Kinopremiéry: Steve Jobs a nezáživné žánrovky

Vydáno: 15.08.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Z pěti novinek, které se tento týden v kinech objeví, výrazně nevyčnívá snad žádná. Určitou pozornost budí maximálně životopis Stevea Jobse s Ashtonem Kutcherem v hlavní roli. Ostatní jsou víceméně do počtu.
jOBS (jOBS) (Bontonfilm)

Český plakát filmu jOBS / jOBSŽivotopis slavného a předčasně zesnulého zakladatele firmy Apple je jednou velkou neznámou. Jméno režiséra Joshuy Michaela Sterna nikomu příliš neřekne a obsazení hlavní role Ashtonem Kutcherem vzbuzuje spíše obavy. První ohlasy jsou poměrně střízlivé, takže je dost možné, že o potenciální oscarovku úplně nepůjde. Snad ale budeme mít co dělat alespoň se solidním dramatem, které tomu, o kom vypráví, neudělá žádnou ostudu. Ukáže se až v kině.

Synopse: Steve Jobs (Ashton Kutcher) byl jedním z největších vizionářů dvacátého století. Měl geniální talent na techniku a byl také mimořádně schopný obchodník. Jeho spolupracovníci ho nenáviděli proto, jaký byl, ale milovali kvůli tomu, co tvořil. Uměl ukazovat cestu, ale pracovat byl schopen pouze s vybranými jedinci. Na své chování měl ovšem svým způsobem právo, neboť byl génius.

Zajímavost: Snímek vznikl bez jakékoli podpory nebo zásahu firmy Apple.

Český trailer filmu jOBS / jOBS
Očista (The Purge) (CinemArt)

Český plakát filmu Očista / The PurgeHororový thriller zaujme na první pohled originální premisou, která slibuje sociálně-politický přesah. Jak se s ní ale režisér a scenárista James DeMonaco vyrovnal, je otázkou, neboť prozatímní recenze jsou spíše vlažnější a někdy mluví o promarněném potenciálu. V každém případě jediným známějším jménem v obsazení je Ethan Hawke. Jaký bude výsledek, se dá odhadovat jen ztěží a záležet bude asi i na očekáváních, protože trailer prý láká na něco zcela jiného. Tak to případně mějte na paměti. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: USA se v blízké budoucnosti mění na jedinou noc v roce v nejnebezpečnější místo na zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny ochranné složky záchranného systému jsou během Očisty, jak je ona noc nazývána, mimo provoz. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na ni připravují v klidu. James (Ethan Hawke) totiž prodává bezpečnostní systémy, díky nimž proměnil jejich byt v nedobytnou tvrz. Zbylí členové rodiny tak mohou pozorovat svět tam venku pomocí bezpečnostních kamer. Všechno ale změní jeden cizinec, který je prosí o pomoc a zoufale jim bouchá na dveře. Mají ho pustit dál?

Oficiální trailer filmu Očista / The Purge
Percy Jackson: Moře nestvůr (Percy Jackson: Sea of Monsters) (CinemArt)

Český plakát filmu Percy Jackson: Moře nestvůr / Percy Jackson: Sea of MonstersDruhý díl další teenagerské fantasy ságy v podstatě nemá nač lákat. Obsazení je vesměs neznámé, stejně jako jméno režiséra Thora Freudenthala. Vyloženě natěšení budou snad jen fandové předchozího dílu a znalci knižních předloh. Dosavadní komerční výdělky napovídají, že o velký hit rozhodně nepůjde a celá série upadne v zapomnění. Velká škoda to zřejmě nebude. 

Synopse: Polobůh Percy Jackson (Logan Lerman) dospěl do puberty a jediným útočištěm se pro něho stává Tábor Polokrevných, kde žijí ti, kteří jsou na tom stejně a tudíž rozumí jeho problémům. Den před prázdninami se na něho sesype celá lavina potíží - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover (Brandon T. Jackson) záhadně zmizí a Táboru Polokrevných hrozí zničení. Někdo se totiž pokouší probudit Kronose, jednoho z původních Titánů a otce nejvyšších olympských bohů. Percy se svými přáteli se tak musí vydat na další nebezpečnou výpravu.

Mezinárodní trailer filmu Percy Jackson: Moře nestvůr / Percy Jackson: Sea of Monsters
Machři 2 (Grown Ups 2) (Falcon)

Plakát filmu Machři 2 / Grown Ups 2Tohle může hodně bolet a následky můžou být trvalé. Komedie, v níž se sešli Adam Sandler, Chris Rock, Salma Hayek, Maria Bello, Taylor Lautner (!) a další, zavání obřím kvalitativním průšvihem. Ani jméno režírujícího Dennise Dugana neslibuje žádnou výrazně dobrou podívanou. Vzhledem k obrovské zámořské komerční úspěšnosti to vypadá, že tu zas jednou máme film, v jehož hodnocení se divácká a kritická obec bude diametrálně rozcházet.

Synopse: Poté, co se Lenny (Adam Sandler) s rodinou přestěhoval zpátky do rodného města, aby byl blíž svým kamarádům a jejich dětem, zjišťuje, že pokud se ve vaší blízkosti objevují bývalí školní rváči a jejich noví kolegové, opilí policisté a schizofrenní řidiči autobusů, je úplně jedno, kde bydlíte. Šílenství a bizarní příhody si vás vždycky najdou.

Zajímavost: Pro Sandlera jde o vůbec první pokračování nějakého snímku v jeho kariéře.

Český trailer filmu Machři 2 / Grown Ups 2
Život té druhé (La Vie d´une autre) (Film Europe)

Český plakát filmu Život té druhé / La vie d’une autreTradičním zástupcem evropské kinematografie je tentokráte francouzsko-lucembursko-belgické komediální drama z loňského roku. V hlavní roli se objevují poměrně známí Juliette Binoche a Mathieu Kassovitz, o režii se postarala Sylvie Testud. Námět nevypadá moc originálně, ale spíše jako další variace na téma ztráta paměti a její dopad na psychiku jedince. Jelikož nejde o hollywoodský snímek, dalo by se předpokládat, že se možná dočkáme trošku propracovanějšího scénáře a částečného přesahu. Jestli tomu tak je, už se ale zájemci musí jít přesvědčit sami. 

Synopse: Marie (Juliette Binoche) a Paul (Mathieu Kassovitz) zažívají lásku na první pohled. Společně podniknou výlet na pláž, kde prožijí vášnivou noc. Druhý den se ovšem Marie probudí a zjistí, že si nepamatuje na posledních deset let svého života. Pomalu se dozvídá, že je manželkou Paula a jejich manželství je v krachu, že má malého synka, řídí nadnárodní společnost s cennými papíry a vlastní pohádkový dům přímo v centru Paříže. Ale stále netuší, jak k tomu všemu mohlo dojít.

Originální trailer filmu Život té druhé / La Vie d´une autre


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY