Box Office: Kick-Ass dostal nařezáno

Vydáno: 19.08.2013 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Tento víkend se měl nést ve znamení návratu Kick-Asse, ale bohužel se tak nestalo. Nářezové pokračování totiž skončilo až na celkem čtvrté pozici, přičemž první místo zaujal prezidentský životopis The Butler.
Forest Whitaker ve filmu  / The ButlerKdo by byl řekl, že se na vrcholu žebříčku návštěvnosti amerických kin objeví snímek, o němž jste ještě před týdnem neslyšeli? Tento víkend totiž vše nasvědčovalo tomu, že do kina nejvíce lidí nahrne právě pokračování nekorektní komiksovky Kick-Ass, ale nakonec se tak nestalo - první pozici si ujmulo životopisné drama The Butler.

Snímek vyprávějící životní příběh černošského sluhy z Bílého domu, jenž za svého působení mezi lety 1952 - 1986 obsluhoval celkem osm amerických prezidentů, se trefil do nálady diváků a vynesl úctyhodných pětadvacet milionů dolarů. Jde v podstatě o pododný úspěch jako loňský Černobílý svět (26 milionů), který taktéž velmi korektním a divácky vřelým způsobem hovořil o rasových problémech, čímž si získal své diváky.

Butlerovi jistě velmi pomohlo i herecké obsazení, které lákalo na slušnou řádku hvězd jako Forresta Whitakera, Robina Williamse, Terrence Howarda nebo černošskou star Oprah Winfrey, jež o filmu prostřednictvím své show a jejich fanoušků rozšířila pozitivní auru. Snímek Lee Danielse, tvůrce oscarového Precious, si tak už nyní v srpnu může zřejmě dělat zálusk na oscarový ceremoniál i trvalé působení v Top 10 následujících týdnů.

Jennifer Aniston ve filmu Millerovi na tripu / We're the MillersNa dvojce se od minula stále drží odvázaná komedie Millerovi na tripu, v níž Jennifer Aniston předvádí své vnady jako vysloužilá striptérka. S dalšími sedmnácti miliony tak jde o celkem silný komediální titul, který zatím převyšuje i prozatimní žánrovou jedničku tohoto léta Apokalypsa v Hollywoodu. Na trojku spadlo ambiciózní sci-fi Elysium, z něhož sice žádný velký trhák po vzoru některých letošních blockbusterů nebude, ale i tak si na sebe hravě vydělá a díky vcelku pozitivní kritické odezvě potvrdí Neilla Blomkampa jako originálního a zručného tvůrce, jemuž by hollywoodská studia měla začít víc věřit.

Až na čtvrtém místě se umístilo očekávané pokračování eRkové komiksovky Kick-Ass 2. Ta se snažila zadaptovat ještě brutálnější předlohu do podoby filmu a zřejmě se to dvakrát nevyplatilo. Nářez tak dostal nařezáno nejen od kritiků, kteří vyčítají nedotaženost a nečekanou přízemnost oproti jedničce, ale i od samotných diváků, jenž svůj nezájem vyjádřili víkendovými tržbami pouhými třinácti miliony.

Aaron Johnson, Chloë Moretz ve filmu Kick-Ass 2 / Kick-Ass 2První díl sice platil za ultimátní zjevení na poli komiksových adaptací, ale celosvětově nedosáhl ani sta milionů dolarů. Stejný osud zřejmě potká i jeho pokračování, jenž zatím sahá po matné dvacítce. Vzhledem k tomu, že rozpočty obou dílů nejsou nijak závratné (třicet a dvacet osm milionů), tak si na sebe tahle béčková řezanice zřejmě vydělá. Na trojku (z celkem pěti komiksových dílů) však producenti nebudou tak spěchat...

Tržby Nářeze a Zabíjačky (ehm) však nebyly taková zkáza jako další dvě novinky - teprve za pátými Letadly a šestým Percym Jacksonem stanula životopisná novinka o zakladateli Applu s jednoduchým názvem jOBS a až daleko na třináctém místě se umístil thriller Paranoia s Liamem Hemsworthem a Harrisonem Fordem. V obou případech jde o kolosální přešlapy, které se mohou řadit k letošním propadákům jako například R.I.P.D. nebo Osamělý jezdec, jen v menším měřítku.

Ashton Kutcher ve filmu jOBS / jOBSjOBS své ambice zkrátka neproměnil - v porovnání s tematicky spřízněným The Social Network (otvírák za 22 milionů) utržilo drama o dalším IT velikánovi necelých sedm milionů, což je docela slabý výsledek. Snímku nepomohla jednak chabá kampaň, stejně tak bídné kritické ohlasy a Ashton Kutcher v hlavní roli, který se snaží o seriózní herectví. Pro něj se dokonce jedná o druhý nejslabší otvírák vůbec. O béčkovém thrilleru Paranoia snad ani netřeba mluvit - snímek s nejhoršími recenzemi roku (4% na rottenech), který se jakýmsi zázrakem ocitl v kinech, si připsal na účet pouhých tři a půl milionu.

Zbytek žebříčku doplňuje oddychový akčňák 2 zbraně, otravní Šmoulové 2 nebo drsný Wolverine. Příští týden se mezi sebou popere ambiciózní adaptace teen novely Mortal Instruments: Město z kostí, završení cornetto trilogie Edgara Wrighta U konce světa (mimochodem česká premiéra zrušena!) nebo ceněný home-invasion horor You're Next. Budeme mít co dočinění s počátkem další young-adult ságy?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 16.8.2013

1. The Butler 25 mil. (novinka)
2. Millerovi na tripu 17,8 mil.
3. Elysium 13,6 mil.
4. Kick-Ass 2 13,5 mil. (novinka)
5. Letadla 13,1 mil.
6. Percy Jackson: Moře nestvůr 8,3 mil.
7. jOBS 6,7 mil.
8. 2 zbraně 5,5 mil.
9. Šmoulové 2 4,6 mil.
10. Wolverine 4,4 mil.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY