Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: (Hříšná) Zlatá léta dvacátá

Téma: (Hříšná) Zlatá léta dvacátá

Vydáno: 14.05.2013 18:00 v sekci Články | Publicistika - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Do kin míří opulentní Velký Gatsby a s ním zlatý věk nekonečných večírků a povolných mravů. Pokud by se vám přece jen nechtělo zpátky do šedavé reality 21. století, směle pokračujte v exkurzi po tom nejlepším, co dvacátá léta nabízí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Do blyštivé éry prvních poválečných let láká Velký Gatsby už svým trailerem. Právě Nick Carraway (hlasem i tělem Tobey Maguire), za doprovodu divokého večírku a průstřihů na digitálně vylepšený New York 1922, vypočítává všechny slasti a strasti raného druhého desetiletí: „Tempo města se prudce změnilo. Budovy byly vyšší, večírky větší, morálka volnější a alkohol levnější.“ Doba jazzu, automobilů a uvolněných způsobů - výborný materiál pro režiséra, který se může pyšnit titulem mistr všeho „tak trochu přes míru“. Baz Luhrmann ale není jediným tvůrcem, který zabrousil do vod plodných zlatých let dvacátých. A rozhodně není jediný, kdo je pojal ve velkolepém duchu.
Hýřivá dvacátá léta
Sláva, styl, spoře oděné děvy, vražda – nic nedokáže dvacátá léta charakterizovat líp než nablýskané pozlátko kabaretu. A kde jinde rychlá a pestrá dvacátá léta přivítat, než v Chicagu. Elegantní zábava ověnčená akademickými vavříny ostatně není jen tuctovým muzikálem, ale podobně jako Fitzgeraldova klasika míří k vyšším cílům, a to načrtnout i onu bezradnost „zlaté“ doby. Dvě mladé vražedkyně totiž nebojují o spravedlnost, ale o pozornost médií, která má v moci uchránit delikventky od šibenice. Mimo působivé herecké výkony servíruje Chicago i neuvěřitelně opulentní výpravu, za kterou si po právu ukořistilo Oscara. Dalším důkazem rozbujelé touhy po krvi je i Vražda na Broadwayi, ve které si zahrála Jennifer Grey nebo sama Madonna. Komedie z roku 1989 sice nepatří ke klenotům domácí filmotéky, zato kloubí nejen zločin mezi americkou smetánkou na bujarém silvestrovském večírku, ale stejnou měrou i okázalou společnost roku 1928 a hlavně hudbu. Respektive jazz, hymnu zlaté éry.
Tu se pokusil zachytit ještě „současník“ jazzu, první zvukový film Jazzový zpěvák z roku 1927 nebo The Jazz Age natočený od dva roky později, byť ozvučený jen z části pro nedostatečně vybavené kinosály. Hudební styl s rodným listem v New Orleans si důležitou roli zahrál o třicet let později v legendární klasice Někdo to rád horké. Joe a Jerry, dva neúspěšní muzikanti a snad nejslavnější hudebníci v silonkách, nejenže prchají před bandou gangsterů, ale ještě hrají po boku zbožštělé Marilyn Monroe. K často dvojsmyslné komedii složil jazzovou hudbu Matty Malneck, který stojí za nahrávkami třeba i pro Franka Sinatru.
Dvacátá léta ale nebyla jenom o dřevěné podlaze v divadlech a kabaretech, ale taky o filmu. Jako výborná ochutnávka filmařského zákulisí určitě poslouží životopisné drama o nejslavnějším tulákovi s buřinkou Chaplin. Geniálního komika si v roce 1992 zahrál Robert Downey Jr., který si za svůj výkon vysloužil dokonce nominaci na Oscara. Ódu a zároveň rekviem pro němý film složil francouzský The Artist odehrávající se v roce 1929, který si nejenže pohrává s leskem stříbrného plátna konce dvacátých let, ale zároveň nápaditě popostrkuje do popředí nastupující zvuk. Jean Dujardin je navíc prototypem hollywoodského elegána s tenkým knírkem, který si stoprocentně zaslouží (dnes už) zaprášený titul hvězdy pohyblivých obrázků.
Klip z filmu Chicago
Do společnosti!
Fitgeraldova superslavná americká novela Velký Gatsby nelíčí jen zběsilé večírky, ale zároveň se snaží odrazit i stav rozhárané poválečné společnosti. Že ani vztahy nebyly žádný med, líčí i v dalším známém románu Něžná je noc. Tender Is the Night, jak přesně zní v originále název titulu o vztahu psychiatra se svou schizofrenní pacientkou, se svého zfilmování dočkal v roce 1962. V paměti uvízne hlavně pro svoji stejnojmennou ústřední píseň, za kterou snímek získal i Oscara. Milostné propletence jsou leitmotivem i do Paříže zasazených Modernistů. Dvacátá léta po francouzsku se špetkou umění se samozřejmě neobejdou bez tajuplné femme fatale a milostného trojúhelníku.
Trojhranný je i vztah Naomi Watts a Edwarda Nortona v Barevném závoji z roku 2006, který přesouvá "zlatá dvacátá" z Evropy a Spojených států do Šanghaje. Kdo prahne po originále nejnovějšího remaku, nechť pátrá po Pestrém závoji s Gretou Garbo a Herbertem Marshallem v hlavních rolích. Zlatá léta v koloniální éře si totiž premiéru odbyla už v roce 1934. Milostné pletichy stranou, odvrácenou stranu dvacátých let si na vlastní kůži vyzkoušela Angelina Jolie v dramatické Výměně. Pátrání po ztraceném synovi v nejistých dobách režíroval Clint Eastwood, přičemž se snímek dočkal i vřelého přijetí akademické obce.
Klip z filmu Výměna
Bouřlivá dvacátá léta (a prohibice)
Přes hektolitry šampaňského v Chicagu a po důmyslně poschovávaných likérech Marilyn Monroe aka Pusinky Kovalczykové, dvacátá léta byla paradoxně tou nejméně vhodnou dobou pro večírek. V Americe vládla pevnou rukou prohibice, mafie se zdokonalovala ve svých praktikách a gangsteři si v poklidu budovali svá impéria. Speciální dokumentaci nepřikrášlené zlaté éry zločinu pak musejí být jedině Bouřlivá dvacátá léta z roku 1939. Černobílý skvost s Jamesem Cagneyem, Priscillou Lane a Humphrey Bogartem je snad tím nejlepším – a po letech pořád funkčním – průvodcem divokým obdobím.
(Nejen) to, jak se rodí mladí gangsteři uprostřed židovské komunity, se pokusil vylíčit Sergio Leone, který se po Tenkrát na Západě pustil do režie Tenkrát v Americe. Do mafiánského eposu následně obsadil Roberta De Nira, což mu ve výsledku vyneslo vskutku hvězdné spojení. Dvacátá léta nebyla jen válkou o pár promile, ale i soubojem samotných gangů proti sobě. K boji o moc mezi jednotlivými klany se vrací kupříkladu Gangsteři s mladým Patrickem Dempseyem nebo mrazivá Millerova křižovatka bratří Coenů.
A nakonec - kdo by snad měl špinavých způsobů mafie po krk, pro ty je tu federální agent Eliot Ness v kůži Kevina Costnera a jeho Neúplatní, bojující proti nezákonnému prodeji lihovin. A taky Robert De Niro jako legendami opředený Al Capone. To jen tak mimochodem.
Klip z filmu Neúplatní
Na závěr našeho drobného průvodce máme ještě jednu nabídku pro ty, kteří by snad přeci jen rádi zůstali jednou nohou v naší staré dobré přítomnosti. Respektive v roce 2011, kdy měla premiéru Půlnoc v Paříži s Owenem Wilsonem a femme fatale Marion Cotillard v hlavních rolích. Je libo se ve dne brázdit ulicemi současné Paříže a o půlnoci popít s Ernestem Hemingwayem a sáhodlouze debatovat o skvrnách na plátně s Pablem Picassem? Woody Allen to zařídí. A možná vám nakonec řekne i to, jak se to s tím cestováním v čase vlastně má.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu