Za horizontem: De Niro vs Travolta v Killing Season

Vydáno: 18.07.2013 12:00 - Václav Limberk | foto: collider.com

John Travolta a Robert De Niro se vůbec poprvé spolu setkávají na plátně v akčním thrilleru Killing Season, který byl letos uveden na MFF v Karlových Varech. Stojí výsledek za vidění, nebo jde o nafouknutou bublinu?

Sezóna zabíjeníRecenzoval/a Václav Limberk dne 18.07.2013 12:00. John Travolta a Robert De Niro se vůbec poprvé spolu setkávají na plátně v akčním thrilleru Killing Season, který byl letos uveden na MFF v Karlových Varech. Stojí výsledek za vidění, nebo jde o nafouknutou bublinu? Hodnocení: 3
Sezóna zabíjení
Killing Season
Drama / Thriller / Akční
Belgie, 2013 , 91 min.

Režie: Mark Steven Johnson
Scénář: Evan Daugherty
Kamera: Peter Menzies Jr.
Herci: Robert De Niro, John Travolta, Milo Ventimiglia, Elizabeth Olin, Diana Lyubenova, Kalin Sarmenov, Stefan Shterev


Hodnocení: 6/10
Sezóna zabíjení hodnocení na Kinobox.cz: 58.56 %
John Travolta ve filmu  / Killing SeasonAmerický herec John Travolta, který byl letos jednou z hlavních hvězd a největším lákadlem filmových fanoušků a návštěvníků karlovarského filmového festivalu, si splnil svůj „dětský“ sen a konečně si zahrál po boku jedné z živoucích hereckých legend, Robert De Nira. Jak v rozhovorech z Karlových Varů přiznal, dlouho hledal scénář, který „by něco znamenal“ a v kterém by si mohl splnit svou dlouhotrvající touhu zahrát si s dvojnásobným držitelem Oscara. Jak dále prozradil, byla to právě tvůrčí herecká metoda jeho vzoru založená na absolutním ponoření se do své role, která na něho měla velký vliv v době, kdy natáčel Horečku sobotní noci. Killing Season je tak vůbec prvním snímkem, kde se oba dnes již slavní herci setkávají před kamerou.

Travolta tu ztvárňuje příslušníka srbského elitního komanda „škorpionů“ Emila Kováče, který se v době balkánského válečného konfliktu podílel na genocidě a etnických čistkách bosenských muslimů. De Niro představuje Benjamina Forda, plukovníka amerických jednotek vyslaných NATO, aby situaci „urovnali“. Děj filmu se odehrává osmnáct let po jejich prvním střetnutí a oba muži se znovu setkávají na „neutrální“ americké půdě, aby dohráli vražednou hru na „kočku a myš“, která se započala v době srbsko-bosenského válečného konfliktu.

Robert De Niro ve filmu  / Killing SeasonNámět ani story snímku nejsou vůbec originální a v průběhu nebo po jeho skončení se jen můžeme dohadovat a ptát se: kolikrát a kde jsme „to“ již viděli? Máme zde jednak motiv stále palčivého, jedno jestli balkánského, nebo jiného válečného konfliktu, kde dochází k brutálním zvěrstvům ve jménu čehosi nebo kohosi, což nemůže nikdy jak brutalitu, tak snad nějaký „vyšší“ smysl takového konání ospravedlnit. Máme zde motiv „hry na kočku a myš“, jež úzce souvisí s motivem pomsty, která chutná dobře nejen za studena, ale v jakékoliv podobě, alespoň ve filmu to tak zhusta platí. A nakonec tu máme nádherné přírodní exteriéry, ve kterých se celá tato vražedná „show“ odehrává. Asi každého tedy napadne obligátní otázka: proč bych se na to měl tedy dívat? Stojí to za to?

I přes neoriginální story a klišovitý scénář si lze tento oldschoolově laděný film „nezávazně“ užít. Musíte ale patřit do lehce „bizarní“ skupiny diváků, k níž se sám počítám a kterou bych nazval „spolek přátel Johna Travolty“, případně „spolek přátel Roberta De Nira“, v ideálním případě obou. Pokud hledáte něco neotřelého nebo akčnějšího, případně něco s mladými hereckými představiteli, musíte se poohlédnout po něčem jiném, protože valnou většinu filmu sledujeme pouze tyto dva herce (Milo Ventimiglia i Elizabeth Olin tu hrají jen „křoví“). Jelikož ale oba mají poměrně značnou fanouškovskou obec, nemusel by být pro ně Killing Season (nejlépe asi přeloženo jako „Sezona lovců“) vůbec ztrátou času.

Robert De Niro, John Travolta ve filmu  / Killing SeasonZřejmě nejzajímavější pasáží z celého filmu není ani ona druhá „lovecká“ akční polovina, ale to, co jí bezprostředně předchází a co s akcí nemá vůbec nic společného. Sledovat čistě přátelské a komorní „tlachání“ těchto dvou velkých herců „na chatě v horách“ a atmosféru podbarvenou skladbou Johnyho Cashe, kterou se jim zde „pomocí“ Jägermeistera podařilo vytvořit, bylo naprosto bezprostřední a odzbrojující. Poté ale přichází ona „povinná“ akční část, kdy se obě postavy nahánějí po temném lese, a i přes příjemný naturalismus některých scén (zvláště lýtko De Nira stojí za zmínku) je to jen jedno velké ohranné klišé, ač bezchybně natočené. Když pak konečně dojde na finální zúčtování, které může i nemusí působit překvapivě (záleží na úhlu pohledu každého diváka), a oba muži si vše vyříkají, tak to zase začne celé působit mnohem přirozeněji.

Oba herci zde předvádí svůj kvalitní herecký standard. Mimo něj upoutá Travolta svým podivně vypadajícím zastřižením vousů a poněkud komickým, ale pozoruhodně zvládnutým „balkánským“ přízvukem. De Niro hrající zde spíše druhé housle tu taky má pár scén, kde na chvíli probudí něco  ze svého časem už notně „provařeného“ hereckého umu. Kladem Killing Season pak jsou rozhodně příjemná orchestrální hudba Christophera Younga a nádherně nasnímané přírodní exteriéry Apalačského pohoří, kde se natáčelo.

Celkově bych to shrnul tak, že jde o solidní komorněji laděný akční duel, který více než tím, že „by něco znamenal“, pobaví dobře fungující hereckou chemií ústřední dvojice hvězd. Pokud nebudete od snímku očekávat něco víc, neměli byste být zklamáni. 

Oficiální trailer filmu Killing Season




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY