Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Z Baker Street do vesmíru

Téma: Z Baker Street do vesmíru

Vydáno: 05.06.2013 18:00 v sekci Články | Publicistika - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Britské impérium vrací úder a posílá do boje svou nejsilnější hereckou zbraň: Benedicta "Sherlocka" Cumberbatche. Je Holmesem pro generaci YouTube, záporákem ve Star Treku a byl i v kůži Frankensteina. A to není zdaleka všechno...

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Benedict Cumberbatch v seriálu <b>Sherlock</b>Nejslavnějším Benediktem býval papež. Když ale pomineme pozemského správce katolíků, který navíc na svatou stolici rezignoval, v posledních několika letech září jiná hvězda jménem Benedict: britský herecký úkaz Cumberbatch. Tenhle šestatřicetiletý Brit si během pár měsíců získal slávu, pozornost Hollywoodu a zástupy fanynek, které se hrdě nazývají cumberbitches. Vděčí za to titulní roli v seriálu z dílny BBC Sherlock, který se stal nejen diváckým hitem, ale i globálním kultem. Překlopil totiž starého dobrého Sherlocka Holmese do 21. století.

V postmoderní verzi doyleovské klasiky ze současného Londýna je Holmes géniem se smartphonem v ruce, vysoce funkčním sociopatem s nezapomenutelnou tváří. Cumberbatch v jediném díle vymazal všechny předchozí verze včetně povedeného Downeyho kousku, jako by jiný Sherlock nikdy neexistoval. Kulometná "ale" v Cumberbatchově podání je něco navíc, zdá se, že hraje očima a mimické svaly má i v zorničkách podivně modrých očí. Jeho Sherlock v sobě má vedle nevyhnutelné dávky spratkovství i jistou aristokratičnost, privilegovanost britské vyšší třídy, s níž se člověk rodí, něco, co se člověk nenaučí pilováním bezchybného akcentu a nejdražším oblekem od Paula Smithe.     

Ani na to nepotřeboval své výjimečné herecké schopnosti. Cumberbatch se totiž jako příslušník vyšší střední třídy narodil: dědeček byl válečným hrdinou z námořnictva a on sám patří k absolventům prestižní chlapecké internátní školy Harrow, kam chodil Winston Churchill nebo potomci lordů a šejků. Jako rozmazlený jedináček z herecké rodiny (rodiče jsou úspěšní filmoví a televizní herci) proto publikum neoblomí srdceryvným příběhem o tom, jak po nocích pucoval stoly nebo spal s deseti zoufalci na cimře. Dokonce i jeho cesta k herectví byla přímočará: po střední škole, kde byl cennou posilou dramatického kroužku a kde získal umělecké stipendium, následovala univerzita v Manchesteru, kde vystudoval drama.

Benedict Cumberbatch ve filmu Jeden musí z kola ven / Tinker Tailor Soldier SpyZajímavější kapitolou byl jen jeho „gap year“, což je v Británii tradice tzv. roku na zkušenou mezi střední školou a univerzitou. Strávil ho v Indii, v buddhistickém klášteře, kde učil mnichy angličtinu. Není známo, zda se tam učil i meditovat, ale v hereckém povolání se buddhistický přístup může hodit, zejména když popáté prohrajete finální castingový rozstřel na roli, po níž jste celý život toužili. V začátcích kariéry používal herecký pseudonym svého otce Carlton, protože Cumberbatch mu připadalo příliš dlouhé a nevhodné jako jméno na plakáty. Po půl roce bez práce změnil agenta a na jeho doporučení se vrátil k vlastnímu příjmení. Pomohlo to. Trošku.                                                                    

Aby vás však nemátla chlapecká tvář a mediální neokoukanost - Cumberbatch si na svých patnáct minut slávy musel téměř patnáct let počkat. Průlomem nebyla ani nominace na cenu BAFTA v roce 2004 za hlavní roli ve filmu Hawking, ani vedlejší role v dramatu Joe Wrighta Pokání, ani celá řada zásadních divadelních a televizních rolí. Hvězdná hodinka přišla až se Sherlockem, který z neznámého Angličana udělal přes noc superhvězdu a k jeho vlastnímu údivu i nový sexsymbol. Sexsymbol, který v sobě nese něco znepokojivého (zvláště, když s oblibou hraje génie nebo sociopaty) a má daleko k metrosexuálním hezounkům se sladkým kukučem. Za tenhle veřejný úspěch zaplatil soukromou cenu: skončil jeho dvanáctiletý partnerský vztah s herečkou Olivií Poulet, kterou potkal během studií na univerzitě, což pochopitelně posedlost jeho fanynek po svobodném idolovi ještě zvýšilo.                                                          

Benedict Cumberbatch ve filmu  / HawkingPracovně však nemohlo být lépe: nabídky začaly doslova pršet z nebe. Následovala mj. role v brilantním špionském dramatu podle předlohy Johna LeCarré Jeden musí z kola ven. Ale i Hollywood si Cumberbatche (BBC prodala Sherlocka do 180 zemí) všiml. Vytěžil z toho spolupráci se Stevenem Spielbergem na filmu Válečný kůň, propůjčil hlas drakovi Šmakovi v Jacksonově Hobitovi a momentálně temně září jako záporák v Abramsově Star Treku. A čeká ho další zajímavá výzva, kvůli které se nechal odbarvit na blond. V biografickém dramatu The Fifth Estate ztělesní kontroverzního Juliana Assange, zakladatele Wikileaks. 

S barvou na vlasy má ostatně bohaté zkušenosti - pro roli Sherlocka jde pokaždé znovu na černo. Bez ohledu na aktuální odstín vlasové pokrývky je Benedict momentálně mužem na roztrhání. Připravuje řadu filmových, divadelních a televizních projektů (mj. Crimson Peak s Guillermem del Torem), na hvězdném žebříčku trůní v čele všech herců (http://pro.imdb.com/people/), japonské fanynky vyvádějí jako v šedesátých letech po příletu Beatles a už několikrát byl v seriálu Simpsonovi, což je neomylným popkulturním potvrzením hvězdného statutu. Cumberbatchovo herectví je navzdory divadelním kořenům poměrně minimalistické, často (i vzhledem k postavám, které hraje) chladné a precizní. Přesto však působí intenzivně - Benedicta si publikum všimne, třebaže na scéně kdesi vzadu v rohu jen tak postává. Říká se tomu charisma a buď je, nebo není. On sám by ho mohl prodávat méně šťastným kolegům.                                                                              

Benedict Cumberbatch ve filmu Star Trek: Do temnoty / Co bude dál? Bleskový vzestup po dlouhém, kvalitním, ale nevýrazném období nápadně připomíná kariéru jiného modrookého Brita, Daniela Craiga, kterého před špionskými eskapádami také vlastně nikdo neznal. A právě Benedict by za pár let mohl jít v Craigových bondovských stopách a dát novou tvář (po Sherlocku Holmesovi) další britské ikoně. Na Harryho Pottera už je přeci jen moc starý. A kdo ví, třeba za několik desítek let zamíří z Baker street do Downing street, sídla britských premiérů, a vystřihne si i toho Churchilla.

5 rolí Benedicta Cumberbatche, které byste měli vidět, až zajdete na Star Trek:

Hawking (2004) První nominace na BAFTU za titulní roli geniálního fyzika Hawkinga v době jeho doktorských studií na univerzitě v Cambridge, kdy se Hawkingovo zdraví začalo prudce zhoršovat.

Stuart: život pozpátku (2007) V televizním snímku podle skutečného příběhu o přátelství mezi bezdomovcem Stuartem (Tom Hardy) a spisovatelem Alexandrem se Cumberbatch ohlíží zpět na život svého kamaráda, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost.

Sherlock (2010) Netřeba nic dodávat. Televizní diamant. Pokud jste to ještě neviděli, zavřete se doma a pusťte si všech šest dílů najednou. A pak znovu.

Jeden musí z kola ven (2011) Špionské drama ze sedmdesátých let dalo dohromady výkvět anglické herecké školy: Garyho Oldmana, Colina Firtha, Toma Hardyho, Marka Stronga a Cumberbatche, jehož charakter, tajemná pravá ruky hlavní postavy, je jedním z klíčových prvků filmu. 

Parade's End / Konec přehlídky (2012) Britská minisérie se odehrává v edvardiánském období do konce první světové války, v době, kdy se tradiční hodnoty staré dobré Anglie střetávají s modernou a klid s válečnou vřavou. Cumberbatch hraje mladého anglického aristokrata, muže mezi dvěma odlišnými ženami.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Děkuji moc za úžasný článek! Přesto budu pu... (Tammii, 05.06.2013 18:32) Reagovat

    Děkuji moc za úžasný článek! Přesto budu puntičkář a dodám že Sherlock je vysílaný od roku 2010, ne od roku 2007 :))

    • Re: Děkuji moc za úžasný článek! Přesto budu pu... (martin.bubrin, 05.06.2013 18:35) Reagovat

      To máte pravdu, nejspíše šlo o nějaký překlep. Každopádně díky za upozornění :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga (28.01.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zlatý glóbus 2023: Vítězné jsou snímky Fabelmanovi a Víly z Inisherinu (11.01.2023 05:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu