Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Černá vdova

Recenze: Černá vdova aneb Víte, s kým žijete?

Vydáno: 01.08.2013 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Film Europe

Koprodukční drama o následcích jednoho sebevražedného atentátu se pouští na tenký led a snaží se přiblížit světy arabských teroristů a izraelských civilistů. Jak moc objektivní režisér Ziad Doueiri zůstal?

Černá vdovaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 01.08.2013 13:00. Koprodukční drama o následcích jednoho sebevražedného atentátu se pouští na tenký led a snaží se přiblížit světy arabských teroristů a izraelských civilistů. Jak moc objektivní režisér Ziad Doueiri zůstal? Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Téma sebevražedných atentátníků je bohužel v dnešním světě stále palčivé a ne tak úplně prozkoumané. V našich končinách k tomu přispívá i ryze evropská / křesťanská mentalita, která není schopna pochopit, jak může někdo ve jménu náboženství zabíjet v podstatě nevinné lidi. Určité odpovědi možná nabídne koprodukční drama Černá vdova, které je mimochodem u nás ojedinělou ukázkou libanonské kinematografie.

Fotografie z filmu Černá vdova / The AttackJeho hlavním hrdinou je původem arabský doktor Amin Jaafari, který ale žije v Izraeli, kde si získává respekt, uznání a je dokonce oceněn velmi významnou cenou. Život se mu ale změní ve chvíli, kdy je jeho manželka obviněna ze sebevražedného bombového útoku v jedné z restaurací, při němž zemře mnoho lidí. Ač tomu odmítá uvěřit a nařčením se všemožně brání, zdá se, že mu nikdo nevěří. Až když najde dopis své ženy, kde se k činu přiznává, pochopí, v jakém bludu žil a vydává se hledat ty, kteří jí ve zrůdném činu pomáhali.

Režisér a v tomto případě i debutující scenárista Ziad Doueiri vsadil zejména na autentičnost a snahu o objektivitu, což jsou prakticky jediné možné cesty, kterými můžete tak třaskavé téma dobře a netuctově prodat. A nutno hned předem uvést, že se mu to povedlo skoro na výbornou. Díky sugestivní ruční kameře se hrdinovi dostáváme takřka pod kůži a někdy to není úplně příjemné.

Tvůrce jde vskutku místy hodně na dřeň a emotivních scén je tu dost a dost. Všechny jsou ohromně civilní a tím i působivější. Již zmiňovaná ruční kamera vytváří dokumentární dojem, tudíž není problém věřit, že vše by se mohlo ve skutečnosti stát. K tomu přispívá i precizní a přesný výkon Aliho Sulimana, který dokonale vystihuje vnitřní rozpoložení své postavy a vzhledem k tomu, že prakticky nezmizí z plátna, se s ním dokážeme poměrně věrně ztotožnit. I ostatní herci jsou výborní, leč už nemají tolik prostoru, takže se nemá cenu jimi moc zabývat.

Fotografie z filmu Černá vdova / The AttackJak už jsem zmiňoval výše, Doueiri se snaží na celou problematiku nahlížet pokud možno objektivně, což se mu i daří. Po celou dobu nikomu nevnucuje jakýkoli názor, ale velmi pečlivě zachycuje onen propastný rozdíl mezi kulturami vyznávajícími jiné náboženství. Amina nechává bloudit arabským světem a pátrat po tajemství jeho ženy a společně s ním poznává i divák, jak hluboce je tu zakořeněna nenávist k jiným rasám a jak je těžké se s místními radikály domluvit.

Ve druhém plánu si tu každý může najít poselství o tom, že nikdy nevíme, s kým žijeme, i když si myslíme, že ho známe sebevíc. Amin samozřejmě nevěří, že zrovna jeho milovaná je sebevražednou atentátníci, jenže pravda je krutá a on není schopen se smířit s tím, že o ničem nevěděl a ona je teď mučednicí, její plakáty visí všude po zdech a navíc nechápe proč. Když se ptá, naráží na bariéru mlčení a neochoty. Úsporně a přitom velmi efektně je tu zobrazena i jeho těžká úloha, kdy už na něj po oné události nahlíží v Izraeli zcela jinak a většina lidí se od něho pomalinku odtahuje.

Fotografie z filmu Černá vdova / The AttackČernou vdovu by mělo navzdory její náročnosti vidět co nejvíce lidí, protože po jejím zhlédnutí pochopí, že zlikvidovat tzv. islámské teroristy prostě nejde a bohužel s nimi nejde ani vyjednávat, protože jsou pevně přesvědčeni o své pravdě a mrtví civilisté pro ně neznamenají vůbec nic, neboť jsou vyznavači jiného Boha.

Je malinko škoda, že snímek ztrácí na intenzitě ve chvíli, kdy se Amin vrací ve vzpomínkách ke společným chvílím s manželkou, protože Doueiri tyto scény nastříhal tak nešťastně, že není jasné, kde začíná flashback a končí realita, takže to malinko rozptyluje pozornost. Není to ale žádná zásadní vada a výsledný dojem to už příliš neovlivní.

Černá vdova není příjemný film, protože téma, které řeší, je velmi palčivé a bolestivé. Je ale moc a moc důležitý, protože alespoň částečně pomáhá pochopit problémy dnešního světa, které ovšem nemají řešení. Nechcete-li v kině jen odpočívat, ale aktivně zapojit "šedé buňky mozkové" a po odchodu dále přemýšlet, je tento snímek ideální volbou.

Originální trailer filmu Černá vdova

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Patrioti, psanci i obyčejní hrdinové v Zelené zóně (30.05.2014 08:00 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Důchodci, Woody Allen a Rodáci (01.08.2013 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Adamantiové drápy sáhly po zlatu (30.07.2013 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Souboj Příšerek se zombies (24.06.2013 10:44 v Komentáře | Box office)
- Plán premiér: Změny za 49. týden (13.12.2012 18:24 v Radar | Plán premiér)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu