Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Jen Bůh odpouští

Recenze: Jen Bůh odpouští

Vydáno: 05.06.2013 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Ameriku střídá Thajsko, volant a šaltr páku dealování drog. Nicolas Winding Refn a Ryan Gosling jsou zpátky a s nimi i jejich nový film, proti němuž je Drive ukecaná mainstreamová gangsterka. Wanna fight?

Jen Bůh odpouštíRecenzoval/a Jakub Brych dne 05.06.2013 12:30. Ameriku střídá Thajsko, volant a šaltr páku dealování drog. Nicolas Winding Refn a Ryan Gosling jsou zpátky a s nimi i jejich nový film, proti němuž je Drive ukecaná mainstreamová gangsterka. Wanna fight? Hodnocení: 2

Jen Bůh odpouští

Only God Forgives
Drama / Thriller / Krimi
USA, 2013 , 90 min.

Režie: Nicolas Winding Refn
Scénář: Nicolas Winding Refn
Hudba: Cliff Martinez
Herci: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya Pansringarm, Gordon Brown, Yayaying, Tom Burke, Sahajak Boonthanakit

Česká premiéra: 06.06.2013

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Už slyším Refnovy zatvrzelé fanoušky, jak se bouří proti číselnému hodnocení a rozzuřeně připravují k vrhu hrsti kamenů. Čtyři z deseti opravdu nedělají režisérovu novému počinu zrovna dobré jméno, ale v úvahu musíme vzít fakt, že hodnotit film na numerických stupnicích je ve své podstatě vlastně nesmysl a hodnotit film jako Jen Bůh odpouští takřka šílenství. Srovnejme si tedy pro tuhle situaci kontext, v němž recenzent posuzuje viděný film, a snažme se najít průsečík mezi jeho očekáváním a mezi samotným prožitkem ze sledování.

Ryan Gosling ve filmu Jen Bůh odpouští / Only God ForgivesVětšina lidí, které Jen Bůh odpouští zajímá, o Refnovi před Drive vůbec neslyšela. Až jeho poetický novodobý noir s mlčenlivým Ryanem Goslingem dostal tohohle dánského surovce do širšího povědomí. A právě druhý Drive je to, co by většina diváků (těch, co viděli právě a jenom Drive) od jeho dalšího filmu očekávala. A nebyla by to chyba, jelikož trailery na Jen Bůh odpouští se nesly v podobném hypnotickém duchu. Přesto by člověk, který viděl od režiséra i něco z jeho starších počinů, neměl mít tak jasnou představu, co na něj mistr chystá. Například jeho trilogie Pusherů (první díl česky Dealer) je neuhlazený krutě realistický pohled do prostředí nejpokleslejších dánských grázlíků a dealerů drog zbavený veškeré poetiky a po vizuální stránce odpudivý a strohý. Aktuální novinka se ale vydala úplně jiným směrem.

Od přísně autentického přístupu se Refn přes svůj předchozí film dostal až do krajně artových lyrických vod. Pořád si zachovává snovou noční poetiku s protiváhou v podobě čirého brutálního násilí, nespojuje je ale zdaleka tak organicky. Příběh tichého řidiče byl vlastně i přes netradiční pojetí poměrně přístupnou záležitostí, která v naturalističnosti nikdy nezašla za únosnou mez a která přes mlčenlivost hlavní postavy táhla Goslingovýma psíma očima a silným, byť přímočarým příběhem. Měla jasnou narativní strukturu a ve své minimalističnosti skvěle fungovala. Jen Bůh odpouští na tohle ale rezignuje.

Jestli v Drive mluvil málo Gosling, tady už nemluví skoro nikdo. Postavy pomalu kráčí chodbami, civí do kamery, civí od kamery, civí na sebe, a pokud mají stočit pohled, stáčí ho neúnosně dlouho. Film sestává takřka jen ze strohých ostře kontrastních světelných kompozic, kde figurují ve většině případů černá s červenou a kde herci pouze nečinně stojí a nechávají na sobě světlo spočívat. Bangkokské prostředí plné asijských prvků, neonové záře a ubohých existencí je naprosto bezútěšné a spolu s řídkými dialogy a Refnovou typickou temně hutnou elektronickou hudbou funguje jako perfektní atmosferická kulisa.

V té se ale vůbec nic neděje. Tedy nic smysluplného. Postavy přicházejí na scénu, aniž by řádně daly najevo svůj původ a motivaci, a neexistuje skoro nic, co by výrazně pohánělo děj kupředu. Bez přečtení anotace k filmu (která je ještě na většině zdrojů bohužel dost neúplná) nemáte žádnou šanci se v první polovině filmu orientovat v tom, kdo která postava je a proč dělá, co dělá.

Vithaya Pansringarm ve filmu Jen Bůh odpouští / Only God ForgivesTajemný thajský "cosi jako policista" s naprosto nejasným a nesmyslným kodexem a motivací vykonává brutální tresty, které nemají ani punc spravedlnosti ani punc cti. Goslingův anhedonický Julian se utápí v podivných představách zahrnujících stíny budoucnosti, vztah k thajské prostitutce a matně neznačených morálních dilematech. Jeho chování ale nevyvolává žádné sympatie ani pochopení a snad jen konflikt s despotickou matkou postavu obdařuje nějakým lidským rozměrem. Jejich podivně nestálý vztah s náznaky jakési incestní lásky taky neprochází žádným vývojem a kromě menšího objasnění na konci člověk o celé rodině nemá absolutně pojem.

Konflikt tří stran Julian-matka-tajemný zabiják se sice posouvá kupředu, ovšem neexistence výraznějších motivací a sympatií znamená, že je pouze podružnou složkou filmu, který se snaží prodávat především skrze výtvarnou stylizaci a využití brutálního násilí. Právě tohle je po fascinaci nocí a neony jediná další věc společná s Drive - hlavní hrdina přechází z extrému do extrému, z největšího klidu a míru do chladného a zuřivého násilí. Tentokrát už to ale není ten sympatický nemluva ochraňující bezbrannou Carey Mulligan. Tentokrát je tu v hlavní roli bezrozměrný charakter, jehož pár činů a emocionálních projevů vyznívá naprázdno a jeho brutalita nemá žádné vyvážení ani omluvu. Příběh nemá žádné východisko a nikdo morálně nevítězí. Vlastně vůbec nikdo nevítězí.

Kristin Scott Thomas ve filmu Jen Bůh odpouští / Only God ForgivesRefn to prostě pojal totálně lyricky. Ale přestřelil. Tady nemá smysl hipstersky hájit režisérovu opojnou výtvarnou exhibici. On sice není žádný prohřešek poskládat si film z hypnotických výjevů beze slov, ale i když mu umělecky není co vytknout, nikdo nemůže od diváka čekat vlídné přijetí, pokud se ho dílo emočně nedotýká a půlminutové Goslingovo zírání ho místy vyloženě irituje (a to je zmíněný divák velký fanda Terrence Malicka). Tahle chladná artová podívaná s asociálními postavami je holt záležitostí pro hodně úzké publikum a vysílat ji mimo festivaly je nesmysl. Za tohle nedorozumění bohužel může úspěch Drive a účast Ryana Goslinga a nasazení filmu do běžných kin se distributorům šeredně nevyplatí. Už vidím ty nechápavé pohledy lidí v sále...

Jen Bůh odpouští je nesprávným filmem na nesprávném místě. Nečekejte od něj další morálně završené Drive plné drsné poetiky. Čekejte jen červeno-černou koláž psích pohledů Ryana Goslinga a výčet způsobů, jak zabít člověka mačetou. Nicolas Winding Refn si tentokrát natočil film čistě pro sebe a nepočetnou skupinu lidí podobně ujetých, jako je on sám. Coby člověk do ní nepatřící a taky coby koncový divák, který se v kině nefalšovaně nudil, tak teď musím vynést ten nevděčný soud - Jen Bůh odpouští je jen přepálená artovka, která většině lidí nemá co nabídnout. Tečka.

 

Český trailer filmu Jen Bůh odpouští 

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 14. 5. 2021 - 20. 5. 2021
TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno V tomto týdnu se v televizích objeví hned několik premiér, jejichž hodnocení sice není úplně nejlepší, o divácké atraktivnosti u nich ale nemůže být pochyb. Zářnými příklady budiž thriller Inferno a disneyovka Dumbo. ... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Box office: 18. víkend
Box office: Rozhněvaný muž je na špici Akční film Rozhněvaný muž s Jasonem Stathamem opanoval vrchol žebříčku Box office během právě uplynulého víkendu. čtěte zde
Vydáno: 10.05.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 7. 5. 2021 - 13. 5. 2021
TV tipy: Diváku, uteč před sviňákem do Jurského světa Hned několik atraktivních premiér si televizní dramaturgové nachystali na první polovinu května. Divácky nejvstřícnější určitě budou pokračování Jurského světa a Oscarem oceněný podvratný satirický horor Uteč. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
V květnu na streamovacích službách: Pestrá nabídka žánrů, z které si vybere každý!
V květnu na streamovacích službách: Pestrá nabídka žánrů, z které si vybere každý! Máj je prý lásky čas. Streamovací služby ale o romantiku ve svých snímcích moc nezavadí. Těšit se můžete na silná dramata, komiksový seriál nebo zombie horor. Bude z čeho vybírat, tak jen do toho! čtěte zde
Vydáno: 06.05.2021 07:30 v sekci Radar
0
Blu-Ray: Marťan 8/10
Blu-Ray recenze: Sci-fi Marťan vychází spolu s více než hodinou bonusů Film Marťan vychází znovu na Blu-Ray, doprovázený různorodými bonusovými materiály, z nichž značná část překračuje hranici běžných filmů o filmu a působí spíš jako sada video-doplňků k jeho ději. čtěte zde
Vydáno: 04.05.2021 07:30 v sekci Recenze | Blu-ray
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2021: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli (03.04.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Carey Mulligan patří celý film! Jako Nadějná mladá žena je excelentní. (23.03.2021 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2021: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (15.03.2021 14:06 v Články | Publicistika)
- Velký Gatsby bude natočen jako animovaný film (25.02.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Zlatý glóbus 2021: přehled nominací (03.02.2021 15:34 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- Téma: nejlepší filmy roku 2020 podle filmserveru (06.01.2021 07:30 v Články | Žebříčky)
- V lednu na streamovacích službách: festivalová dramata a nový Timberlake (31.12.2020 07:30 v Radar)
- The Gray Man posouvá začátek natáčení (21.12.2020 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Vykopávky: trailer nového dramatu (04.12.2020 08:43 v Novinky | Trailery)
- Leonard Bernstein získal Carey Mulligan (23.09.2020 09:05 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Linda Manz (16.08.2020 08:06 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- The Gray Man bude nejdražší netflixovský film (18.07.2020 07:56 v Novinky | Zprávy)
- Ryan Gosling bude Vlkodlakem (09.07.2020 12:28 v Novinky | Zprávy)
- Gosling zamíří znovu do vesmíru (17.05.2020 08:17 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Piráti z Karibiku rychle a zběsile plánují Salazarovu pomstu (27.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- HBO chystá seriál Maniac Cop (11.10.2019 12:18 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2020: kdo zvítězí? (08.10.2019 12:08 v Články | Publicistika)
- Everybody’s Everything: trailer hudebního dokumentu (01.10.2019 10:41 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   41/2020

Chlast
8/10

Kritický portrét společnosti, v níž je všudypřítomný alkohol součástí národní kultury, a zároveň vyvážené drama o čtveřici středoškolských učitelů, kteří si v rámci vědeckého pokusu udržují konstantní hladinku půl promile.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu