Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Vizuální mág Joseph Kosinski

Téma: Vizuální mág Joseph Kosinski

Vydáno: 23.04.2013 18:00 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Stačily mu k tomu dva filmy a už je popisován jako jedinečný autorský tvůrce, jehož osobní rukopis poznáte na míle daleko. Jaký je úspěch režiséra Trona a Nevědomí, jehož styl jedni milují a druzí nenávidí?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kdybyste před čtyřmi lety ve filmovém světě zmínili jméno Joseph Kosinski, chytilo by se možná pár milovníků reklam. Někdy tou dobou měl už ale rodák z Iowy na stole smlouvu na jeden z největších filmů roku 2010 – pokračování kultovního osmdesátkového sci-fi Tron s ambiciózním názvem Tron: Legacy. Využití nových 3D technologií a obecně film odehrávající se v počítačově simulovaném světě byl pro nadaného grafika, bývalého designéra, architekta a režiséra cenami ověnčených reklamních spotů jako látka přesně ušitá na míru.
Stačí se jen podívat na Kosinského portfolio obsahující okolo dvou desítek reklam sahajících od aut přes boty až po videohry. Ve všech případech jde cítit velmi silný důraz na audiovizuální stránku a design, jenž dokáže diváka vtáhnout jen na základě souhry obrazové a zvukové složky. Bohaté zkušenosti z oblasti architektury, počítačové grafiky, produktového designu a hudby dovedly nyní již skoro čtyřicetiletého tvůrce ke stvoření unikátního dynamického přístupu k filmovému řemeslu, který ještě hledá svůj specifický výraz. Je ale dost možné, že právě touto dobou Kosinski tomuto novému výrazu pokládá základní stavební kameny.
Reklama Nike "Les Jumelles"
Jak můžeme například vidět na výše přiloženém videu, už v roce 2007 lze vystopovat podobné prvky s režisérovým debutem Tron: Legacy, který uvedl jeho typické prostředky a obsese na filmové plátno. Dvouminutová reklama na Nike začínající dlouhým záběrem na futuristické sídlo (ne nepodobné tomu od Kevina Flynna) ukazuje inscenační cit pro rozmanitost prostředí, v němž se kloubí futuristický design s prvky klasicismu. Geometricky přesné záběry krouží podle drah dokonalých tvarů, vyniká minimalismus mohutných prázdných prostorů a hra je rozehrávána čistě pomocí vizuálních efektů, které ve spojení s hypnotickou elektronickou hudbou vytváří jedinečnou atmosféru.
Virtuální prostředí v Tronovi se pro Kosinského tedy stalo doslova malířským plátnem, do něhož mohl opřít své jedinečné vize založené na mnohaletých zkušenostech. Konstrukce nereálného světa programů dávala téměř nekonečné realizační možnosti – režisér se však pokusil o překlopení celého příběhu do záměrně statického, odlidštěného a abstraktního tvaru, v němž postavy nedosahovaly myšlení a emocí nad rámec počítačové hry. Byl to extrém – právě kvůli až fetišistické obsesi tvary a objekty byla mnohými diváky filmu vytýkána absence (nebo stupidita) příběhu, který byl zde zredukován na nutné minimum.
V rovině realizace šlo o tentýž pokrok, který by se dal s trochou nadsázky považovat za nastolení nových hranic filmového výrazu, jenž de facto celý vzniká počítači a je konstruován z umělých virtuálních obrazů. Důkazem toho jsou hlavně nerealistické kompozice kamery, která je v mnohých případech vyměněna za tu virtuální, mnohem flexibilnější co se týče odvážnějšího a nekonvenčního snímání (různé průlety, oblety apod.). V kombinaci s 3D technologií pohybující se na stejné, ne-li vyšší úrovni než dobově spřízněný Avatar, a prací s nevídanou hloubkou ostrosti má Tron mnohem blíže k uměleckému zážitku danému novými možnostmi média než rychlokvašným využíváním 3D jako obyčejné atrakce (vyskakování věcí z plátna), jak to známe z většiny blockbusterů.
Honička světlocyklů z filmu Tron: Legacy
Totéž se děje v oblasti hudby a zvuku – Kosinského filmy (a aktuální Nevědomí není výjimkou) totiž kladou důraz na „strojové a robotické“ zvukové efekty ve spojení s elektronickým hudebním doprovodem, který nechává průchod divákovým emocím čistě na základě hudebního prožitku v souvislosti s obrazem. Druhotný příběh, který nese znaky jiných žánrových klasik, je podřízen technické stránce, jenž dokáže obstát sama o sobě. Někdo tento přístup dokonce nazval „filmovým muzikálem“, což je překvapivě spojení, které zde sedí více než dobře – obraz nastříhaný na předem vytvořený soundtrack je dalším prvkem, který můžeme v Kosinského filmech vysledovat. Daft Punk nebo M83 by mohli vyprávět.
Pokud jste již viděli Nevědomí, tak vás jistě po přečtení řádků výše napadne, že podobný (ne-li zcela totožný) přístup byl uplatněn i zde. Tentokrát však nejsme „uvnitř počítače“, nýbrž na postapokalyptické Zemi, která si tentokrát vypomáhá s mohutnými prázdnými exteriéry. Film založený na grafické novele, kterou začal Kosinski psát už v roce 2005, se vykazuje stejnou mírou posedlosti obrazem a zvukem, jenž vytváří velmi silný, byť uměle zkonstruovaný zážitek. Zpustošené trosky civilizace jsou opět konfrontovány s designerskou dokonalostí, přesnými kompozicemi kamery a důrazem na trikovou a zvukovou stránku. Nebeská základna Jacka a Vicky, která vypadá jako promo kancelář firmy Apple, budiž ukázkovým trademarkem, podle něhož režiséra poznáme téměř okamžitě.
Fotografie z filmu Nevědomí
Kam dál? Těžko říct, který z nadcházejících projektů (a že těch nabídek je) si Kosinski vybere jako svůj další projekt. Nejhlasitěji se samozřejmě mluví o třetím dílu Trona, na jehož scénáři se již pracuje, a sám režisér potvrzuje, že se mu hlavou honí mnoho vzrušujících nápadů ohledně návratu na Grid. „Na příběhu jsme pracovali od roku 2009. Jsem tím nápadem skutečně nadšený. Je to splnění příslibu, který byl divákům dán v prvním filmu...celé je to o scénáři," dodal ohledně filmu. „Filmy tohoto ražení se nedělají snadno, ale máme výtečného scenáristu, tak uvidíme." S názvem pokračování to také není jisté, proto vyfasoval film jen prozatimní pracovní nálepku TR3N. "Nápad bychom měli, ale nic ještě není pevně stanoveno. Vlastně máme hned několik vzrušujících nápadů..." Uvidíme, jak to nakonec dopadne – na seznamu potenciálních projektů má režisér například ještě remake sci-fi Loganův útěk nebo disneyovské Černé díry (tipněte si, o čem je...). Bude každopádně zajímavé sledovat, kam se Kosinski v rámci svého následujícího snímku posune...a zda své typické atributy posune opět o pomyslný level dále.

TOP 3 reklamy Josepha Kosinského:
1 .Gears of War: Mad World
Zřejmě nejúspěšnější režisérova reklama. Videoherní hit Gears of War neotřele skloubil drsnou mariňáckou estetiku a jemnou melancholickou píseň „Mad World“ a hned z toho byly ceny na několika ceremoniálech. Až se bude Hollywood ohlížet po někom, kdo by se měl ujmout adaptace, tady je nejlepší možný kandidát.
Gears of War: Mad World
2. Halo 3: Starry Night
Další videoherní paráda - stálice Halo si snad lepší promo přát nemohla. Nevinný rozhovor dvou holčiček sledujících noční hvězdy se mění ve válečnou vřavu, která velmi chytře využívá point-of-view shot a možnosti virtuální kamery. Samozřejmě přijde na řadu i typická akce.
Halo 3: Starry Night
3. Lincoln EFFECTS
Kosinski natočil mnoho auto-reklam – Saab, Chevrolet, Hummer, BMW nebo Lincoln se dočkaly stylových designersky vypulírovaných videí, v nichž opět vynikal technologický fetišismus a důraz na spojení obrazové a zvukové stránky. Jako příklad za všechny jsme vybrali elegantního Lincolna.
Lincoln EFFECTS
Ostatní Kosinského videa můžete zhlédnout na jeho oficiálních stránkách nebo na tomto YouTube kanálu.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Třetího Trona natočí Joachim Rønning (23.01.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Box office: filmem roku 2022 je Avatar: The Way of Water (09.01.2023 12:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Avatar 2 vstupuje do kin (19.12.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory (17.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Avatar se přetahuje s Janem Žižkou (11.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Úsměv znovu první (10.10.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Jan Žižka si bere zpět prvenství (04.10.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: do kin táhl Úsměv (03.10.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Avatar se vrací na trůn (27.09.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: To nic, drahá bralo zlato (26.09.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Stroj času: Avatar se vrací do kin (24.09.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- V září se do kin vrací Avatar (24.08.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel herec David Warner (25.07.2022 16:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Tom Cruise slaví 60 let (03.07.2022 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu