nezapomněl ani na parádní výpravu, která se dočkala oscarové nominace. V hlavních rolích se objeví stará známá sestava složená mimo jiné z Anjelicy Huston, Raúla Julii, Christiny Ricci nebo Christophera Lloyda. Vadou na kráse je snad jen povrchnější a méně propracovaný scénář.

Synopse: Pochmurná a depresivní rodina Addamsových se vrací. A tentokrát i s přírustkem. Morticii (Anjelica Huston) se totiž narodí malý Adams. Obě starší děti ho však nenávidí, protože známé úsloví tvrdí, že když se jedno dítě narodí, další zemře. Proto hrají s novorozenětem různé morbidní hry a chtějí ho zničit. 

Zajímavost: Carol Kane, která hraje babičku, je ve skutečnosti o rok mladší než Anjelica Huston, jež tu vystupuje jako její dcera.

Originální trailer filmu Addamsova rodina 2 / Addams Family Values

Šampion (The Champ) (sobota 12. 10., Nova Cinema, 15.50 - 18.15)

Plakát filmu Šampion / The ChampAč se v našich končinách méně známé drama tváří v úvodu jako film o boxu, není tomu tak. Režírující Franco Zeffirelli se totiž soustředí hlavně na vztah otce se synem, do něhož promlouvají další okolnosti. Snímek vyniká silnými emocemi, které nenechají v klidu snad nikoho a famózním závěrem, který nabídne i výtečně natočený boxerský zápas. Vynikající je i obsazení, v němž uvidíte výborné Jona Voighta a Faye Dunaway, s nimiž drží krok i tehdy devítiletý Ricky Schroder. Parádní podívanou sráží jen zbytečný sentiment a pomalý rozjezd.

Synopse: Malý T. J. (Ricky Schroder) vyrůstá u svého otce (Jon Voight), který kdysi patřil k boxerské špičce. Jenže kvůli zranění odešel z ringu a nyní už se věnuje pouze koním. Jejich harmonické soužití ale naruší chlapcova matka (Faye Dunaway), která syna po narození opustila a nyní ho chce získat zpět. Otec je tak nucen se znovu vrátit do ringu a získat peníze pro synkovu budoucnost.

Zajímavost: Schroder získal Zlatý Glóbus v kategorii Objev roku. 

Originální trailer filmu Šampion / The Champ

Kocour v botách (Puss in Boots) (sobota 12. 10., Nova, 20.20 - 21.55 / neděle 13. 10, Nova Cinema, 16.35 - 18.15)

Český plakát filmu Kocour v botách / Puss in BootsSamostatný příběh jednoho ze Shrekových sidekicků neoplývá velkou originalitou a mnohdy střílí vedle, k ukrácení společného rodinného večera ale stačí. Režisér Chris Miller vsadil na svěží tempo, odlehčenou atmosféru a pro dospělého diváka nachystal i několik příjemných filmových odkazů. Škoda, že se nevyvaroval hluchých míst, která přijdou uprostřed snímku, kde se navíc začínají vtípky dost opakovat. Potěší také slušný český dabing. Za daných okolností asi tvůrci z této postavy vytěžili skoro maximum.

Synopse: Kocour v botách býval psanec a zločinec, na jehož hlavu byla vypsána odměna. Momentálně se ale spravedlnosti úspěšně vyhýbá a snaží se najít tři kouzelné fazolky. Zatím ale netuší, že při plnění tohoto úkolu se setká s Valdou Cvaldou, který byl v dětství jeho nejlepším kamarádem. Jenže jednoho dne ho podrazil tak, že se z nich stali nepřátelé. To nemůže Kocour nechat jen tak.

Zajímavost: Snímek byl původně určen pouze pro DVD, posléze se ale dostal i do kin.

Oficiální trailer filmu Kocour v botách / Puss in Boots

Nikdy to nevzdávej (Never Back Down) (sobota 12. 10., Fanda, 22.00 - 23.55 / neděle 13. 10., 02.00 - 03.55)

Plakát filmu Nikdy to nevzdávej / Never Back DownSportovní drama z produkce MTV rozhodně není žádný zázrak a nabízí přesně to, co byste od něho čekali, v rámci možností je ovšem překvapivě povedené. Režírující Jeff Wadlow sbírá body tím, že se nesnaží o přesah, ale dává teenage divákům to, co chtějí. To znamená, že tu nechybí sexy mladíci, nádherné dívky v přiléhavých šatičkách, současná hudba a všechno je to zběsile a klipovitě sestříhané. Jenže arénové souboje mají náboj a celé je to tak svěží, že to nejde odsoudit a navíc je tu vynikající Djimon Hounsou. Klišé, předvídatelnost a několik trapných momentů se nicméně dají předvídat. 

Synopse: Teenager Jake Tyler (Sean Faris) se s rodinou přistěhoval do Orlanda, kde také nastoupil do školy. Jelikož je nadaný hráč amerického fotbalu, začne se shánět po tom, zda je tu nějaký tým. Když ho však krásná spolužačka (Amber Heard) pozve na večírek, narazí Jake na vyhlášeného bijce Ryana (Cam Gigandet), který mu uštědří pořádný výprask. A to Jake jen tak nenechá. Obrátí se na mistra bojových umění (Djimon Hounsou) a chce se naučit pořádně bojovat.  

Zajímavost: Faris přibral kvůli roli sedm kilogramů svalové hmoty.

Originální trailer filmu Nikdy to nevzdávej / Never Back Down

Snílek (Dreamer: Inspired by a True Story) (neděle 13. 10., Nova Cinema, 14.30 - 16.35 / pondělí 14. 10., 12.45 - 14.55)

Plakát filmu Snílek / Dreamer: Inspired by a True StoryKlasické hollywoodské rodinné drama doplácí na to, že je nahlíženo dětským pohledem a je bohužel místy hodně naivní a některé situace jsou dost idealizované. Režisér a scenárista John Gatins jede celou dobu na jistotu a nabízí rutinní a předvídatelnou záležitost, která na druhou stranu nijak neurazí. To je také zásluhou přesných a velmi dobrých výkonů, o které se postarali mimo jiné Dakota Fanning, Kurt Russell, David Morse nebo Kris Kristofferson. Nenáročná a naprosto neškodná víkendová oddechovka.

Synopse: Bývalý skvělý žokej Ben Crane (Kurt Russell) marní svůj talent trénováním jiných. Soňador býval skvělým koněm, jenže jeho slibnou kariéru zastavila zlomená noha. A právě toto zvíře dostává Ben jako odchodné. Rozhodne se ho dát své dceři (Dakota Fanning), která by ráda vyhrála slavný dostih. Podaří se napajaté vztahy mezi nimi upravit?

Zajímavost: Role Craneovy dcery byla původně psána pro chlapce, na poslední chvíli byla změněna.

Originální trailer filmu Snílek / Dreamer: Inspired by a True Story)

Caddyshack (Caddyshack) (neděle 13. 10., Smíchov, 20.00 - 21.40 / pondělí 14. 10., 12.55 - 14.35)

Plakát filmu  / CaddyshackSportovní komedie tehdy režijně debutujícho Harolda Ramise, který si napsal i scénář, zůstane v paměti hlavně díky výbornému obsazení. V něm se objeví kupříkladu Chevy Chase, Bill Murray nebo Rodney Dangerfield, kteří zvládnou prodat většinu humoru bez větších problémů. Je pravda, že některé vtípky nefungují a jsou lehce trapné a i řemeslně se tu dá najít dost chyb, to ale při ne tak vysokých očekáváních divák snadno odpustí. Svým způsobem typický žánrový zástupce začátku osmdesátých let. 

Synopse: Dennis Noonan (Michael O'Keefe) je nosičem golfových holí a sní o tom, že jednou bude studovat. Jenže jeho rodina je chudá a on proto musí podlézat členům golfového klubu, kteří jsou sice zámožní, jenže golf hrát příliš neumí a používají nečestné praktiky. Jednoho dne se o všem rozhodne promluvit. A to ještě netuší, že zásadní zvrat v událostech přinese sysel, který se zabydlel na hřišti. 

Zajímavost: Scény se syslem byly napsány a natočeny až po skončení natáčení, protože účast živého zvířete se nezdařila.

Originální trailer filmu Caddyshack / Caddyshack

Hodinář od sv. Pavla (L´Horloger de Saint-Paul) (úterý 15. 10., ČT2, 00.10 - 01.50)

Plakát filmu Hodinář od sv. Pavla / L'horloger de Saint-PaulFrancouzské psychologické drama zaujme jednoznačně svou civilností a důrazem na propracované postavy. Režírující Bertrand Tavernier nikam nespěchá a volí hodně pomalé tempo a hutnou atmosféru. Klíčem k úspěchu bylo vhodné obsazení, které se povedlo výborně, neboť v hlavní roli se objeví výtečný Philippe Noiret, vedle kterého se neztratí ani neméně výborný Jean Rochefort. Pro milovníky kvalitní evropské kinematografie jde o jasnou volbu.  

Synopse: Michel Descombes (Philippe Noiret) je hodinář, který žije v klidu a sám s jediným synem Bernardem (Sylvain Rougerie). Ten je však jednoho dne zatčen a obviněn z vraždy. Michel, kterého policejní komisař Guilboud (Jean Rochefort) požádá o pomoc, přemýšlí o tom, proč by něco takového jeho potomek udělal. A při tom si uvědomuje, jak málo toho o něm ví. 

Zajímavost: Film je adaptací románu Georgese Simenona.

Originální trailer filmu Hodinář od sv. Pavla / L´Horloger de Saint-Paul

Slepota (Blindness) (úterý 15. 10., Prima Cool, 22.50 - 01.10 / středa 16. 10., 03.30 - 05.25)

Plakát filmu Slepota / BlindnessRozporuplně přijatý thriller neosloví každého, za zkoušku ale stojí. Někdo kritizuje, že režírující Fernando Meirelles samoúčelně sází na jakousi psychologii postav a pokus o metaforický přesah. Jiní naopak chválí atmosféru a zajímavý příběh s hodně překvapivým koncem. Ač je tu hodně věcí nevysvětených a nedořečených, obsazené je to hodně slušně - namátkou Mark Ruffalo, Julianne Moore, Danny Glover, Gael García Bernal - což je vždy atraktivní. Jaký ale bude celkový zážitek, je hodně individuální.

Synopse: Ve velkoměstě zavládne panika, neboť zdejší obyvatelé začínají bez zjevných příčin slepnout. Vláda okamžitě všechny infikované izoluje v opuštěném komplexu budov s nevyhovujícími podmínkami. Situace využívají kriminální živly, které postižené lidi začínají okrádat. Manželka lékaře, který oslepl jako jeden z prvních, má výhodu v tom, že byla izolována s ostatními i přesto, že vidí. Spolu s několika lidmi zorganizuje plán útěku.

Zajímavost: Aby se herci připravili na svou roli, byly jim zavázány oči a oni byli odvezeni do náhodné lokace, kde se museli zorientovat.

Originální trailer filmu Slepota / Blindness
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY