Kinopremiéry: 20. týden

Vydáno: 16.05.2013 09:34 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Slabá premiérová nadílka pokračuje i v tomto týdnu, kdy stojí za zmínku jen nová verze slavného románu Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Doplňují ji jen pochybná tuzemská pohádka, dokument a evropská dramata.
<#obrazky "24063,24057,31410,31411,31405,31406,31383,31382,31415,31414">
<#obrazek "31011; align=right"> Velký Gatsby(The Great Gatsby) (Warner Bros)

Novou verzi klasického románuF. Scotta Fitzgeralda režijně zaštítilBaz Luhrmann. Dají se tedy očekávat opravdové vizuální orgie pohybující se na hranici kýče. Větší rozpočet by měl být znát z každého políčka, zbývá už jen doufat, že tolik důležitý příběh a poselství se úplně nevytratí. V hlavní roli zhýčkaného milionáře se objevíLeonardo DiCaprio, kterého doplňují třebaTobey Maguire,Carey Mulligan neboJoel Edgerton. První zámořské recenze jsou spíše střízlivější a vytýkají zejména to, že režisér knihu nepochopil. Tak uvidíme, co je na tom pravdy.

Synopse: Nick Carraway (Tobey Maguire) opustí středozápad USA a vydává se do New Yorku, který na počátku dvacátých let ztělesňuje uvolňující se morálku a populární jazz. Mladík zde hledá bájný americký sen a usadí se nedaleko domu záhadného Jaye Gatsbyho (Leonardo DiCaprio) a také kousek od své sestřenice Daisy (Carey Mulligan) a jejího záletného manžela Toma (Joel Edgerton). Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. Proniká tak do společnosti, kterou nezná a pokouší se v ní zorientovat, což není jednoduché.

Zajímavost: Při natáčení jedné ze scén udeřilLuhrmanna do hlavy kamerový jeřáb, což si vyžádalo tři stehy a pozdržení produkce.

<#video "31254">


<#obrazek "31299; align=right"> 4 dny v máji (4 Tage im May) (Film Europe)

Německo-rusko-ukrajinské válečné drama našince na nic moc nenaláká. Jméno režiséraAchima von Borriese asi nikomu příliš neřekne, tváře hlavních představitelů zřejmě také ne. Jelikož jde o evropský snímek, mohli bychom se dočkat důrazu na příběh a možná nějakého přesahu. Těžko však odhadovat, jaký výsledek vlastně je, neboť ohlasy jsou zatím minimální a skoupé na slovo. Doufejme, že milovníci evropských válečných dramat snímek ocení.

Synopse: Čtyři dny před koncem druhé světové války okupuje v Německu sovětská jednotka sirotčinec u moře. Naproti ní se na pláži nachází pro změnu německá armádní jednotka. Obě jsou vyčerpány boji a chtějí se v co největším počtu mužů dočkat jejich závěru. Třináctiletý sirotek Peter (Pavel Wenzel) však chce být za každou cenu hrdina, takže lstí popouzí vojska proti sobě. Brzy si ovšem uvědomí, že skutečný nepřítel číhá úplně někde jinde.

<#yt "QLYoHqPPtkU,Originální trailer filmu 4 dny v máji">


<#obrazek "31298; align=right"> ID:A (ID:A) (Film Europe)

I tento týden se dočkáme v kinech jednoho premiérového snímku ze severu Evropy. Tentokráte jde o dánský thriller, jehož zápletka vypadá dost tuctově. Za režií stojí nepříliš známýChristian E. Christiansen, v hlavní roli se objevíTuva Novotny. Opět se jen těžko odhaduje, co vlastně čekat. Výsledek může být stejně tak originální a napínavý jako fádní a rutinní. Přesvědčit se tak musíme až v kině. Příliš ohlasů před premiérou nečekejte ani v tomto případě.

Synopse: Aliena (Tuva Novotny) se vzbudí v jedné z francouzských řek a nepamatuje si vůbec nic. U sebe má pouze tašku s dvěma miliony eur a přes hruď se jí táhne dlouhá jizva. Když zjistí, že ji pronásleduje muž s dánským přízvukem, odjede do Dánska, aby poznala, kým skutečně je. Brzy se dozvídá, že její minulost je mnohem komplikovanější, než by si byla kdy pomyslela.

<#yt "TgekhhWWdjE,Český trailer filmu ID:A">


<#obrazek "31119; align=right">Kovář z Podlesí (Bontonfilm)

Nová česká pohádka režiséra a scenáristyPavla Göbla vsází právě na populární a vděčný žánr aBolka Polívku v titulní roli. Láká taktéž na originální přístup, digitální postavičky a humor. Recenze i dosavadní hodnocení jsou však zdrcující a začíná to vypadat, že návštěva kina bude jen na vlastní nebezpečí. Jelikož je ale tuzemské diváctvo dost konzervativní, je možné že snímek nakonec bude komerčně úspěšný, ač jeho kvality pravděpodobně nejsou příliš valné. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: Na městečko Podlesí a jeho okolí je uvržena kletba, kterou může zlomit synovec místního kováře (Bolek Polívka) Toník (Gregor Bauer). Je jen potřeba zbavit kraj zlých bab, v něž se kdysi proměnily dobré víly. Z jejich spárů musí také zachránit milovanou Bětku (Valerie Šámalová) a současně zlikvidovat draka, který ujídá místním drůbež. Pozor si ale musí dávat na místního starostu (Josef Somr), který by rád Bětku provdal za syna knížecího správce. Nic jednoduchého tedy Toníka nečeká.

Zajímavost: Jeden z domků ve skanzenu, kde se natáčelo, je rodným domkemJosefa Somra.

<#yt "CRzQWCl9dIg,Originální trailer filmu Kovář z Podlesí">


<#obrazek "31117; align=right">Nazareth - Nekonečný rockový mejdan (CinemArt)

Dokument o slavné rockové kapele na první pohled zaujme tím, že je z tuzemské provenience a natáčel hoMiloslav Šmídmajer. Ten se snažil nahlédnout do zákulisí fungování hudební legendy a pokoušel se najít i odpověď na to, proč jí fanoušci i po více než čtyřiceti letech od vzniku zachovávají svou přízeň. Jelikož informací zatím moc nenajdeme, můžeme jen spekulovat o tom, jak blízko aktéři tvůrce mezi sebe pustili a co vše byli ochotni prozradit. Pokud ale patříte mezi věrné posluchače skupiny, která má Českou republiku v lásce a mnohokrát zde koncertovala, snímek si zajisté nenecháte ujít.

Synopse: Skupina Nazareth patří k rockovým legendám a svůj vrchol prožila v sedmdesátých letech. Zakládající členové Dan McCafferty a Pete Agnew se znají už od základní školy a společně hrají dlouhých čtyřicet let. Dokument se pokouší nahlédnout do zákulisí kapely a odhalit, v čem spočívá její kouzlo a dlouholetá fanouškovská přízeň.

<#yt "H8hfdOSJ2Gw,Originální trailer filmu Nazareth - Nekonečný rockový mejdan">


Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Napište nám do diskuze pod článkem!



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY