Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Portrét: Steven Soderbergh

Portrét: Oceňovaný i nepochopený Steven Soderbergh

Vydáno: 22.07.2013 17:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Steven Soderbergh se řadí k nejoriginálnějším režisérům současnosti a ač je každý jeho film jiný, vždy jde svým způsobem o událost. Jelikož se ale zařekl, že pro kina už točit nebude, neuškodí shrnout si jeho dosavadní kariéru.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V Atlantě se 14. ledna 1963 narodil jeden z nejzajímavějších režisérů současnosti - Steven Andrew Soderbergh. Jelikož otec jeho otce byl švédský imigrant, jeho rysy jsou malinko severské a jeho tvář si celkem snadno zapamatujete. Dospívání trávil Steven v Louisianě, kam se rodina kvůli zaměstnání otce (vysokoškolský pedagog) přestěhovala. Právě zde objevil svou lásku k filmům a začal natáčet první nesmělé pokusy.

Steven Soderbergh, Michael Douglas při natáčení filmu Liberace / Behind the CandelabraSice chodil na střední školu v Louisianě, ale zároveň se zapsal do kurzu animovaného filmu a brzy začal s druhořadou technikou natáčet šestnáctimilimetrové filmy. Posléze se rozhodl, že se raději bude protloukat Hollywoodem a zkusí štěstí, než aby se dál trápil ve škole. Zde získal práci jako střihač na volné noze, ale nedostatek příležitostí ho donutil vrátit se domů.

Většího uznání se mu dostalo hned při prvním větším projektu, kterým bylo natáčení krátkého dokumentu o rockové skupině Yes. Ta si spolupráci s ním pochvalovala, takže nebyl důvod v ní nepokračovat. Výsledkem další kooperace bylo koncertní video YES: 9012 Live z roku 1986, za něhož získal i nominaci na Grammy v kategorii dlouhometrážního videa.

Do širšího diváckého povědomí definitivně vstoupil hned svým celovečerním debutem, jímž se stalo nezávislé drama Sex, lži a video. Ač název evokuje kontroverzní erotickou záležitost, šlo o inteligentní snímek a Soderbergh si za něho odnesl Zlatou palmu z Cannes a oscarovou nominaci za scénář. Ve svých šestadvaceti letech se stal vůbec nejmladším režisérem, který kdy získal ocenění na jednom z top festivalů.

Steven Soderbergh ve filmu Zkrat / HaywireSvou nově vydobytou pozici zajímavého tvůrce potvrdil dodnes méně známým dramatem Kafka, kde osobitě zkombinoval fakta ze života slavného literáta s fikcí, aniž by záměrně jasně naznačil, co je co. Do klíčové role obsadil Jeremyho Ironse a opět se dočkal uznání od odborné veřejnosti.

Do pro něho přelomového miléniového roku vytvořil ještě šest dalších snímků, z nichž nejznámějšími zůstávají v našich televizích poměrně hojně reprízovaná solidní krimikomedie Zakázané ovoce (která započala jeho později plodnou spolupráci s Georgem Clooneym, s nímž se tu sešel vůbec poprvé) a pro změnu malinko opomíjené kriminální drama Angličan.

Rok 2000 a hvězdná stránka Stevena Soderbergha

Steven Soderbergh, Gina Carano při natáčení filmu Zkrat / HaywireVstup do nového tisíciletí byl pro Soderbergha naprosto zásadní a katapultoval ho mezi tu nejvyšší režisérskou elitu. V roce 2000 totiž měly premiéru dva výtečné a zároveň tématicky zcela odlišné filmy, které výrazně promluvily do následného udílení Oscarů. Životopisné drama Erin Brockovich ho vyneslo Julii Roberts (ano, skutečně ji donutil hrát) a lépe hodnocené syrové kriminální drama o boji s drogovými kartely Traffic jemu samotnému (mimo něj se dočkal ocenění i Benicio del Toro).

Steven Soderbergh je dodnes jediným režisérem, který byl v jednom roce nominován na Oscara, Zlatý Glóbus a Directors Guild of America za režii dvou různých filmů. Jeho extratřídu potvrzuje i to, že velmi silnou konkurencí mu tehdy byl Ridley Scott s mnohem dražším a ambicióznějším Gladiátorem. Po takto silném úspěchu bylo jasné, že může natočit prakticky cokoliv a nikdo mu do toho nebude moc zasahovat.

Steven Soderbergh při natáčení filmu  / The Informant!Vybral si remake krimikomedie Dannyho jedenáctka u nás nazvaný Dannyho parťáci (v originále zůstal název stejný), kde v dobrém smyslu slova využil svého přátelství s Georgem Clooneym a jeho kontaktů a snímek obsadil až neuvěřitelným množstvím hvězd (Julia Roberts, Brad Pitt, Matt Damon, Andy García, Don Cheadle a další). Vzhledem k obrovským výdělkům (komerčně vůbec nejúspěšnější snímek v jeho kariéře) se film logicky dočkal nakonec dalších dvou pokračování, která nabírala další a další slavné tváře (namátkou Catherine Zeta-JonesVincent Cassel, Al Pacino). Překvapivě si ale až na malinko překombinovanou "dvojku" udržovala kvalitní úroveň a nikdy neklesla do podprůměru.

Z jeho dalších známých a divácky vděčných snímků z posledních let určitě stojí za zmínku taktéž hvězdně obsazený thriller Nákaza, v němž se před kamerou ukázali třeba Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Matt Damon, Jude Law, Kate Winslet nebo Gwyneth Paltrow, a který takřka realisticky vykresluje panickou atmosféru světa, který zachvátila záhadná nemoc. Vzpomenout je nutno i striptýzové drama Bez kalhot, jež vychází z životních zkušeností Channinga Tatuma, a strhující a výtečné psychologické krimi Vedlejší účinky.

Odvrácená a těžce umělecká stránka Stevena Soderbergha

Snad žádný jiný současný tvůrce nedokáže striktně oddělit umění od komerce, jako to po celou kariéru dělá Soderbergh. Zaručené hity a divácky vděčné záležitosti totiž pravidelně prokládal podivnými experimenty, které chápal jen on sám a úzká skupinka lidí. Za všechny uveďme třeba komediální drama Hollywood, Hollywood (zřejmě parodie na intelektuálské nezávislé filmy) s Davidem Duchovnym a Catherine Keener v hlavních rolích nebo jen těžce uchopitelné drama Bublina charakteristické tím, že bylo natáčeno s improvizujícími neherci v reálných prostředích. Připomenout je v této souvislosti možno i jeho ironický příspěvek Equilibrium, který byl součástí povídkového dramatu Eros.

Steven Soderbergh při natáčení filmu Zkrat / HaywireMimoto ale natočil i několik snímků, které se ocitají přesně na hranici komerce a umění. Typickým příkladem budiž nedoceněný remake sci-fi klasiky Solaris, jenž měl všechny předpoklady pro divácký úspěch (atraktivní téma, literární adaptace, ostřílený režisér za kamerou, hvězdný George Clooney v hlavní roli), ve výsledku se ale jednalo o velmi pomalou až meditativní žánrovku s přesahem, která rozhodně nešla publiku naproti.

Podobně na tom byla i nezdařilá pocta noiru Berlínské spiknutí, o něco lépe pak velice ambiciózní dvoudílný životopis slavného revolucionáře Che Guevary (Che GuevaraChe Guevara: Partyzánská válka), který doplatil zejména na velice lokální téma a přílišnou rozvleklost, s velkým pochopením se nesetkal ani akční thriller Zkrat, jenž pro změnu zklamal z hlediska narativní struktury a promarnil svůj potenciál.   

Je škoda, že Soderbergh se zařekl, že "velké" filmy pro kina už točit nebude a svou pozornost zaměří výhradně na komornější televizní projekty. První vlaštovkou je poměrně chválené drama Liberace s vynikajícími Michaelem Douglasem a Mattem Damonem v hlavních rolích zamilovaného homosexuálního páru. Shodou okolností se ale tento snímek probojoval i na plátna tuzemských kin a ač jde spíše o konverzační záležitost a žádné velké vizuální hody se nekonají, vidět ho na velkém plátně se rozhodně vyplatí. A nejen proto, že to bude na dlouhou dobu (snad ne navždy) poslední příležitost vychutnat si dílo šikovného režisérského chameleona ve ztemnělém sálu.

Oficiální trailer filmu Liberace

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Pet Sematary: Bloodlines (13.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu