Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sex, lži a video

Stroj času: Soderberghova prvotina Sex, lži a video

Vydáno: 20.07.2013 13:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kultovní nízkorozpočtový debut Sex, lži a video Stevena Soderbergha z roku 1989 se do našich kin bohužel nedostal. Připomeňme si alespoň ve Stroji času toto brilantní nezávislé drama.

Sex, lži a videoRecenzoval/a Václav Limberk dne 20.07.2013 13:00. Kultovní nízkorozpočtový debut Sex, lži a video Stevena Soderbergha z roku 1989 se do našich kin bohužel nedostal. Připomeňme si alespoň ve Stroji času toto brilantní nezávislé drama. Hodnocení: 5

Sex, lži a video

Sex, Lies, and Videotape
Drama
USA, 1989 , 100 min.

Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Steven Soderbergh
Kamera: Walt Lloyd
Hudba: Cliff Martinez
Herci: James Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher, Laura San Giacomo, Ron Vawter, Steven Brill, Alexandra Root, Earl T. Taylor, David Foil

Sex, lži a video hodnocení na Kinobox.cz: 70.95 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Steven Soderbergh je dnes uznávaný a zkušený režisér, který se na filmové scéně pohybuje už více jak dvacet let. Nedávno po dokončení Vedlejších účinků dokonce oznámil, že s celovečerním hraným filmem pro kino končí nadobro. Pokud by tak tomu skutečně bylo, pak by to znamenalo, že zde máme už uzavřenou jednu tvůrčí dráhu, která se započala právě filmem Sex, lži a video.

Fotografie z filmu Sex, lži a video / Sex, Lies, and VideotapeSex, lži a video lze označit jako „vzorový“ nízkorozpočtový (náklady zhruba 1,2 milionů dolarů) a nezávislý snímek mladého, tehdy naprosto neznámého tvůrce, kterému se jím podařilo proniknout do mainstreamu. Film byl nejdříve uveden na festivalu nezávislých snímků Sundance, kde získal cenu diváků a práva na americkou distribuci na něj si zajistila společnost Miramax, která na něm nakonec „trhla neuvěřitelných“ téměř 25 milionů dolarů, což lze považovat za nečekaný a velký úspěch.

O pár měsíců později získal Soderbergh dokonce i hlavní ocenění Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. U nás jsme se s ním, vzhledem k době vzniku tohoto díla (rok 1989) a celkovým kulturně-politicko-společenským změnám v té době u nás probíhajících, mohli „oficiálně“ seznámit až v roce 1994, kdy byl uveden v tuzemských videopůjčovnách. Česká televize ho pak odvysílala o tři roky později. Na „stříbrné“ plátno, kde by mu to slušelo nejlépe, se bohužel tento snímek u nás zatím nedostal, a to ani v rámci například „putovní“ přehlídky Projekt 100.

Název filmu, "Sex, lži a video", může mít pro nezasvěcené diváky dráždivě erotickou příchuť, pravdou ale je, že se jedná o až „nechutně“ intelektuální a neerotické drama, které má svým naturelem mnohem blíže například k Bergmanovým Scénám z manželského života než kupříkladu k divácky populárním eroticky laděným dramatům typu Osudová přitažlivost či 9 a 1/2 týdne. Soderbergh je, respektive byl v době natočení filmu, „typickým“ mladistvým intelektuálem, který na „atraktivním“ pozadí vztahu jednoho průměrného amerického páru zkoumá navýsost intimní a palčivě osobní témata, která se obvykle na veřejnosti ani v hollywoodských filmech neprobírají a nepropírají. Místo „skandálního odhalení“, čímž parafrázuji název jiného erotického dramatu z roku 1994, Soderbergh natočil velmi citlivou a intelektuálně laděnou sondu do mezilidské komunikace s aspektem na její nejintimnější sféru, kterou jsou problémy v sexu.

Fotografie z filmu Sex, lži a video / Sex, Lies, and VideotapeSexuálními problémy zde trpí jednak Ann (Andie MacDowell), která se snaží (neúspěšně) své potíže řešit na sezeních s psychoterapeutem (Ron Vawter), a především citlivý a impotentní mladík Graham (James Spader), jehož příjezd za spolužákem z mládí, Anniným manželem Johnem (Peter Gallagher), obrátí naruby vše, co doposud zdánlivě fungovalo bez potíží. Nebýt jeho příjezdu, Anna by „vesele“ dál řešila své nikdy nekončící potíže u psychologa a John by dál „vesele“ podváděl Ann s její „příznivěji naladěnou“ sestrou Cynthií (Laura San Giacomo). Celý následující vztahový a emoční uragán přitom způsobí zdánlivě nevinná Grahamová záliba, kterou je natáčení intimních zpovědí svých „klientek“ na videokazety.

Soderbergh svou autorskou zpovědí (vedle režie je i autorem scénáře, za který byl i nominován na Oscara) vskutku apeluje více na intelekt než na emoce diváka. V kontextu jeho další tvorby však jeho debut přesto patří k jeho nejeemotivněji a nepochybně i nejintimněji laděným snímkům, které natočil. Nabízí tu téměř až klinický řez intimním životem amerických třicátníků konce osmdesátých let, za jejichž zdánlivě vzorově vypadající luxusní fasádou života (John je prosperující právník, Anna ženou v domácnosti) se skrývá takových potlačovaných frustrací, především v sexuální sféře, že by se za ně nemuseli stydět ani hrdinové již zmíněného „chmurného Švéda“ Bergmana, či postavy „profesionálního neurotika“ Woodyho Allena.

Motiv fasády, která navenek vyvolává pocit spořádanosti, ale pod níž se skrývají „temná“ zákoutí lidské duše, bychom mohli nalézt i v Modrém sametu Davida Lynche. Nicméně Soderberghovy obsese jsou rázu mnohem racionálnějšího než ty Lynchovy. Soderbergh zůstává i ve svém „emotivním“ debutu v zásadě přísným intelektuálním analytikem. Nesnaží se v nás probouzet soucit, ani se nesnaží, abychom osud jeho postav „prožívali“, ale stačí mu pouze naše intelektuální spoluúčast.

Fotografie z filmu Sex, lži a video / Sex, Lies, and VideotapeJelikož je Sex, lži a video postaven, pochopitelně vedle Soderberghovy „chirurgicky přesné“ režie, především na hercích, kteří „odříkávají“ jeho brilantní scénář, je potřeba se krátce zmínit i o nich. Pokud mělo mít obsazení nějakou „hvězdu“, pak to zřejmě měla být představitelka Ann, Andie MacDowell. Ta v té době nicméně za sebou měla pouhé dva snímky a její filmová kariéra se Soderberghovým přičiněním výrazně nastartovala. Největším hereckým objevem tu byl pochopitelně i díky své roli „katalyzátoru“ událostí James Spader, který již sice za sebou měl poměrně mnoho natočených snímků, ale teprve v roli neurotického podivína, jehož zvládnul pozoruhodným způsobem, naplno vyniknul jeho herecký talent a možná trochu nechtěně ho zaškatulkoval k dalším „podivným“ rolím (např. Vlk, Crash, Sekretářka).

Za zmínku ale stojí i druhý pár, který pochopitelně trochu neprávem zůstal ve stínu brilantního Spadera a nevinné MacDowellové. Nicméně nebýt vzorově „slizké“ kreace Petera Gallaghera a „exoticky animální“ výbušnosti Laury San Giacomo, potom by tento Soderbergův dokonale vystavěný a fungující „psychologickosociologický výzkum“ pěkně drhnul. 

Fotografie z filmu Sex, lži a video / Sex, Lies, and VideotapePokud bychom měli v americké kinematografii hledat Soderberghova následníka, potom bychom asi nejbližší paralelu k jeho výtečnému debutu mohli najít v jiném „zázračném“ debutu, kterým byla Americká krása Sama Mendese. Ale ani Mendes není „druhý Soderbergh“ a jeho stylu je vlastní sarkasmus a satirické ladění, které u Soderbergha nenajdeme. Nicméně obdobně „chirurgicky“ laděnou analýzu vztahu poté Mendes nabídl například v Nouzovém východu či v nenápadném dramatu Všude dobře, proč být doma. I zmíněný Woody Allen by jistě mohl být ze Soderberghova debutu nadšený, protože takhle brilantní studii sexuálních frustrací manželského páru by si jistě také rád připsal na „svůj účet“. Nejblíže se Allen k Soderberghovu stylu i tématu přiblížil asi v dramatu neuróz dvou manželských párů v Manželích a manželkách.

Sex, lži a video však zůstává nadále jedinečným a nenapodobitelným originálem, který mimo jiné v roce 1989 způsobil a rozpoutal mánii v „honu“ hollywoodských agentů za dalšími slibnými talenty, kteří se vyprofilovali v nezávislých nízkorozpočtových filmech, jímž byl právě i Steven Soderbergh.  

Originální trailer filmu Sex, lži a video

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • film promitala kina podle me hned v roce 1989, moz... (marketa pilna, 17.09.2013 23:08) Reagovat

    film promitala kina podle me hned v roce 1989, mozna se tu najde pametnik, ale prinejmensim kinokavarna v palcatu v tabore ho na programu mela

  • Sex, lži a video (Radúz, 08.01.2022 13:40) Reagovat

    Tento film sa premietal v Československu po prevrate, buď 1990, alebo 1991, moji rodičia na tom boli v kine.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Šťastná náhoda (29.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Angelo Badalamenti a David Lynch (15.04.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Tom Sizemore (04.03.2023 09:06 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu