Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Karlovy Vary #3

Karlovy Vary #3: Velmistři kung-fu na drogách

Vydáno: 06.07.2013 17:30 v sekci Komentáře | Reportáže - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Další část karlovarského festivalu představila několik vyhlížených titulů, které však očekávání diváků naplnily jen napůl. Jak se povedl kung-fu velkofilm Velmistr, nová "gondryovka" Pěna dní nebo halucinogenní Pole v Anglii?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Al Pacino ve filmu Zjizvená tvář / ScarfaceMezinárodní filmový festival v Karlových Varech se pomalu blíží do svého konce, to však neznamená, že by nabídka kvalitních titulů nějak polevovala. Ba naopak. Koho už unavoval příval depresivních sociálních dramat z Bosny a Hercegoviny, mohl utéct do přítmí Velkého sálu nebo Městského divadla, kde byly na velkém plátně uvedeny klasiky jako Zjizvená tvář nebo Amadeus. V grandhotelu Pupp se také konala jedinečná projekce ultimátního režisérského sestřihu Alexandera Velikého, kterou osobně uvedl Oliver Stone a poté debatoval s diváky až do pozdních nočních hodin.

Kromě těchto osvědčených klasik však došlo i na filmy nové, z nichž by se některé v budoucnu klidně jakýmisi "klasikami" stát mohly. Jedním z nich je i poetický kung-fu velkofilm Wong Kar-waie Velmistr, který si ve středu odbyl ve Velkém sále hotelu Thermal svou první reprízu. A lze říci, že lepší místo na projekci si přát nemohl. Režisér zde absolutně rezignuje na klasický narativ s dramatickou výstavbou a divákovi nabízí spíše výpravně natočený art těžící z omamné a křehké východní estetiky, která může být Evropanovi naprosto cizí. Důležité je totiž nehledat jednoznačný vztah mezi jednotlivými scénami, ale spíše se nechat unášet samotnou estetickou kvalitou záběrů.

Zhang Ziyi ve filmu Velmistr / Yi dai zong shiA ty jsou, podobně jako u jiných Kar-Waiových filmů, dovedeny k dokonalosti (i když zde možná trochu více). Křehké poetické scenérie se tu střídají s perfekcionisticky natočenými souboji, na nichž se podílel opravdový velmistr filmové choreografie Yuen Woo-ping. Vlastně každá bojová scéna je sama o sobě vrcholem - ať už jde o audiovizuálně omamný úvodní souboj, bitvu "jeden proti přesile" v dešti připomínající Matrix Revolutions nebo vybroušený závěrečný face-off na nádraží, vždy se jedná o něčím osobitý a výjimečný segment, odlišující se od těch ostatních. Mezi těmito vytříbenými scénami se odehrává neuchopitelný, ale křehký příběh o lásce a cti podaný typicky poetickým vyprávěním, jak už jsme z mnohých asijských filmů zvyklí. A fanoušky Morriconeho možná potěší, že v soundtracku nechybí ani variace na jeho slavnou melodii z Tenkrát v Americe.

Originální trailer filmu Velmistr

Rooney Mara, Casey Affleck ve filmu  / Ain't Them Bodies SaintsNamlsáni asijským bojovým uměním se diváci mohli večer těšit na další poetické dílo - festivalovový hit ze Sundance Ain't Them Bodies Saints. Prvotina amerického nezávislého režiséra Davida Loweryho vypráví jednoduchý příběh o odloučení páru na opačných stranách zákona odehrávající se v sedmdesátých letech v Texasu. Podle traileru i (dalších nekritických) ohlasů to vypadalo na smíšení stylu Terrence Malicka, knih Cormaca McCarthyho a amerických filmů o odpadlících alá Bonnie a Clyde, avšak názory se po slavnostní projekci, kterou uvedl sám režisér, začaly ihned různit.

Lowery sice svůj snímek označil jako film s velkým "F", pro něhož je velké plátno jako stvořené, výsledek však byl spíše jen sympatickým pokusem vyrovnat se svým vzorům. Děj, jenž by se dal shrnout do několika minut, je zde velmi banálně natažen na celovečerní stopáž, jež nás neustále jen utvrzuje v tom, jak moc je ústřední dvojice odloučená. Toho však není docilováno nějakými sofistikovanými tvůrčími postupy, nýbrž naprosto konvenční formální stránkou a typickými klišé amerických nezávislých filmů, jakými jsou neustávající voiceovery skládající se z prázdných literárních frází, poetické záběry na krajinu (a stébla trávy obzvlášť) nebo repetitivní tklivá houslová hudba, která už ke konci začne pekelně lézt krkem. Celek je až příliš tlačen dolů slabým scénářem a nezvládnutým vyprávěním, jenž zbytečně sklouzává k banalitám, které bohužel divákovi nedovolí se unést na pouhé vlně pocitů pramenících ze souhry obrazu a zvuku.

Originální trailer filmu Ain't Them Bodies Saints

Romain Duris, Audrey Tautou, Omar Sy ve filmu Pěna dní / L'écume des joursUchopit další dva snímky bylo ještě obtížnější - oba totiž ve velmi nadneseném smyslu vypadaly, jako by je tvůrci natočili pod vlivem silných drog. Důkazem toho může být surrealistická a vynalézavá adaptace literární Pěny dní, kterou si do své typické tvůrčí vize přetavil všeuměl Michel Gondry. Zpočátku velmi hravý, originální a svěží snímek razantně se neřídící zákony fyziky a logiky však začne čím dál více upadat do stereotypu, až o něj divák ztratí zájem úplně. 

U Pěny dní se totiž opět potvrzuje fakt, že když dostane tvůrce absolutní kreativní svobodu, začne až moc věřit ve svou vlastní "genialitu" a dovede svůj styl do maxima, nebo lépe řečeno do absurdna. Tohle se bezpochyby říkalo i o Luhrmannovu Velkém Gatsbym nebo mnohem více patrnějšímu Refnovu Jen Bůh odpouští, kde trademarky tvůrce dosáhly své krajní meze a staly se tak samoúčelnou pózou, sebeparodií a sebevykrádáním. U Gondryho je však tento posun nejviditelnější - režisérovy dosavadní filmy vždy vyprávěly nějaký všední příběh, do něhož byly poté vloženy hravé snové sekvence, které nějakým způsobem prohlubovaly postavy, jako například v Nauce o snech, která kombinovala klasické vyprávění s animovanými / stop-motion intermezzy. Pěna dní je však takové jedno dvouhodinové intermezzo.

Dlouhé nohy, chodící zvonek, fikce/realita, absurdita, zabíjení králíčků, prosklené auto, podvodní svatba a desítky dalších bizarností nemají žádný spád, jen jsou chaoticky a groteskně řazeny do jednoho celku. Několik nápadů je samozřejmě jedinečných, ale v tak uzívaném celku s takřka neexistujícím příběhem se jimi bohužel dá jen pronudit. A to i vzhledem k tomu, že Gondry svůj snímek velmi nečekaně převede z rozjíveného úvodu do těžkého depresivního konce. Druhé zhlédnutí je zřejmě nutné, ale pochybuji, že se do něj bude někomu chtít.

Originální trailer filmu Pěna dní

Fotografie z filmu Pole v Anglii / A Field in EnglandFantasmagorickým vrcholem festivalu bylo jednoznačně uvedení posledního soutěžního filmu - a to nevinně vyhlížejícího Pole v Anglii. Režisér Ben Wheatley (přezdívaný něco jako "britský Tarantino nezávislého filmu"), jenž předloni na festival přijel se svým multižánrovým hororem Seznam smrti, si pro diváky připravil jedno nemalé překvapení, které ještě potvrzovala slova Karla Ocha slibujícího, že "nic takového jsme ještě nikdy neviděli". Což byla samozřejmě zčásti pravda.

Pod slupkou historického dramatu z doby anglické občanské války Wheatley totiž nabízí hodně vyzrálý a výsměšný prostředníček divákovi. Hromadné emigrace ze sálu byly důsledkem dalšího režisérova multižánrového počinu, který ve své záměrné neuchopitelnosti nelze jakýmkoliv způsobem dekódovat. Banda čtyř herců je zkrátka na poli, chvíli se mezi sebou montypythonovsky kočkuje, poté však zkonzumuje záhadné houbičky a ta pravá psychedelická a halucinogenní zábava může začít. Mystická, hororová, duchaplná a zároveň naprosto prázdná. 

Výklad filmu je samozřejmě nemožný, což není podivem, když Wheatley v rozhovorech uvádí v kolonce "inspirace" jména jako David Lynch nebo Alejandro Jodorowsky. Pole v Anglii tak hlavně těží ze své nečekanosti a vizuální působivosti, jíž samozřejmě vévodí dvojice stroboskopických sekvencí a také jedna hypnoticky zpomalená scéna, jež se zažere hluboko pod kůži. Je dost možné, že právě takový experimentální výstřelek může mít v budoucích letech zaděláno na kult. Stačí se podívat na rozporuplná hodnocení.

Originální trailer filmu Pole v Anglii

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Mark Margolis (04.08.2023 19:34 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Muž s kinoaparátem je lhář na plný úvazek (11.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Il Boemo je film s oscarovými ambicemi (23.10.2022 09:30 v Recenze | Premiéry)
- David Mamet natočí drama 2 Days/1963 (28.06.2022 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel skladatel Vangelis (21.05.2022 19:41 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: 30 let od premiéry filmu JFK (13.11.2021 13:00 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Dvojitý milenec má zraněné srdce a mění se v gentlemana s pistolí (24.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zelený rytíř v marťanské lodi hledá lásku pod kapotou (15.09.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantastická čtyřka potkala kluky na řece a zahrála jim requiem za sen (16.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: kameramani s nejvíce Oscary (13.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- Misha Green natočí Tomb Raider 2 (26.01.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Jim Carrey desetkrát jinak (17.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu