Festivalové ozvěny: noir v Česku

Vydáno: 12.06.2013 07:30 - Jana Bébarová | foto: Noir Film Kokořín

V Česku se zrodil nový festival noirových filmů - na hradě Kokořín budete moci na velkém plátně zhlédnout například Maltézského sokola, Hluboký spánek nebo kultovní Lauru. MFF Karlovy Vary představuje část programu.
NOIR FILM KOKOŘÍN

Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb ve filmu  / LauraSkvělá zpráva pro příznivce starých dobrých hollywoodských filmů: v Česku se zrodil noirový festival! Svoji premiéru si odbude na hradě Kokořín a v jeho okolí, konkrétně od středy 21. do neděle 25. srpna. Během pěti dnů proběhne celkem 22 projekcí, přičemž jednotlivé filmy budou rozděleny do několika kategorií. Na programu budou například adaptace hard-boiled detektivek s Humphreym Bogartem jako Maltézský sokol nebo Hluboký spánek, či klasika s Johnem Garfieldem a Lanou Turner Pošťák zvoní vždy dvakrát. Sekce "ženský noir" mj. představí Premingerovu Lauru s božskou Gene Tierney a charismatickým Danou Andrewsem a prostor dostane i Marilyn Monroe, jejímž raným rolím ve filmu noir bude věnována celá další sekce.

V programu se taktéž objeví československé noiry jako Fričův 13. revír či ...a páty jezdec je Strach v režii Zbyňka Brynycha, případně česká parodie detektivních románů s Philem Marlowem Mazaný Filip od Václava Marhoula. Ten ostatně na NOIR FILM Kokořín osobně zavítá jako jeden z hlavních festivalových hostů. Svoji účast dosud potvrdilo několik dalších českých herců a hereček, jako například Ivana Jirešová, Jiří Dvořák, Jan Šťastný či Ilona Svobodová.

Více informací o prvním českém noirovém festivalu najdete zde.

MFF KARLOVY VARY

Radoslav Brzobohatý ve filmu  / Vsichni dobrí rodáciDigitálně restaurovaná verze Všech dobrých rodáků bude mít svoji premiéru na blížícím se karlovarském festivalu. Moravská sága scenáristy a režiséra Vojtěcha Jasného bude v pořadí třetím českým digitálně restaurovaným filmem. Právě festival v Karlových Varech se před dvěmi lety stal iniciátorem digitálního restaurování zásadních snímků československé kinematografie. Prvním z nich byla středověká balada Františka VláčilMarketa Lazarová, minulý rok pak Formanova hasičská komedie Hoří, má panenko. Finančním garantem celého projektu je Nadace České bijáky a podílí se na něm i Ministerstvo kultury a Národní filmový archiv. Současně je v plánu zrestaurování dvanácti významných českých filmů.

Jasného trezorový snímek o osudech lidí z autorova rodného kraje v pohnutých poválečných letech i období posilující komunistické diktatury bude mít ve Varech premiéru v sobotu 29. června ve Velkém sále hotelu Thermal.

Světovou premiéru si v Karlových Varech odbude nový snímek Alice Nellis, komedie RevivalBolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg v ní ztvárnili kamarády pokoušející se o comeback svojí rockové skupiny, jež se rozpadla v roce 1972. "Revival je komedie o rockenrolu a o jednom podvodu, který báječně vyšel tím, že se vůbec nepovedl,“ říká režisérka Alice Nellis. Po karlovarské premiéře, kde bude snímek uveden v rámci nesoutěžní části programu, se od 11. července rovněž objeví i v běžné kinodistribuci.

Zázrak (2013)Dvanáct filmů začínajících režisérů ze střední a východní Evropy dále představí soutěžní sekce "Na východ od Západu" zaměřující se na objevování mladých evropských talentů. Letos se do výběru probojoval slovenský dokumentarista Juraj Lehotský, jenž na sebe před lety upozornil festivalovým hitem Slepé lásky a který bude tentokrát o vítězství usilovat se sociálně laděným snímkem Zázrak o dospívající dívce z nápravného zařízení. Projekce Lehotského filmu, který byl natočen ve slovensko-české koprodukci, bude celou sekci zahajovat.

Další trojice slovenských filmařů - Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík a Peter Kerekes - v téže sekci představí svůj snímek balancující na hraně dokumentu a fikce Sametoví teroristé. Ve výběru se rovněž objeví životopisný snímek Paradžanov přibližující klíčové okamžiky v životě sovětského režiséra arménského původu Sergeje Paradžanova, se kterým bude soutěžit režisérská dvojice Serge Avedikian a Olena Fetisova.

Další informace o 48. ročníku MFFKV, který se uskuteční od 28. června do 6. července, najdete zde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY