Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Karlovy Vary #2

Karlovy Vary #2: Rodinná oslava po česku a softporno

Vydáno: 05.07.2013 08:00 v sekci Komentáře | Reportáže - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Další část karlovarského festivalu přinesla kromě novinky Jana Hřebejka Líbánky také například lechtivou novinku Jen 17 Francoise Ozona nebo "filmovědný" dokument Perverzní průvodce ideologií.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Líbánky / LíbánkyKdybychom měli snímek jako "filmovou událost" klasifikovat podle toho, jak dlouhá se na něj stojí fronta, jedním z předních zástupců by byla bezpochyby novinka Jana Hřebejka Líbánky. Po beznadějně vyprodaném slavnostním večeru se první repríza konala hned další den v sále grandhotelu Pupp, před nímž se již dvě hodiny před začátkem projekce utvořil dlouhý zástup lidí čekající na novou "hřebejkovinu". I ta se však krajně oddalovala od toho, na co byli diváci v jeho tvorbě zvyklí.

Hřebejk totiž pokračuje přesně tam, kde skončil se svou Nevinností z roku 2011, čili jde o vcelku zásadní odklon od jeho posledního snímku Svatá čtveřice, který uvedl loni v létě. S dvorním scenáristou Petrem Jarchovským se zde režisér opět snaží proniknout na půdu rodinného psychologického dramatu, které by mohlo hravě konkurovat vyzrálejším evropským kolegům. Líbánky se svým námětem nejvíce podobají skandinávským počinům - celý děj se v podstatě točí okolo bezstarostné svatební hostiny, na níž začnou později vyplouvat temnější podtóny a neradostné události z minulosti. Nejednoznačně nastíněné charaktery, izolované prostředí horské chaty a stanovené bezčasí dávají tušit, že kromě rezignace na polodokumentární přístup sledujeme českou verzi kultovní Rodinné oslavy Thomase Vinterberga.

Fotografie z filmu Líbánky / LíbánkySrovnání se však jeví pouze symbolicky, na drásavou studii charakterů Líbánky bohužel plavou až moc po povrchu a trpí přílišnou doslovností a polopatičností, se kterou se hlavně v poslední části začne tvůrcům rozpadat celý film pod rukama. Nadbytečně doslovný závěr, který musí vše explicitně vysvětlit i pomalejším divákům v sále, bohužel ubírá tomuto zdatně se rozbíhajícímu dramatu na působivosti. Vnímat to však jako odlehčenější odlesk mrazivých severských dramat, nedají se Líbánkám upřít sympatie, že se alespoň trochu snaží o vymanění ze zabředlého proudu tuzemských provinčních tragikomedií. První dvě třetiny jsou totiž svou civilností a záhadností odvyprávěny velmi zručně, čemuž také pomáhá skvělá kamera Martina Štrby a přesní herci. Škoda jen toho závěru...

Český trailer filmu Líbánky

Fotografie z filmu  / Jeune & jolieSvůj nový film představil také François Ozon, který se v Jen 17 pustil na půdu křehkého příběhu o dospívání a odhalování vlastní sexuality. Příběh sedmnáctileté Isabelle, jež se začne scházet se staršími muži za peníze, můžeme vlastně považovat za takovou odlehčenou verzi budoucí Nymfomanky Larse von Triera (ani rozdělení na kapitoly nechybí). Jen 17 nenabízí žádný šokující obsah, je spíše něžným, varovným a částečně také zábavným portrétem nezletilé "prostitutky", která ve svém útlém věku objevuje něco, o čem se nesní ani starším ženám.

Na divácké atraktivnosti snímku pomáhá hlavně zdařilá zvuková stopa plná moderních písní, perfektní herecké výkony v popředí s mladičkou Marine Vacth a také explicitní sexuální scény, jež přidávají snímku na autenticitě (a samozřejmě potěší leckterého muže v sále). V mnohých případech Jen 17 vlastně připomíná Soderberghovu Dívku na přání, s tématem však zachází s menší vážností. Jako vřelá oddechovka na festivalu vlastně ideální dílo.

Originální trailer filmu Jen 17

Fotografie z filmu Perverzní průvodce ideologií / The Pervert's Guide to IdeologyMezi nekorunované dokumentární vrcholy festivalu určitě patří dlouho očekávaný Perverzní průvodce ideologií, v němž diváky psychoanalytickým rozborem filmů provede slavný slovinský filozof Slavoj Žižek. Od "prvního dílu" Perverzní průvodce filmem z roku 2006 se myslitel tentokrát nezaměřuje jen na rozbor samotných děl a jeho skrytých významů, nýbrž pátrá po ideologických podtextech. K tomu nepoužívá komplexní analýzu filmového celku, nýbrž rozebírá scény jednotlivých děl, které tentokrát nejsou jen filmové klasiky, ale také méně znamé kousky (Carpenterovo Jsou mezi námi), reklamy (Coca-Cola) nebo dobové dokumenty. Argumentace "legračně mluvícího Slovince" je mnohem pomalejší, ucelenější a celistvější, čili je možné všechny podvratné myšlenky vstřebat, což je oproti předchozímu dokumentu jednoznačné plus.

Pro milovníky nadinterpretací, ale tentokrát i pro diváky, kteří se ocitli v sále "náhodou", jde také o mnohem přístupnější a zábavnější dílo, navíc obohacené o humornou stránku. Diváci tedy v houfech neodcházejí z projekce, ale spíše čekají, jaké další srovnání či abstraktní myšlenka ze Žižka vypadne. K jednoznačným vrcholům snímku bezpochyby patří srovnání nárazu ledovce v Titanicu s Pražským jarem 1968 - při této pasáži si lidé v sále začali mezi sebou vyměňovat nevěřícné pohledy a komentáře. Každý si zkrátka vybere to své - ať už jde o Starbucks jakožto mocný kapitalistický nástroj či marxistický výklad Čelistí, Žižek ani na chvíli nepolevuje a nabízí divákovi strhující vodopád argumentací a podnětů k vlastnímu přemýšlení.

Originální trailer filmu Perverzní průvodce ideologií

Fotografie z filmu  / Fruitvale StationAbychom zabrouzdali do poněkud jednodušších vod, nabídl v pondělí večer festival také ceněný nezávislý snímek Fruitvale režiséra Ryana Cooglera, který získal na festivalu v Sundance cenu poroty a diváků. Snímek výprávějící šokující příběh Afroameričana Oscara Granta, jemuž se stane na silvestra roku 2008 osudné setkání s policií, je vlastně takovým malým, nenápadným festivalovým trhákem, jenž má šanci diváky svou komunikativní narací a jednoduše, byť účinně vystavěným přběhem vykoupit ze změti existenciálních evropských dramat s uměleckou pachutí. Coogler zaměřující se na rasovou tématiku v USA nabízí divákovi jednodenní pohled do života řadového Oscara, jehož čím dál zoufalejší životní situace směřuje do nevyhnutelného konce rámovaného skutečnou událostí.

Samozřejmě se dá Fruitvale obvinit z vykalkulovanosti a úlitby americkému divákovi, když vystihuje hrdinu s kriminální minulostí, který se záhy polepší, aby ho posléze potkal tragický závěr, z něhož jsou pumpovány emoce o litrech. Ve své banálnosti film ale překvapivě funguje - režijně jde o velmi sebejistý počin se skvělými hereckými výkony, kterému se daří díky zaměření se na detaily z posledního osudného dne Oscara Granta účinně dojímat davy v kinosále. Pokud se necháte svést na vlně "sborového dojetí", není možné, aby snímek zklamal.

Originální trailer filmu Fruitvale

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřela Soňa Červená (07.05.2023 10:24 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Ostrov je znovu první (07.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Ant-Man zůstal první (28.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Ant-Man přebírá vedení (21.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Ant-Man přichází (20.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Ostrov je znovu první (14.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Bez kalhot vede (13.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga (28.01.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Titanic se vrací do kin (10.01.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu