Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Revival

Recenze: Revival aneb čtyři stárnoucí rockeři se vrací

Vydáno: 12.07.2013 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Alice Nellis přichází s filmem o comebacku fiktivní rockové skupiny, který se pyšní diváckou cenou z letošních Karlových Varů. Dokázala osobitá režisérka natočit něco víc než jen potenciální komerční hit?

RevivalRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 12.07.2013 14:00. Alice Nellis přichází s filmem o comebacku fiktivní rockové skupiny, který se pyšní diváckou cenou z letošních Karlových Varů. Dokázala osobitá režisérka natočit něco víc než jen potenciální komerční hit? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Alice Nellis patří k nejosobitějším a nejuznávanějším tuzemským režisérkám a scenáristkám současnosti. Už svým debutem Ene bene prokázala, že v ní dříme ohromný talent a že by mohla být jedním ze svěžích vánků v naší poněkud omšelé a stereotypní kinematografii. Po dalších oceňovaných snímcích (zejména Výlet a Tajnosti) však přišel úkrok směrem k nenáročnosti a komerčnosti v podobě ne úplně dobře přijaté komedie Perfect Days - I ženy mají své dny. Na této vlně se veze i její nejnovější počin Revival, který se může pyšnit i diváckou cenou z nedávno skončeného karlovarského festivalu.

Richard Genzer, Karel Heřmánek ve filmu Revival / RevivalCentrem dění jsou čtyři stárnoucí rockeři z kdysi populární (a samozřejmě fiktivní) skupiny The Smoke (přezdívalo se jí "čeští Rolling Stones"), která se ale v roce 1972 za záhadných okolností rozpadla. Když se o čtyřicet let později sejde většina členů na pohřbu manželky jednoho z nich a zahraje tu jednu píseň, uvědomí si, že pokusit se o návrat by mohlo být docela zajímavé a hlavně reálné. Když se sežene schopný manažer, který zařídí potřebné PR a pánové se dokáží dohodnout, nemuselo by zůstat jen u představ. Jenže je jejich cílová skupina ještě schopná nakupovat lístky ve velkém a má vůbec The Smoke 2013 co nabídnout?

Skutečnost, že snímek obdržel již zmiňovanou diváckou cenu v Karlových Varech, je dost podstatná. Jde totiž vskutku o "divácký" film bez jakékoli přidané hodnoty. Sympatické na něm je ovšem minimálně to, že o tom dobře ví a na nic jiného si nehraje. A možná proto je celkové zhodnocení malinko obtížné a nejeden recenzent se může ocitnout na rozpacích.

Revival je totiž příjemný film, který ovšem doplácí na velkou nevyrovnanost. Na jedné straně je tu několik vtipných momentů a "hlášek", kterým se lze smát, aniž byste se museli otáčet na okolí a cítit se provinile. Většina humoru vychází ze situace a není křečovitá a vyloženě trapná, což se zejména v našich luzích a hájích musí kvitovat s povděkem. I jejich načasování poměrně funguje.

Karel Heřmánek, Marian Geišberg, Miroslav Krobot ve filmu Revival / RevivalNellis ale dobře ví, že i ten sebelépe napsaný a vymyšlený vtípek je potřeba dobře prodat. I z toho důvodu si pohlídala obsazení klíčových rolí, které je vskutku vynikající. Ústřední čtveřice v podání Karla Heřmánka, Bolka Polívky, Miroslava Krobota a Mariana Geišberga působí výtečně sehraně a dlouholeté přátelství jim bez problému lze uvěřit. Zejména první jmenovaný ukazuje, že by se v celovečerních filmech mohl objevovat častěji, protože charismatu a talentu má pořád na rozdávání. 

Právě tito čtyři pánové táhnou film na svých bedrech a jejich společné scény patří k absolutním vrcholům filmu. Zbytek castingu už není příliš zajímavý, naštěstí tu nikdo nedostává více prostoru, což je jedině dobře, protože ani těmto postavám už nebyla věnována taková pozornost. Bohužel přítomnosti v poslední době všudybyla Vojty Dyka se nezbavíme ani tu a tak těm, kterým už trochu vadí, nezbývá než ho přetrpět a doufat, že jeho stále stejné role se brzy omrzí.

Karel Heřmánek, Miroslav Krobot, Marian Geišberg ve filmu Revival / RevivalPříjemně potěší i důležitá hudební složka, o niž se postaral Jan Ponocný aka Cirkus Ponorka a napsal a složil rockové písně, které vskutku znějí jako ze sedmdesátých let, takže méně znalí diváci se mohou i domnívat, že The Smoke opravdu existovala. V této souvislosti se také musí zmínit poněkud matoucí název filmu, protože revivalové kapely, jak známo, hrají věci převzaté od slavných skupin, což se v tomto případě neděje a tak by nebyl od věci trošku jiný titul (ač uznávám, že Comeback je hodně otřepané).

Na stranu druhou tu ale najdeme mnoho zbytečných a doslovných scén, které poměrně svěží tempo dost zpomalují. Do jaké míry lze u podobné komedie považovat za slabinu předvídatelný scénář, už nechám na posouzení každého čtenáře. Opravdu se tu ale nestane nic, co by vás nějak překvapilo nebo nedejbože vystoupilo z klasické žánrové šablony.

Miroslav Krobot, Zuzana Bydžovská ve filmu Revival / RevivalMnohem horší je však opět nezvládnutá práce s product placementem, na který se tu odkazuje skoro v každé druhé větě a zejména jméno jednoho pražského klubu je extrémně nadužíváno a po chvíli už začíná lézt na nervy. V ostrém kontrastu s tím vyznívá snaha tvůrců tropit si lehkou a neškodnou legraci z bulváru, což působí jednak samoúčelně a jednak dost směšně, když se v další vteřině nepřirozeně zabere nějaký ten značkový výrobek.

Revivalu by tak nejvíce prospělo zkrácení o takových dvacet minut a rezignace na náznaky moralizování, protože to sem opravdu nesedne. Pokud se smíříte s tím, že Alice Nellis se zřejmě vzdala všech uměleckých ambicí ve snaze natočit potenciální komerční hit, dostanete neškodnou záležitost, která patří k tomu lepšímu, co u nás letos vzniklo. Jestli vám to ke spokojnosti stačí, už si musíte přebrat sami.

Český trailer filmu Revival

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Aha (Carlos, 14.07.2013 21:06) Reagovat

    Takže Smoke byli čeští Rolling Stones? Tak proto má reklamní fotka připomínat Abbey Road od Beatles?

    • Re: Aha (Bloody0, 19.07.2013 09:22) Reagovat

      Přesně, třeba celou dobu přemýšlím o tom, čí Revival to teda je... Myslím, že pokud chce člověk točit film o nějakém protředí, tak by si o tom měl něco zjistit, protože teď považuji paní Nelis za hudebního (a snad i kulturního) primitiva. A taky nevím, jestli potřebujeme další takovouhle průměrnou komedii. Ale jak se píše v článku, to je asi i na ostatních divácích.

      • Re: Aha (Dusty, 07.08.2013 10:14) Reagovat

        Laskavě se podívej, co znamená slovo REVIVAL a potom si dej ten článek ještě jednou, možná to pochopíš a snad to pochopí i autor článku!

  • REVIVAL (Jana Kozubikova, 03.08.2013 23:02) Reagovat

    vyborny

  • REVIVAL (Jan Kozubík, 03.08.2013 23:05) Reagovat

    Dobrá komedie. Rozhodně zábavnější než Babovřesky!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Když srdce dubu promluvilo, přišla láska (30.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Pohádka Jana Budaře Princ Mamánek nevyrovnaně vypráví o lásce a smrti (30.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Il Boemo je film s oscarovými ambicemi (23.10.2022 09:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Obžalovaný Black Adam za vším hledá ženu (19.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Buko staromilsky vypráví o překonávání strachu, stárnutí a hledání životní cesty (02.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: S úsměvem spolu půjdeme tam, kde zpívají raci (28.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu