Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Herci v neobvyklých rolích

Téma: Herci v neobvyklých rolích

Vydáno: 01.10.2013 18:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jedním z témat týkajících se Cuarónova filmu Gravitace vzhledem k překvapivému obsazení komediální herečky Sandry Bullock je pohled na herce v neobvyklých rolích. V našem stručném přehledu se podíváme na některé z nich.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sandra Bullock, Melissa McCarthy ve filmu Drsňačky / The HeatFilmoví herci a herečky se většinou do povědomí publika zapíšou v nějaké určité roli, kterou nás zaujmou. Téměř každý herec tak má typ rolí, které mu vyhovují a v kterých se objevuje častěji než v jiných. Pokud pak tento typ role již převládá, říkáme o herci či herečce, že patří do nějaké určité "škatulky". My se vám právě pokusíme v tomto článku přiblížit takto vnímané, "zaškatulkované" herce, kteří čas od času překvapí tím, že se vyskytnou v roli, která jde proti jejich obvyklému typu a diváckým očekáváním. 

Jelikož je ale tato "množina" herců příliš obsáhlá a téma příliš široké a téměř nevyčerpatelné, půjde zde nutně jen o určitý výsek a redukci. Proto tento "rozbor" berte spíše jako inspiraci pro vaše vlastní přemýšlení nikoliv jako "definitivně uzavřený" prostor. Při širokosti tématu i při počtu herců, hereček a jejich rolí by jakýkoliv definitivní rozbor vydal na celou knihu. Náš článek tak bude mít povahu pouze reprezentativní a inspirační, nikoliv shrnující. Abychom se v tématu sami neztratili a "neutopili" (což stejně může hrozit), rozdělíme si ho do několika skupin. Tyto skupiny budou přínosné i z hlediska přehlednosti a znovu upozorňujeme čtenáře, že se jedná jen o omezený a reprezentativní vzorek.
 
Herci  a herečky "komedianti", kteří se objevili ve vážném filmu – drama, psychologické aj.

Woody Allen

Obecně se má za to, že komedie je lehčí žánr než drama či tragédie. Respektive jedná-li se o filmy, mluvíme o psychologických dramatech. Jenže komedie je často takto pojímaná a chápaná neprávem. Nicméně, pokud chce herec získat uznání a pokud chce vyhrát Oscara za herecký výkon v hlavní roli, málokdy se mu to podaří na poli komedie. Nic naplat, drama je stále vnímáno jako "number one". Není tedy divu, že mnoho komediálních herců a hereček touží po uznání ve vážných rolích a žánrech. Zářným příkladem je například americký herec a režisér Woody Allen, kterému se dostává téměř vždy uznání pokud natočí komediálně laděný příběh, ale o jeho dramata typu Interiéry či Září příliš diváci nestojí. V novém tisíciletí se ale situace pro Allena výrazně zlepšila v podobě obecně kladně přijímaných filmů jako jsou Match Point - Hra osudu či jeho poslední kousek, Jasmíniny slzy.

Scéna z filmu Match Point - Hra Osudu


Bill Murray a spol.

Bill Murray je typem divácky velmi oblíbeného herce a publikum ho vnímá a miluje stále především coby komedianta. Murray exceloval v crazy komediích jako byli Caddyshack či Lampasy a diváci ho stále milují jako potrhlého doktora Venkmana z Reitmanových Krotitelů duchů a jejich sequelu. Murray však právě díky svým úspěchům v komedii mohl zrealizovat svůj vysněný projekt a diváky zcela překvapil v roce 1984 snímkem The Razor's Edge. Nutno říci, že je ale touto nekomickou rolí i zklamal. Kompromisem mezi komickou a vážnou polohou jsou Murrayho rolemi z nového tisíciletí ve filmech Ztraceno v překladu či Zlomené květiny, které jsou obecně označovány jako "smutné komedie". 

Scéna z filmu Zlomené květiny

Murrayho mladší herečtí kolegové Jim Carrey a Will Ferrell si svou oblibu získali povětšinou v bláznivých komediích, ale i oni dokázali překvapit rolí, kterou vystoupili ze své zaběhnuté šablony. Pro Carreyho znamenalo první vykročení směrem k vážnějším filmům obsazení ve Formanově Muži na měsíci a posléze ve Weirově Truman Show a Gondryho Věčném svitu neposkvrněné mysli. Ferrell ukázal zase svoji překvapivou charakterní stránku ve filmu Horší už to nebude. Adam Sandler, který se objevoval v nenáročných taškařicích jako Vodonoš či Velký táta, překvapil a zaujal v Andersonově netriválním melodramatu Opilí láskou a přesvědčivým výkonem v dramatu Volání o pomoc.

Scéna z filmu Volání o pomoc




Diane Keaton a spol.

Mezi herečkami najdeme také mnoho zajímavých, proti zaběhnutému typu jdoucích jmen a rolí. Nesporně velmi nadaná komediální herečka Diane Keaton, která excelovala v komediích jako Láska a smrt či jako Annie Hallová, dokázala že umí i dramata a vážné role v Interiérech a v životopisném snímku Rudí. Komediální herečka Bette Midler ztvárnila přesvědčivě Janis Joplin v dramatickém životopisném snímku Rose. Julia Roberts byla rovněž velmi dlouho vnímána jako komediální herečka, jejíž úsměv v Pretty Woman diváky do kina přitáhl, zatímco o její pláč v Zemřít mladý publikum příliš nestálo. Zatímco v "ženské" variaci na téma Doktor Jekyll a pan Hyde nazvané Mary Reilly se jí uznaní jako dramatické herečce ještě nedostalo, vše si vynahradila v oscarové Erin Brockovich. Její o dva roky mladší kolegyně Jennifer Aniston také překročila svůj komediální stín v thrilleru Hra s nevěrou a v dramatu Hodná holka. Sandra Bullock, která se překvapivě objevila v letošní sci-fi Gravitace, se už dříve několikrát objevila v rolích, kde bychom ji nečekali, v dramatech Čas zabíjet v její oscarové roli ve Zrození šampiona.

Scéna z filmu Zrození šampiona

Bohdalová a Janžurová

Mezi českými herečkami stojí určitě za zmínku minimálně dvě velké komediální herečky a sice Jiřina Bohdalová a Iva Janžurová. Bohdalová byla výbornou komediální herečkou ať už v Podskalského Světácích či v jiné jeho satiře Bílá paní. Rok 1970 jí přinesl dvě zvláštní role vybočující výrazně z jejího obvyklého rejstříku. Jednou z nich byla výstřední a podivná komedie Vražda Ing. Čerta, kde si zahrála po boku Vladimíra Menšíka. Druhým a důležitějším filmem pak bylo politické Ucho. Její dramatický výkon po boku Radoslava Brzobohatého si zaslouží absolutní uznaní i jejího psychologického a charakterního herectví. Podobně na tom byla i její kolegyně ze Světáků Iva Janžurová. I ona měla mimořádné komediální vlohy, jež prokázala v takových filmech jako Pane, vy jste vdova! nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. I ona ale dokázala, že je velká charakterní herečka v Kachyňově Kočáru do Vídně a v Herzových Petrolejových lampách.

Scéna z filmu Petrolejové lampy

Menšík a spol.

U nás bychom také našli četné příklady herců, jejichž herecké proměny stojí za povšimnutí. Například Vladimír Menšík byl většinu života, a právem, pokládaný za výtečného komika. Ve své velmi obsáhlé filmografii má ale několik pozoruhodných tragikomických či dramatických rolí. Mezi ně patří například Bernard v Markétě Lazarové či Joska Pyřk v Jasného filmu Všichni dobří rodáci. Výborné dramatické studie Menšík předvedl také v televizních inscenacích Tažní ptáci či Ikarův pád. Výborný komediální herec Jiří Hrzán má ve své filmografii jednu pozoruhodnou roli, která se naprosto vymyká komickému typu, v němž byl vnímán, a sice ve filmu Hlídač. Miroslav Donutil, který je vnímán téměř výhradně jako herec v komediích, má také na svém kontě několik vážných rolí. Objevil se například jako důstojník v Pevnosti a farář v Kachyňově Fany. Boleslav Polívka, známý klaun a mim byl až do Zapomenutého světla rovněž vnímán výhradně jako komediant a herec jedné role. Podobně i Oldřich Kaiser překvapil vážnou rolí v Poutech stejně jako Martin Dejdar v dramatech Amerika a Učitel tance.

Scéna z filmu Zapomenuté světlo


 

Herci a herečky „vážní“ , kteří se objevili v komedii, muzikálu aj.

Marlon Brando a Paul Newman

Respektovaní charakterní herci, kteří jsou výborní v psychologických rolích a dramatech si sem tam ve své filmografii "střihnou jen tak pro radost" i nějakou tu lehčí, komediálnější či čistě komickou roli. Marlon Brando patří nepochybně k nejváženějším a nejlepším americkým hercům a je ceněn pro své dramatické role ve filmech jako V přístavu či Kmotr. Nicméně i tento velký charakterní herec si rád dopřál lehčí role například v muzikálu Guys and Dolls či jako šikmooký sluha v Čajovně u srpnového měsíce. Paul Newman  zapadl v Hollywoodu do škatulky rváčů s dobrým srdcem a charismatických drsňáků. Částečně z ní vystoupil ve filmu Podraz a úplně v ztřeštěné komedii Mela Brookse Němý film.

 

Al Pacino, Robert De Niro a Dustin Hoffman

Jeho mladší herecké kolegy Al Pacina a Roberta De Niro rovněž bereme především jako charakterní herce. Pacino poprvé ze své škatulky vystoupil v Hillerově komedii Autor! Autor! a o deset let později v romantické romanci Frankie a Johnny. De Nirova první komediální vlaštovka Nejsme žádní andělé daleko nedoletěla, takže ho ke komediální kreaci v Přeber si to!, kde parodoval svůj léty zaběhnutý gangsterský typ, přemluvil až o deset let později Harold Ramis. Dnes je již De Niro v komediích jako doma, i když nevím, zda jeho účinkování ve "fotrovské" trilogii je pro jeho herecký profil to pravé. Dustin Hoffman má ze všech tří herců nepochybně největší komediální talent, který ale až do úžasné převlekové komedie Tootsie neměl kde dokázat. Naproti tomu jiná Hoffmanova komedie nazvaná Ishtar, kde si zahrál po boku Warrena Beattyho, se příliš nepovedla a nezachránili ji ani takto výborní herci.

Scéna z filmu Tootsie


 

Stallone, Schwarzenegger a spol.

Zvláštní kapitolou samou pro sebe jsou komediální pokusy akčních hvězd, které nemůžeme pokládat ani za herce charakterní, ani za herce komické. Přesto stojí za zmínku. Prvním a velmi neúspěšným Stalloneho pokusem vykročit z akční škatulky, kterou získal po rolích ve filmech o Rockym Balboovi a prvním dílu Ramba, byla hudební komedie Kočičí zlato. Stallone pak sám přiznal, že pokus vykročit z akční škatulky byla chyba, nicméně to to zkusil ještě dvakrát, ale ani Oscar ani Stůj, nebo maminka vystřelí! mu štěstí nepřinesli, spíše naopak. Jeho největší rival v akčním filmu měl přeci jen více štěstí. Především Reitmanova Dvojčata se stala velkým hitem a také Policajt ze školky příliš nezaostal, zato "komickou" kreaci v Juniorovi si mohl Arnold odpustit. Také akční hvězda Mel Gibson se po neúspěšné akční komedii Pták na drátě nechal zřejmě dlouho přesvědčovat, než si to zase zkusil v komedii. Tenkrát mu to ale ve filmu Po čem ženy touží vyšlo. Jiný svalovec, Jean-Claude Van Damme, zase pro změnu toužil po uznání nikoliv na půdě komedie, ale jako charakterní herec. Jenže jeho akční kousky Dvojitý úder nebo nepovedený Není úniku o jeho skrytých schopnostech nikoho nepřesvědčili. Určitou formou jeho herecké rehabilitace byl až sebezpytný filmový pseudoportrét JCVD.

Scéna z filmu JCVD

Rudolf Hrušínský a spol.

Rudolfa Hrušínského také až do adaptace Haškova románu o dobrém vojáku Švejkovi rovněž málokdo pokládal za komediálního herce, a přesto jeho Švejkovská kreace patří k nejpozoruhodnějším komickým hereckým výkonům v naší kinematografii. Není sporu o tom, že Hrušínský byl především velký charakterní herec. Ještě mnohokrát prokázal svůj široký herecký rejstřík, ať už v mrazivém podobenství Spalovač mrtvol či v čistě veseloherních filmech Menzelových nebo Smoljakových. Nezapomenutelné jsou rovněž jeho krásné role v Lipského parodiích Adéla ještě nevečeřela a Tajemný hrad v Karpatech.

Jeho mladší herecký kolega a rovněž vynikajicí charakterní herec Petr Čepek vděčil především Jiřímu Menzelovi za to, že mohl ukázat i svoji komickou stránku v hrabalovských Postřižinách a Slavnosti sňeženek, nebo jako žárlivý manžel Libuše Šafránkové ve Vesničce mé střediskové. Ve Smoljakově pseudobiografii o legendárním českém géniovi Jára Cimrman, ležící, spící pak ztvárnil výborně dvojroli arcivévody Feridnanda a jeho retardovaného dvojníka Nývlta. Podobně i Josef Abrhám, který hrál většinou "na vážno", si přišel na své v takových filmech, jako byl Konec starých časů a Vrchní, prchni! Zcela vybočující rolí z jeho hereckého rejstříku je pak role pitvorného dvorního lékaře v postmoderním Němcově V žáru královské lásky.

Scéna z filmu Jára Cimrman, ležící, spící


Meryl Streep a spol.

Meryl Streep patří mezi nejlepší americké charakterní herečky a velmi dlouho to vypadalo, že ve své zaběhnuté herecké škatuli zůstane napořád. První krok z jejího vykročení jí umožnil Robert Zemeckis v černé komedii Smrti jí sluší, kde byl výborně mimo svůj typ obsazen i převážně akční herec Bruce Willis. Streepová se posléze "poslušně" vrátila do svého ranku dramatických rolí, až ji nakonec v roce 2008 dostihla Mamma Mia!, což byl pro mnohé diváky opravdu radikální krok a mnohým způsobil nečekaný šok, ať už pozitivní či negativní. Každopádně tu Meryl přesvědčila, že i ona (se) dokáže pobavit. Jiná ženská herecká legenda Jane Fonda hrála celý svůj život výhradně charakterní role, až si nejspíš řekla, že si může "na stará kolena" taky trochu odpočinout a zahrála si v Příšerné tchýni. Další herečka, Jodie Foster, byla také dlouho považována za typický "studený čumák", za herečku, která je sice perfektní, ať už hraje v Znásilnění nebo Mlčení jehňátek, která se ale nedovede ve filmu smát. Teprve až Woody Allen ve Stínech a mlze a Richard Donner v Maverickovi dokázali, že to není pravda.

Meryl Streep ve filmu Mamma Mia!

Jiřina Jirásková a spol.

Mezi našimi charakterními herečkami měla Jiřina Jirásková svoje čestné místo. Ve filmech jako Každý den odvahu nebo Třicet jedna ve stínu bychom se jí opravdu asi jen sotva mohli smát. Zato ve Světácích, ač byla až tou třetí za mnohem komediálně přizpůsobivějšími Janžurovou a Bohdalovou, se rozhodně neztratila, stejně jako v jiné Podskalského komedii, Ďábelských líbánkách. Později zaujala v komediálně laděných Sestřičkách a zcela nepokrytě komediálních jednotlivých dílech Troškovy trilogie o slunci a senu. Eliška Balzerová je také typem herečky, kterou bychom mohli najít všude možně mimo komediální žánr. Čestnými výjimkami jsou "česká komedie století" S tebou mě baví svět a komedie Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení. Ivana Chýlková předvedla výbornou charakterní studii manipulativní ženy v Času dluhů a publikum si jí zafixovalo také do určitého typu rolí. Výbornou příležitost jak "vybočit" jí poskytl Jan Němec v už citované Klímovské adaptaci V žáru královské lásky a také Milan Šteindler v komicky laděné kronice Díky za každé nové ráno.

Scéna z filmu Světáci

Tímto stručným výčtem některých "herců v neobvyklých rolích" bychom toto téma mohli uzavřít a jelikož zdaleka nebyly vyčerpány všechny možnosti, zbytek necháme na vás a na vašich případných ohlasech a nápadech na jména, která zde zmíněna nebyla.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu