Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Svět podle Neila Jordana

Svět podle Neila Jordana

Vydáno: 02.09.2010 12:00 v sekci Články | Publicistika - Jana Bébarová | foto: 2009 Magnolia Pictures

Co spojuje zdánlivě odlišné snímky irského autorského tvůrce Neila Jordana? Při příležitost uvedení jeho nového snímku Ondine do českých kin jsme se rozhodli na jeho dílo blíže podívat.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Neil Jordan (1950) je bezesporu jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších irských filmařů. Během své téměř třicetileté filmové kariéry se profiloval jako velmi aktivní režisér: natočil celkem šestnáct celovečerních filmů, o jejichž kvalitě svědčí úspěšné divácké i kritické přijetí a řada ocenění z prestižních mezinárodních filmových přehlídek. Hned jeho třetí snímek Mona Lisa (1986) byl v Cannes nominován na Zlatou Palmu, za Hru na pláč (1992) si Jordan mj. odnesl Oscara za scénář, Michael Collins (1996) obdržel Zlatého lva v Benátkách a Malý řezník (1997) Stříbrného medvěda v Berlíně.
Na první pohled se Jordanova filmografie může zdát značně nesourodá: vedle atmosférických thrillerů s prvky fantasy a hororu (Společenství vlků, Interview s upírem, Přízraky snů) stojí kriminální filmy s nádechem filmu noir (Mona Lisa, Hodný zloděj, Mé druhé já), politizující dramata (Angel, Hra na pláč, Michael Collins), komediální snímky (Dům veselých duchů, Nejsme žádní andělé, Malý řezník, Snídaně na Plutu), ale i komornější dramata (Zázrak, Hranice lásky, Ondine). Nicméně při bližším zkoumání se ukáže, že všechny jmenované, zdánlivě odlišné projekty sdílejí prvky, které Jordan neustále opakuje, variuje a rozvíjí.
Než se k nim dostaneme, je třeba zmínit hereckou účast Stephena Rea v Jordanových filmech. Ať už v hlavní, vedlejší či epizodní roli s Jordanem spolupracoval na téměř všech jeho snímcích. Právě v Jordanově režijní prvotině Angel z roku 1982 Rea, který do té doby hrál pouze v televizních projektech, debutoval. Velkou pozornost ve světě na sebe herec upoutal v roli zběhlého člena Irské republikánské armády ve snímku Hra na pláč, za kterou byl mj. nominován na prestižní cenu americké Akademie filmového umění a věd.
Zásadním poznávacím znamením filmů Neila Jordana jsou pro něj typická témata lásky a zrady. Milostný cit pro něj není stěžejní pouze v rámci partnerského soužití, ale především v rámci rodinných vztahů. Nejčastěji se zaměřuje na silné pouto mezi rodičem a jeho potomkem. Komplikovaný vztah dospívajícího syna a jeho matky, k níž je až magicky přitahován a po jejíž lásce bezmezně touží, je určující zejména pro snímky Zázrak (1991) a Snídaně na Plutu (2005). V prvně jmenovaném se ústřední hrdina Jimmy (Niall Byrne) vášnivě zamiluje do starší zpěvačky (Beverly D’Angelo), aniž tuší, že se jedná o jeho matku, kterou považuje za mrtvou. Snídaně na Plutu pojednává o životní cestě transsexuála Patrika (Cillian Murphy), při níž se usilovně snaží vypátrat nikdy nepoznanou matku, aby nakonec našel svého otce (Liam Neeson).
Silné mateřské pouto je ústředním motivem i Jordanova možná neprávem podceňovaného psychologického thrilleru Přízraky ze snů (1999), který natočil na jedné ze svých zastávek ve Spojených státech, a rovněž se objevuje v adaptaci románu Pata McCabea Malý řezník o problematickém dětství chlapce (Eamonn Owens), který obdobně jako Patrik ze Snídaně na Plutu vyrůstal ve velice nestabilním rodinném zázemí. Svět dětských a dospívajících hrdinů je ostatně rovněž osobitou součástí Jordanových filmů.
Netradiční portrét rodiny představuje i patrně nejznámější a divácky nepochopitelně nejoblíbenější (viz hodnocení na IMDb) režijní počin Neila Jordana, komerční projekt Interview s upírem (1994). Dva upíři (Tom Cruise a Brad Pitt) v něm pro vlastní obšťastnění během dlouhých dnů na věčnosti promění opuštěnou dívku (Kirsten Dunst) v upírku. Byť ji s láskou vychovávají jako vlastní dceru, Claudia trpí odsouzením k nemožnosti dospět a navždy přežívat v těle dítěte, z něhož si oba muži doslova udělali panenku. Prostor rodičovské lásce se dostává i v zatím posledním Jordanově snímku, romanci Ondine (2009). Strach ze ztráty vážně nemocné dcery se stává iniciačním okamžikem pro boj hlavního hrdiny (Colin Farrell) se závislostí na alkoholu.
Opakujícím se motivem ve filmografii irského autorského tvůrce jsou i nekonvenční sexuální vztahy. Mona Lisa (1986) představuje vztah mezi bývalým trestancem (Bob Hoskins) a bisexuální prostitutkou (Cathy Tyson), která jej ve skutečnosti pouze zneužívá jako prostředníka ve vztahu k mladší kolegyni (Katy Hardie). Ve filmech Hra na pláč a Snídaně na Plutu stojí v centru pozornosti postavy transsexuálů, které jejich okolí přijímá s velkými rozpaky. S odhalením jejich skutečné identity ostatním postavám často korespondují překvapivá finální rozuzlení, která jsou pro Jordanovy snímky příznačná.
Vyprávění zatajuje důležité informace a divák tak tápe v nevědomosti stejně jako postava ve filmu, jejíž překvapivé odhalení s ní posléze naprosto sdílí. Fakt, že Simone z Mony Lisy ve skutečnosti miluje nezletilou Cathy a ne George, kterého celou dobu vodí za nos, je stejně šokující jako zjištění, že zpěvačka Dil (Jaye Davidson), do které se Fergus (Stephen Rea) ze Hry na pláč vášnivě zamiluje, je muž. Nicméně Jordan tyto svérázné postavy nevykresluje jako zrůdné devianty, kteří by v nás měli vzbuzovat pohoršení, nýbrž zpravidla jako citlivé osoby, k nimž chováme sympatie. Jedním z takových osobitých protagonistů je bezpochyby i hlavní ženská postava jeho nejnovějšího snímku, tajemná Ondine (Alicja Bachleda), která se zde zjevuje jako pohádková postava mořské víly.
I přes snové a fantaskní pohádkové prvky, kterými z velké míry oplývá především aktuální Ondine a také Jordanův raný snímek Společenství vlků (1984), moderní parafráze příběhu Červené karkulky podle povídek Angely Carter, dostává v Jordanových filmech prostor i drsná realita a události z dějin režisérovy rodné země. Hnutí IRA se zřetelně dotýká v oceňované Hře na pláč a biografickém dramatu Michael Collins o jednom ze zakladatelů Irské republikánské armády. Politické nepokoje Irska pronikají i do Jordanova debutu Angel, přesto však jsou, stejně jako ve výše jmenovaných snímcích, spíše pozadím pro hlavní dějovou linku. Proto je temná minulost Ondine, která celým dějem probublává, pro samotné vyznění filmu rovněž druhotná.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřela Angela Lansbury (12.10.2022 07:51 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec David Warner (25.07.2022 16:34 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Nejslavnější horory 80. let (16.11.2019 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Josey Wales právě začíná rychle a zběsile vyhlížet prodloužený víkend (29.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bouřlivému srdci narostly rohy a vrací se zpátky do ringu (15.04.2016 08:25 v Radar | TV tipy)
- Review: 55. ZLÍN FILM FEST - dobře je bez dětí (14.06.2015 16:16 v Články | Publicistika)
- Recenze: Bezelstně krásná Píseň moře (19.03.2015 18:00 v Recenze | Premiéry)
- DVD: Ondine (01.05.2011 13:30 v Recenze | Blu-ray)
- Novinky na DVD: 4. týden (23.01.2011 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Kinopremiéry: Na co se těšit v září 2010? (1/2) (30.08.2010 12:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Ondine (23.08.2010 12:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu