TV tipy: Markéta Lazarová nebo Americké psycho

Vydáno: 03.05.2013 12:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Vážnější žánry hrají prim v aktuálním televizním programu. Vzhledem k výročí konce války se dočkáte zvýšeného počtu filmů s touto tématikou, nechybí ovšem ani ekologický dokument a horory. Vidět ale můžete i Markétu Lazarovou.
Plakát filmu 500 dní se Summer Byla jednou jedna láska ((500) Days of Summer) (sobota 4. 5., Prima Family, 11.15 - 13.15)
Pod tuctovým a zaměnitelným českým názvem se skrývá jedna z nejchválenějších indie komedií posledních let, kterou všichni známe jako 500 dní se Summer. Ta má k slzopudné romanci na míle daleko, neboť debutující režisér Marc Webb vsadil na svěží tempo, příjemnou atmosféru a hlavně originální scénář, který sbírá body tím, že je jako ze života. Podařilo se i obsazení, jemuž dominují výborní a civilní Joseph Gordon-Levitt a Zooey Deschanel. Potěší i to, že tvůrci netahají z diváků laciné emoce a nevyhýbají se ani smutnějším momentům. Vydařená záležitost na víkendové odpoledne.
Synopse: Mladý reklamní textař Tom (Joseph Gordon-Levitt) zoufale hledá dívku svého života. Tou by se mohla stát jeho nová kolegyně Summer (Zooey Deschanel). Jenže pět set dní jejich zvláštního vztahu ukazuje, že cesta ke štěstí je trnitá, obzvlášť když jeden je nenapravitelný snílek a druhý ryze moderní cynik.
Zajímavost: Film byl inspirován skutečným vztahem, který prožil jeho scenárista Scott Neustadter.

Oficiální trailer filmu Byla jednou jedna láska

Plakát filmu Prokletý klub Prokletý klub (The Damned United) (sobota 4. 5., Fanda, 16.45 - 18.30)
Překvapivě povedené sportovní životopisné drama vychází ze skutečných událostí. Režírující Tom Hooper tu sice neukazuje příliš fotbalových zápasů, o to ale ani tolik nejde. V centru dění stojí osudy egoistického trenéra, který si nebral servítky, jehož fantasticky ztvárnil Michael Sheen. Krom něho uvidíte například Timothyho Spalla, Jima Broadbenta nebo Colma Meaneyho. Vyloženě zamrzí jen vyumělkovaný konec. Jinak jde o výborný kousek, který potěší nejen všechny fandy evropského fotbalu.
Synopse: Brian Clough (Michael Sheen) byl fotbalový trenér, který v sedmdesátých letech vedl v anglické Premier League Leeds United. Jeho mise ale trvala jen čtyřiačtyřicet dní, neboť díky své namyšlenosti a agresivitě si proti sobě poštval úplně všechny včetně hráčů, kteří začali podporovat jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney). Šlo ale o hodně bouřlivé období, které vstoupilo do dějin fotbalu.
Zajímavost: Scény ze hřiště v irském Derby County byly ve skutečnosti natáčeny na stadionu v Leedsu.

Originální trailer filmu Prokletý klub

Plakát filmu Marketa Lazarová Markéta Lazarová (sobota 4. 5., ČT2, 20.55 - 23.35)
Filmová esej legendárního Františka Vláčila je mnohými považována za nejlepší československý snímek všech dob. Tvůrce tu totiž kreslí nádherné a opojné obrazy a rozehrává hodně silný, mnohovrstevnatý a pomalu plynoucí příběh, na jehož pozadí lze vysledovat snahu o postižení drsného středověkého života ve všech jeho aspektech. Atmosféra je tvořena syrovostí záběrů, nádhernou hudbou Zdeňka Lišky a samozřejmě i famózní kamerou Bedřicha Baťky. Precizní je i obsazení, v němž uvidíte mimo jiné Magdu Vášáryovou, Josefa Kemra nebo Jaroslava Moučku. Neobvyklá je na naše poměry také takřka tříhodinová délka, která určitě není jednoduše stravitelná, pokud si vás ale tvůrce získá, divácký zážitek bude velmi hluboký.
Synopse: Markéta Lazarová (Magda Vášáryová) je mladá dívka předurčená klášteru, je ovšem také nucena stát se milenkou násilnického mladíka. Kolem jejích osudů se odehrávají další příběhy a konflikty, které se v době středověku řešily zcela jinak než dnes. A ani válka s náboženskými motivy není vyloučena.
Zajímavost: Realizaci filmu předcházely dlouholeté přípravy a samotné natáčení trvalo dva roky.

Ukázka z filmu Markéta Lazarová

Plakát filmu Ať vejde ten pravý Ať vejde ten pravý (Låt den rätte komma in) (sobota 4. 5., ČT2, 23.35 - 01.25)
Vynikající upírská romance je důkazem toho, že i podobná látka má šanci na úspěch, aniž by se jí někdo vysmíval. Režisér Tomas Alfredson ji celou zabalil do typicky severské atmosféry, která jí propůjčuje kouzlo zvláštní odcizenosti. Taktéž tempo není nijak zběsilé, nikam nespěchá a nechává tak vyniknout rozvíjejícímu se vtahu mezi hlavními postavami. Ty si zahráli Kåre Hedebrant a Lina Leandersson, pocit autentičnosti je tudíž maximální. V druhém plánu se tu navíc poukazuje na odtrženost mladé generace od reality a její skrytou agresivitu. Jedinou vadou na kráse budiž předvídatelný konec.
Synopse: Dvanáctiletý Oskar (Kåre Hedebrant) je outsider žijící na švédském sídlišti. Právě tady potká jednoho dne stejně starou Eli (Lina Leandersson), která ho přitahuje svým podivným chováním. Obě děti se brzy sblíží a začíná se mezi nimi vyvíjet vážný vztah. Oskar ale netuší, že jeho vyvolená je upírka.
Zajímavost: Hudbu k filmu nahrávala Slovenská filharmonie.

Originální trailer filmu Ať vejde ten pravý

Plakát filmu Americké psycho Americké psycho (American Psycho) (neděle 5. 5., Nova, 00.00 - 01.40)
Drsná satira je adaptací kontroverzní románové předlohy Breta Eastona Ellise a doplácí hlavně na to, že neví, čím chce vlastně být. Po celou dobu se potácí mezi černou komedií a hororem, aniž by se rozhodla, na jakou stranu se přikloní. Režírující Mary Harron naštěstí hlavní roli svěřila fantastickému Christianu Baleovi, na němž film do značné míry stojí a který dá zapomenout na nepříjemně mnoho slabších míst. Na druhou stranu tu je i dost silných scén, při nichž divákovi přeběhne mráz po zádech. To ovšem nic nemění na tom, že vzhledem k tématu jde o promarněnou příležitost, která se možná drží až moc při zemi.
Synopse: Patrick Bateman (Christian Bale) je úspěšný finančník, který má úplně vše, co od života chtěl a dokáže si toho pořádně užít. Možná právě proto se čas od času mění v brutálního vraha, který své oběti týrá a psychicky deptá. Jak dlouho mu to bude procházet?
Zajímavost: Nejdražší na celém filmu byl nákup autorských práv na písně, které v něm zazněly.

Originální trailer filmu Americké psycho

Plakát filmu The 11th Hour 11. hodina (The 11th Hour) (pondělí 6. 5., Nova Cinema, 09.00 - 10.25)
Ekologický dokument režírující dvojice Nadia Conners a Leila Conners bohužel nepřináší nové informace a nemůže se opřít ani o pevné argumenty. Tvůrci se sympaticky snaží, ale opravdu strhnou jen v momentě, kdy za sebe komponují výjevy z různých katastrof. Ani Leonardo DiCaprio, jenž se stal hlavní tváří snímku, toho příliš nezachrání a zůstává nevyužitý. Pokud jste ovšem žádný dokument o podobné tématice neviděli, možná vás tento donutí k zamyšlení. Nic zásadního ale nečekejte.
Synopse: Dokument zkoumá, jak lidstvo ovlivňuje svým životním stylem fungování planety Země a jak může změnit směr, kterým se ubírá. Objeví se v něm mnoho odborníků, nadšenců i politiků, kteří předloží své úvahy a argumenty a pokusí se nalézt nějaké řešení.
Zajímavost: Zhruba po sedmnácti minutách je vidět i pár záběrů z Prahy při povodních v roce 2002.

Originální trailer filmu 11. hodina

Plakát filmu Bob hazardér Bob hazardér (Bob le flambeur) (pondělí 6. 5., ČT2, 21.50 - 23.30)
U nás skoro neznámé krimidrama bylo předzvěstí francouzské nové vlny. Režisér a scenárista Jean-Pierre Melville tu použil všechny později slavné prostředky, které hnutí a nový směr v kinematografii charakterizovaly. Očekávejte tedy bohémské hrdiny bez pořádného zázemí, neopakovatelnou atmosféru nočních podniků, občasné použití ruční kamery a nedůležitý příběh. V hlavních rolích se objeví taktéž neprofláklí Daniel Cauchy a Guy Decomble, což zvyšuje dojem autenticity. Vadou na kráse je snad jen nevýrazný a nepovedený závěr. Něco pro fajnšmekry a náročné diváky.
Synopse: Bob (Roger Duchesne) je stárnoucí gangster a gambler. Navzdory varováním svého kamaráda policisty se rozhodne vyloupit kasino v Dauville. Ačkoli má vše přesně naplánováno, netuší, že policie je o jeho úmyslu dobře informována. Bob nicméně usedá ke stolu a začíná hrát.
Zajímavost: Hlavní roli měl původně ztvárnit Alain Delon, ze strachu, že by na sebe strhl veškerou pozornost, byl ale nakonec nahrazen.

Oficiální trailer filmu Bob hazardér

Plakát filmu Most u Remagenu Most u Remagenu (The Bridge at Remagen) (úterý 7. 5., ČT2, 22.20 - 00.10)
Válečné drama z roku 1969 zůstává v konkurenci jiných titulů opomíjené a nutno říct, že trošku právem. Režírující John Guillermin tu totiž jel jen na půl plynu a bojové scény příliš nezvládl. V jeho podání jsou sice správně monstrózní a velkolepé, ale zároveň nepřehledné a zmatené. Ani zajímavý námět není úplně využitý. Na druhou stranu nechybí výborná kamera, burácivá hudba Elmera Bernsteina a vynikající Robert Vaughn. Mimo něj uvidíte třeba nevýrazného George Segala. Našince rozhodně potěší fakt, že snímek se natáčel na našem území, takže se tu objeví i několik tuzemských herců v příznačných miniroličkách. To je na něm dost možná to vůbec nejzajímavější.
Synopse: Začátkem roku 1945 dostává major Kreuger (Robert Vaughn), který vykonává funkci velitele města Remagen, rozkaz, aby vyhodil do povětří poslední most přes Rýn a zastavil tak postup americké armády. Most je ovšem zároveň posledním záchranným místem pro zhruba pětasedmdesát tisíc Němců na druhé straně řeky. Proto major likvidaci oddálí a riskuje tuhé boje.
Zajímavost: Film byl natáčen nedaleko Davle a při vpádu vojsk varšavské smlouvy do Prahy byly práce na jeho výrobě přerušeny.

Originální trailer filmu Most u Remagenu

Plakát filmu Odpor Odpor (Defiance) (středa 8. 5., Nova, 22.15 - 00.40)
Solidní válečné drama Edwarda Zwicka je možná příliš hollywoodské a jeho příběh je chvílemi nelogický a na konci předvídatelný, jenže silné emoce a výtečná závěrečná půlhodina dají na mnoho z toho zapomenout. Pozadu nezůstávají ani herci v čele s perfektní ústřední trojicí Daniel Craig, Liev Schreiber a Jamie Bell. Režie je taktéž jistá a i přes používání ohraných symbolů baví a vlastně jí není co vytknout. Snad jen stopáž mohla být kratší, protože rozjezd je dost pomalý.
Synopse: Bratři Tuvia (Daniel Craig), Zus (Liev Schreiber) a Asael (Jamie Bell) Bielští vyrůstali za druhé světové války v Bělorusku, které bylo v té době součástí SSSR. Jelikož byli odjakživa rebelové neuznávající autority, okamžitě poté, co jejich vlast napadli nacisté, byli označeni za vyvolávače nepokojů a sledováni policií. Když Němci začali popravovat Židy, schovali se bratři v hlubokých lesích a založili partyzánskou skupinu. Ta byla odhodlána zachránit co nejvíce příslušníků židovské rasy.
Zajímavost: Snímek byl natáčen v Litvě.

Originální trailer filmu Odpor

Plakát filmu Pád Třetí říše Pád Třetí říše (Der Untergang) (čtvrtek 9. 5., Fanda, 20.20 - 23.00)
Brilantní německé válečné drama, které se pyšní i nominací na cizojazyčného Oscara, má obrovskou výhodu v tom, že Adolfa Hitlera, jehož poslední dny zachycuje, zobrazuje lidsky a nevynáší nad ním žádné soudy. Důležité role se chopil fascinující Bruno Ganz, který se sice nevyhnul lehkému přehrávání, jinak ale předvedl obdivuhodný výkon. Pochválit nutno také výpravu a technickou stránku, které na evropský snímek vypadají velkolepě. O to větší je škoda, že režírující Oliver Hirschbiegel vyměřil filmu dlouhou stopáž, která je poznat zejména ke konci, kdy se viditelně vaří z vody. Výsledku by prospělo také méně postav a víc emotivně působivějších scén. Za vidění ale tento svým způsobem unikátní kousek určitě stojí.
Synopse: 29. dubna 1945 obklíčila Rudá armáda vládní čtvrť v Berlíně a odřízla ji od zbytku města. V průběhu této noci diktuje Adolf Hitler (Bruno Ganz) své sekretářce poslední vůli a žení se s Evou Braun (Juliane Köhler). O den později spáchají oba novomanželé sebevraždu a jejich mrtvoly jsou spáleny na zahradě říšského kancléřství.
Zajímavost: Většina Hitlerových slov ve filmu je autentická.

Originální trailer filmu Pád Třetí říše

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY