Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama

Recenze: Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama

Vydáno: 30.05.2013 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dorota Nvotová odjela do Nepálu, který si zamilovala. Našla si tu rodinu, manžela a v neposlední řadě se věnuje charitativní činnosti. Debutující Vendula Bradáčová o tom natočila dokument. Jak její snaha dopadla?

Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohamaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 30.05.2013 13:00. Dorota Nvotová odjela do Nepálu, který si zamilovala. Našla si tu rodinu, manžela a v neposlední řadě se věnuje charitativní činnosti. Debutující Vendula Bradáčová o tom natočila dokument. Jak její snaha dopadla? Hodnocení: 2.5

Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama

Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama
dokument
Česká republika, 2013

Režie: Vendula Bradáčová
Scénář: Vendula Bradáčová
Kamera: Tomáš Nováček
Hudba: Dorota Nvotová
Herci: Dorota Nvotová

Česká premiéra: 23.05.2013

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Herečka a hudebnice Dorota Nvotová se kdysi rozhodla, že se vydá do Nepálu najít sama sebe. Když poznala tamní úžasnou krajinu a styl života, uvědomila si, že vlastně nemá důvod se vracet zpátky a pokusí se začít nový život právě zde. Postupem času si tu našla rodinu, přátele, dokonce i manžela, a založila si cestovní kancelář zaměřenou na vysokohorskou turistiku. Její příběh natolik fascinoval debutující režisérku Vendulu Bradáčovou, že se rozhodla ho zachytit a natočit celovečerní dokument.
Fulmaya, která dala filmu název, je přezdívka, již Nvotová získala od domorodců a později tak pojmenovala i jednu osiřelou holčičku, o kterou se starala. Mimo veškeré aktivity si totiž ještě otevřela sirotčinec, kde se snažila poskytnout nezaopatřeným dětem vzdělání a pokouší se je nasměrovat na určitou cestu a ukázat jim i jiný životní styl než ten, který znají. A v neposlední řadě ji tato činnost naplňuje.
Hodnocení dokumentu bude hodně individuální a psát na něj recenzi je nevděčné a dost těžké. Záleží totiž na tom, jak je divákovi Nvotová sympatická. Je to hodně svérázná a osobitá žena a od toho se odvíjí i její vidění světa a názory na život. Nebojí se přiznat, že je naivní, a právě v tom spočívá ten největší problém. Pokud jste schopni soucítit s někým, kdo vám řekne, že hledá v lidech jen to dobré a že když je někdo idiot, není to jeho problém a ze svých chyb se nepoučí, bude se vám Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama líbit. Pokud ne, zaujmete asi vlažnější stanovisko.
Celému snímku chybí výraznější konflikt nebo něco, co by ho nějakým způsobem oživilo. Nestane se tu takřka vůbec nic zásadního a i ten jediný zvrat je vlastně nedořešený a tak nějak očekávatelný. Tím se obloukem opět vracím k povaze a náhledu Doroty Nvotové. Když se na pár vteřin objeví ředitel sirotčince Happy Home, je okamžitě jasné, že s ním není něco v pořádku, protože se chová a vypadá jako typická filmová karikatura. Proto většinu diváků asi nepřekvapí, jak se později věci vyvinou a spíše se bude divit, jak je možné, že to nikdo neviděl hned. Podobně hořce úsměvné je třeba i to, když v rámci ukázky nočního života nakoupí herečka dětem nové oblečení a pošle je do ulic a po chvíli musí být natáčení zastaveno, neboť ostatní děti začaly závidět a byly na ty lépe oblečené agresivní.
Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama na mě zkrátka působil dost nedotaženě a nedodělaně. Vždyť ani nějaké jasné důvody toho, proč vlastně Nvotová odjela do Nepálu, se tu nedozvíme a musíme si je domýšlet. Přitom tu je dost potenciálně zajímavých momentů, kterým vévodí pohled do fungování nepálské nemocnice. Ten ukáže nám Evropanům úplně jiný svět a přesvědčí nás o tom, že ač na ten náš všichni nadáváme, můžeme být rádi, že funguje, jak funguje. Škoda, že těchto chvil tu není výrazně víc.
Film zkrátka po celou hodinu a čtvrt, kterou mu tvůrci vyměřili, pozvolna plyne dál, aniž by vlastně nabídl něco zásadního. Pokud se těšíte, že tu třeba uvidíte nějaké malebné záběry na horskou krajinu, tak spláčete nad výdělkem, protože těch se určitě nedočkáte. Na druhou stranu se alespoň Bradáčová řemeslně ukazuje ve velmi dobrém světle a vypomáhání si zrychlenými scénámi se ukazuje být velmi nápadité a zajímavé. Z tohoto hlediska se nasazení na velké plátno dá bez problémů obhájit, protože některé obrazové kompozice jsou vskutku uchvacující.
Jelikož je Dorota Nvotová také hudebnice, doprovod k filmu obstarala sama a nelze k němu mít větších výhrad. I onen některými kolegy kritizovaný často opakovaný ústřední motiv mi nějak zvlášť nevadil a naopak mi přišel výstižný a zcela přesně použitý. Jenže to je žel bohu vlastně to jediné, co ve mně pár dnů po zhlédnutí zůstalo.
Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama není vysloveně špatný dokument, jen jeho hlavní hrdinka je tak svérázná, že nesedne každému. O jeho nasazení do kin se však kvůli mizivému komerčnímu potenciálu dá pochybovat a nezbavíte se otázky, zda by mu neprospělo lehké prostříhání a uvedení na televizní obrazovku, která toho přece jen snese víc.
Český trailer filmu Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Jiri Borovy, 30.05.2013 13:06) Reagovat

    Na ČSKR jsou 4 kritiky k filmu Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama - hodnocení: 53.75% -> http://www.zk4.cz/1X...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Virtuální vězni a Warholka prožívají loveckou sezónu a zůstávají sami v poušti (08.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Chudé prvenství pro Star Trek (11.06.2013 13:49 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Rychlá a zběsilá nadvláda (28.05.2013 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: 21. týden (23.05.2013 08:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Jay Gatsby zdolal Železného muže (21.05.2013 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Plán premiér: Změny za 5. a 6. týden (12.02.2013 14:37 v Radar | Plán premiér)
- Plán premiér: Změny za 48. týden (05.12.2012 11:24 v Radar | Plán premiér)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu