Festivalové ozvěny: 21. týden

Vydáno: 22.05.2013 12:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Zlínský festival filmů pro děti a mládež vypukne již za pár dní. Česko bude v soutěžích mj. reprezentovat pohádka Kovář z podlesí. Werner Herzog v létě na festivalu v Locarnu obdrží čestného Leoparda.
ZLÍN FILM FESTIVAL
Necelý týden zbývá do zahájení Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který se ve Zlíně uskuteční už po 53. Vedle tradičních soutěží filmů pro děti a mládež, animovaných filmů a studentských filmů se návštěvnici mohou těšit na Dny dánské kinematografie, o kterých jsme podrobně referovali již v minulých Ozvěnách zde.
Mezi atraktivními tituly pro dospělého diváka se v programu objevil kupříkladu i nový snímek Françoise Ozona V domě o šestnáctiletém chlapci, jenž se vetře do rodiny svého spolužáka z hodin literatury, která se stane inspirací pro jeho školní eseje. Film bude ve Zlíně uváděn v rámci sekce "Noční horizonty" obdobně jako loňský vítězný snímek canneské soutěže "Jiný pohled", španělské drama After Lucía o šikanované dívce společně s otcem se vyrovnávající se smrtí matky.
Programová sekce nabídne klasiky slovenské kinematografie, jakými je Grečnerova balada o lásce, nenávisti a osamělosti Drak sa vracia, tragikomedie o starém mládenci v režii Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ, surrealistický snímek Štefana Uhera Panna zázračnica o skupině umělců, kterým do života vstoupí krásná dívka Anabella, a v neposlední řadě i poetické podobenství Juraje Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre.
Do soutěže evropských hraných debutů dramaturgové vybrali srbský festivalový hit, který se dostal i do české distribuce, generační výpověď mladé režisérky Maji Milos Klip, která v řadě zemí způsobila kontroverze vzhledem k explicitním sexuálním scénám. V soutěži bude mít zástupce i v současnosti progresivní rumunská kinematografie, již bude reprezentovat snímek Matěj, dítě horník o vztahu v horách žijícího jedenáctiletého chlapce a jeho dědečka, který naruší chlapcovo nečekané vyloučení ze školy.
Z dalších novinek evropských debutantů se bude ve Zlíně promítat britské rodinné drama Shell, ve kterém na poli celovečerního filmu debutující skotský scenárista a režisér Scott Graham rozvíjí svůj stejnojmenný kraťas. Dále bude k vidění německý film Vinni jsou vždy ti druzí, který skrze osudy mladého násilnického zločince a jeho oběti zkoumá otázky viny a vykoupení, nebo snímek polského režiséra Macieje Adameka Fotka o chlapci pátrajícím po svém biologickém otci.
Z českých titulů bude o zlínský Zlatý střevíček usilovat pohádka Pavla Göbla Kovář z Podlesí, zatímco v soutěžní sekci filmů pro mládež se objeví televizní snímek Petra Zahrádky Klukovina.
Kompletní seznam promítaných filmů v jednotlivých sekcí najdete zde.
LOCARNO
Jedním z hlavních hostů 66. ročníku filmového festivalu v Locarnu, který je letos plánován na 7. - 17. srpen, bude renomovaný německý režisér Werner Herzog, který si uznání dobyl i na americkém kontinentu, kde nyní žije. Herzog si v Locarnu převezme čestného Leoparda, kterým festival oceňuje současné filmaře.
Mezi držitele čestného Leoparda z Locarna patří italský režisér Bernardo Bertolucci, britský tvůrce sociálních dramat Ken Loach, v Hollywoodu dobře známý Holanďan Paul Verhoeven, legenda francouzské nové vlny Jean-Luc Godard a od loňského roku i francouzský auteur Léos Carax. Festival při této příležitosti promítne deset vybraných Herzogových snímků.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY