Box Office: Zataženo, občas formule nebo porno

Vydáno: 30.09.2013 07:00 - Martin Bubrín | foto: Falcon

Sequely animáků letos vládnou - po úspěšných dvojkách Já, padouch a Univerzitě pro příšerky si další víkendové prvenství připisuje Zataženo, občas trakaře 2, které překonává i Gordon-Levitta závislého na pornu.
Fotografie z filmu Zataženo, občas trakaře 2 / Cloudy with a Chance of Meatballs 2Sequely animáků se letos těší velké oblibě – své k tomu měl co říct nečekaný úspěch Já, padouch 2 od Dreamworks nebo pixarovská Univerzita pro příšerky. Ke klubu prosperujících dvojek navazujících na své úspěšné předobrazy se nyní přidává i nenápadný gastronomický animák Zataženo, občas trakaře 2. Produkce studia Sony za uplynulý víkend utržila celých pětatřicet milionů, což je sice méně než dvě výše zmíněné novinky, ale rozhodně více než první díl z roku 2009, který otevřel o pět milionů méně.

Trakaře tak podruhé využily podvyživený, komerčně slabý zářijový měsíc, který je sice plný ambiciózních dramat, ale pořádného hitu aby se dohledal. Musí to tedy táhnout žánrovky. Další dobrodružství Flynna, který se díky následkům kulinářské katastrofy z prvního dílu vydá do země vytvořené a obývané jídlem, se dokonce stalo čtvrtou nejlepší zářijovou premiérou vůbec – hned po animáku Hotel Transylvánie, triumfálním hororu Insidious Chapter 2 a romantice Holka na roztrhání. Ve prospěch hraje také fakt, že malí diváci už znali postavy z relativně úspěšné jedničky, jíž tvůrci v trailerech zasadili do nového prostředí plného obřích tacos a smějících se toastů. Mix osvědčených trademarků a infantilního humoru tak platil stoprocentně.

Fotografie z filmu Rivalové / RushNa druhé místo bylo z minulého týdne odsunuto temné drama Zmizení s Hughem Jackmanem, který pátrá po unesené dceři. Novinka s výbornými recenzemi má na kontě už skoro čtyřicet milionů, což se většinou u nepřístupných, dospělých snímků moc nevidí. Uvidíme, jak si tento skoro-oscarový kandidát povede v dalších týdnech. Z až osmatřicátého místa se na trojku katapultoval závodnický snímek Rivalové, jenž z limitovaného uvedení z minulého týdne expandoval do více než dvoutisícovky kin. Další chválená novinka o sporu velikánů Formule 1 Jamese Hunta a Nikkiho Laudy diváky ale zajímala jen třikrát méně než první animák. Deset milionů není ani v rámci sportovních dramat kdovíjaký úspěch – předloňský Moneyball otevřel za dvacet a třeba i takový Secretariat z prostředí koňských dostihů závodníky předehnal. Škoda.

Čtvrté místo s devíti miliony obsadila nová romantická komedie Baggage Claim, další z velmi specifických snímků zaměřených na afroamerické publikum. Kampaň to nemělo skoro žádnou, ale tyhle snímky si zřejmě své diváky najdou vždycky. Buďme akorát rádi, že jde o něco důstojnějšího než další převleková taškařice Tylera Perryho. Páté místo patří další novince, a to režijnímu debutu Josepha Gordona-Levitta Don Jon. Autorská prvotina čím dál populárnějšího herce o závislosti na pornu a sexy Scarlett Johansson otevřela za devět milionů, což je pro tak trochu nezávislou produkci docela úspěch. Podzimní oddechovka se může, možná díky svému širšímu zaměření a komerčnější látce, řadit k těm úspěšnějším režijním debutům a za otevírací víkend překročila i předešlé nejúspěšnější Gordon-Levittovy snímky – rakovinovou dramedii 50/50 a antiromantiku 500 dní se Summer.

Scarlett Johansson, Joseph Gordon-Levitt ve filmu  / Don JonNa dalších příčkách se nachází mix osvědčených titulů z minulých týdnů. Šestku obsazuje hororové překvapení Insidious Chapter 2, které už vydělalo téměř šestnáctinásobek (!) svého rozpočtu, na sedmičce dřímá nevýrazná bessonovka The Family s Robertem De Nirem a osmičku zaujímá mexický hit Instructions Not Included, který se tento týden v USA stal nejúspěšnějším španělsky mluveným snímkem vůbec (toto prvenství doposud držel Faunův labyrint). Respekt. Žebříček uzavírá sprostá komedie Millerovi na tripu a úspěšný životopis The Butler.

Na třináctém místě se s jedním a půl miliony umístil 3D koncert Metallica: Through the Never, který byl nasazen do třístovky amerických IMAXů. Příští týden expanduje i do ostatních kin. Kdo mu bude konkurovat? Spotřební akční thriller s budoucím Batmanem Hra na hraně a hlavně Cuarónova ambiciózní Gravitace, u níž se předpovídá otvírák okolo čtyřiceti milionů. Právě její tržby napoví, zda je o podobné vizionářské projekty mezi diváky zájem, nebo ne. Půjdete astronautku Sandru podpořit?


BOX OFFICE: VÍKEND OD 27. 9. 2013

1. Zataženo, občas trakaře 2 35 mil. (novinka)
2. Zmizení 11,3 mil.
3. Rivalové 10,3 mil.
4. Baggage Claim 9,3 mil. (novinka)
5. Don Jon 9 mil. (novinka)
6. Insidious Chapter 2 6,8 mil.
7. The Family 3,7 mil.
8. Instructions Not Included 3,4 mil.
9. Millerovi na tripu 2,9 mil.
10. The Butler 2,4 mil.

Všechny tržby jsou uvedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY