Festivalové ozvěny: Benátská soutěžní sekce

Vydáno: 31.07.2013 07:00 - Jana Bébarová | foto: Sony Pictures

James Franco, Stephen Frears, Terry Gilliam, Xavier Dolan, David Gordon Green, Hayao Miyazaki a další budou na přelomu srpna a září usilovat o benátského Zlatého medvěda.
MFF BENÁTKY

James Franco už potřetí během tohoto roku bude uvádět svůj film na předním světovém filmovém festivalu. V Sundance sklízel úspěch jeho na pomezí dokumentu a fikce balancující snímek Interior. Leather Bar, v němž se spolurežisérem Travisem Matthewsem diskutoval sexuálně explicitní scény z Friedkinova queer filmu Na lovu. V canneské sekci Jiný pohled měla na jaře premiéru jeho adaptace románu Williama FaulknerAs I Lay Dying. A konečně s další filmovou adaptací slavného amerického autora bude Franco-režisér nyní usilovat o prvenství na festivalu v Benátkách. Ve snímku Child of God podle stejnojmenné knihy Cormaca McCarthyho ztvárnil vedle Tima Blakea Nelsona hlavní roli násilnického samotáře žijícího v jeskyni.

Terry Gilliam při natáčení filmu  / The Zero TheoremMezi devatenáctkou filmů v hlavní soutěžní sekci, které byly zveřejněny v polovině minulého týdne, je i nový film britského režiséra Stephena FrearsPhilomena vycházející se skutečného příběhu irské ženy hledající svého nemanželského syna, kterého byla nucena dát k adopci. V hlavních rolích vystoupí Judi Dench a Steve Coogan. O Zlatého medvěda bude dále usilovat Američan David Gordon Green s jižanským thrillerem Joe s Nicolasem Cageem v roli propuštěného trestance a režisérka Kelly Reichardt, která se do Benátek, kde před třemi lety soutěžila s westernem Meek's Cutoff, vrací s filmem Night Moves, v němž se představí Jesse Eisenberg, Peter Sarsgaard a Dakota Fanning.

Premiéru si v benátské soutěži dále odbude nové animé japonského mistra Hayaa Miyazakiho Kaze tachinu (The Wind Rises), novinka Terryho GilliamThe Zero Theorem, v níž Christoph Waltz ztvární počítačového hackera hledajícího smysl života, sci-fi Jonathana GlazerUnder the Skin s mimozemšťankou Scarlett Johansson a snímek Johna Currana Tracks, v němž se v roli mladé ženy, která se vydala na1700 mil dlouhou pěší tůru australskou pouští, představí Mia Wasikowska. Poprvé mimo festival v Cannes bude mít v Benátkách premiéru film mladého kanadského filmaře Xaviera Dolana Tom à la ferme (Tom at the Farm).
Kromě hraných filmů Francouze Philippa Garrela (La jalousie), izraelského tvůrce Amose Gitaie (Ana Arabia) a na Tchajwanu působícího Tsai Ming-lianga (Jiaoyou / Stray Dogs), bude v benátské soutěži i nový film uznávaného amerického dokumentaristy Errola Morrise (The Unknown Known). Další pozoruhodné dokumentární filmy budou uvedeny mimo soutěž, a to například The Armstrong Lie v režii Alexe Gibneyho a At Berkeley od Fredericka Wisemana.

The CanyonsZ mimo soutěž uváděných titulů si velkou pozornost jistě vyslouží i nový film loňského vítěze Kima Ki-dukMoebius, v Los Angeles se odehrávající thriller s Lindsay Lohan The Canyons, který po pětileté pauze realizoval Paul Schrader, dále snímek italského filmaře Ettora Scoly Che strano chiamarsi Federico! (How Strange to Call You Federico), v němž diskutuje s Federicem Fellinim, a v neposlední řadě i zahajovací Gravitace v režii Alfonso Cuaróna.

Jubilejní 70. ročník benátského filmového festivalu se uskuteční od 28. srpna do 7. září. Line-up je dostupný zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY