Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Killing Season

Za horizontem: De Niro vs Travolta v Killing Season

Vydáno: 18.07.2013 12:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: collider.com

John Travolta a Robert De Niro se vůbec poprvé spolu setkávají na plátně v akčním thrilleru Killing Season, který byl letos uveden na MFF v Karlových Varech. Stojí výsledek za vidění, nebo jde o nafouknutou bublinu?

Sezóna zabíjeníRecenzoval/a Václav Limberk dne 18.07.2013 12:00. John Travolta a Robert De Niro se vůbec poprvé spolu setkávají na plátně v akčním thrilleru Killing Season, který byl letos uveden na MFF v Karlových Varech. Stojí výsledek za vidění, nebo jde o nafouknutou bublinu? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
John Travolta ve filmu  / Killing SeasonAmerický herec John Travolta, který byl letos jednou z hlavních hvězd a největším lákadlem filmových fanoušků a návštěvníků karlovarského filmového festivalu, si splnil svůj „dětský“ sen a konečně si zahrál po boku jedné z živoucích hereckých legend, Robert De Nira. Jak v rozhovorech z Karlových Varů přiznal, dlouho hledal scénář, který „by něco znamenal“ a v kterém by si mohl splnit svou dlouhotrvající touhu zahrát si s dvojnásobným držitelem Oscara. Jak dále prozradil, byla to právě tvůrčí herecká metoda jeho vzoru založená na absolutním ponoření se do své role, která na něho měla velký vliv v době, kdy natáčel Horečku sobotní noci. Killing Season je tak vůbec prvním snímkem, kde se oba dnes již slavní herci setkávají před kamerou.

Travolta tu ztvárňuje příslušníka srbského elitního komanda „škorpionů“ Emila Kováče, který se v době balkánského válečného konfliktu podílel na genocidě a etnických čistkách bosenských muslimů. De Niro představuje Benjamina Forda, plukovníka amerických jednotek vyslaných NATO, aby situaci „urovnali“. Děj filmu se odehrává osmnáct let po jejich prvním střetnutí a oba muži se znovu setkávají na „neutrální“ americké půdě, aby dohráli vražednou hru na „kočku a myš“, která se započala v době srbsko-bosenského válečného konfliktu.

Robert De Niro ve filmu  / Killing SeasonNámět ani story snímku nejsou vůbec originální a v průběhu nebo po jeho skončení se jen můžeme dohadovat a ptát se: kolikrát a kde jsme „to“ již viděli? Máme zde jednak motiv stále palčivého, jedno jestli balkánského, nebo jiného válečného konfliktu, kde dochází k brutálním zvěrstvům ve jménu čehosi nebo kohosi, což nemůže nikdy jak brutalitu, tak snad nějaký „vyšší“ smysl takového konání ospravedlnit. Máme zde motiv „hry na kočku a myš“, jež úzce souvisí s motivem pomsty, která chutná dobře nejen za studena, ale v jakékoliv podobě, alespoň ve filmu to tak zhusta platí. A nakonec tu máme nádherné přírodní exteriéry, ve kterých se celá tato vražedná „show“ odehrává. Asi každého tedy napadne obligátní otázka: proč bych se na to měl tedy dívat? Stojí to za to?

I přes neoriginální story a klišovitý scénář si lze tento oldschoolově laděný film „nezávazně“ užít. Musíte ale patřit do lehce „bizarní“ skupiny diváků, k níž se sám počítám a kterou bych nazval „spolek přátel Johna Travolty“, případně „spolek přátel Roberta De Nira“, v ideálním případě obou. Pokud hledáte něco neotřelého nebo akčnějšího, případně něco s mladými hereckými představiteli, musíte se poohlédnout po něčem jiném, protože valnou většinu filmu sledujeme pouze tyto dva herce (Milo Ventimiglia i Elizabeth Olin tu hrají jen „křoví“). Jelikož ale oba mají poměrně značnou fanouškovskou obec, nemusel by být pro ně Killing Season (nejlépe asi přeloženo jako „Sezona lovců“) vůbec ztrátou času.

Robert De Niro, John Travolta ve filmu  / Killing SeasonZřejmě nejzajímavější pasáží z celého filmu není ani ona druhá „lovecká“ akční polovina, ale to, co jí bezprostředně předchází a co s akcí nemá vůbec nic společného. Sledovat čistě přátelské a komorní „tlachání“ těchto dvou velkých herců „na chatě v horách“ a atmosféru podbarvenou skladbou Johnyho Cashe, kterou se jim zde „pomocí“ Jägermeistera podařilo vytvořit, bylo naprosto bezprostřední a odzbrojující. Poté ale přichází ona „povinná“ akční část, kdy se obě postavy nahánějí po temném lese, a i přes příjemný naturalismus některých scén (zvláště lýtko De Nira stojí za zmínku) je to jen jedno velké ohranné klišé, ač bezchybně natočené. Když pak konečně dojde na finální zúčtování, které může i nemusí působit překvapivě (záleží na úhlu pohledu každého diváka), a oba muži si vše vyříkají, tak to zase začne celé působit mnohem přirozeněji.

Oba herci zde předvádí svůj kvalitní herecký standard. Mimo něj upoutá Travolta svým podivně vypadajícím zastřižením vousů a poněkud komickým, ale pozoruhodně zvládnutým „balkánským“ přízvukem. De Niro hrající zde spíše druhé housle tu taky má pár scén, kde na chvíli probudí něco  ze svého časem už notně „provařeného“ hereckého umu. Kladem Killing Season pak jsou rozhodně příjemná orchestrální hudba Christophera Younga a nádherně nasnímané přírodní exteriéry Apalačského pohoří, kde se natáčelo.

Celkově bych to shrnul tak, že jde o solidní komorněji laděný akční duel, který více než tím, že „by něco znamenal“, pobaví dobře fungující hereckou chemií ústřední dvojice hvězd. Pokud nebudete od snímku očekávat něco víc, neměli byste být zklamáni. 

Oficiální trailer filmu Killing Season



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zabijáci rozkvetlého měsíce (06.07.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jana z Arku a Spider-Man se pohybují napříč paralelními světy (31.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu