Box office: Nevědomí na vrcholu

Vydáno: 22.04.2013 18:30 - Amaya Tomanová | foto: facebook tvůrce

Jak se dalo čekat, výpravný sci-fi spektákl Nevědomí s Tomem Cruisem trhá rekordy už v premiérovém víkendu a ostatní filmy nechává daleko za sebou. Kdo další nedosáhl na Jacka Harpera?
Velkolepý rozpočet, dobře mířená propagace, velká očekávání - a ohromné nadšení jak diváků, tak i tvůrců filmu, kterým Nevědomí vydělalo za svůj první víkend v kinech úžasných 38 milionů dolarů. Tato skutečnost sice není extrémně šokující - snímku předpovídali úspěch snad všichni - a výdělek dokonce ani nedosahuje zisku G.I. Joe 2 (42 milionů), ale i tak může být vedení Universalu spokojené. I pro Toma Cruise jde zajisté o úspěšný návrat na stříbrné plátno - Mission: Impossible - Ghost Protocol utržila za svůj premiérový víkend něco málo přes dvanáct a půl milionu dolarů, Jack Reacher: Poslední výstřel patnáct milionů.
Vysoké tržby byly předpovídány i dramatu 42, životopisnému příběhu baseballisty Jackieho Robinsona. Ten minulý víkend utržil sedmadvacet milionů dolarů, předposlední dubnový víkend mu přinesl zhruba o deset milionů méně. Baseball je však zejména v Americe vděčným tématem, dá se tedy předpokládat, že se "dvaačtyřicítka" ještě nějaký týden udrží minimálně v první desítce.
Prvních pět míst žebříku návštěvnosti za tento víkend je učebnicovou přehlídkou toho, co v kinech nejvíce táhne: výpravné velkofilmy, animáky pro celou rodinu, akční střílečky s osvědčenými hvězdami a fekální/sexuální/pubertální humor. Za Nevědomím a 42 totiž následují Croodsovi, kteří se na horních příčkách drží již pátý týden, a hned za nimi se s šestimilionovým ziskem skví Scary Movie 5. Navzdory negativním ohlasům, se kterými se tato parodující přehlídka vulgarit, všudypřítomných tělesných tekutin a stokrát opakovaných vtipů setkávala už od chvíle, kdy vyšla první zpráva o jejím natáčení, její návštěvnost neklesá.
Veleúspěšný G.I. Joe 2 se také stále drží těsně pod medailovými pozicemi a definitivně překročil stomilionovou hranici. Velikým překvapením tohoto víkendu je i drama Za borovicovým hájem - za minulý víkend nedosáhly tržby ani čtyř milionů, za čtvrtý týden v kinech však stouply o jeden milion a snímek se tak stává jedním z nejziskovějších, co se víkendového nárůstu týče.
Špatně si s tržbou kolem čtyř milionů nevede ani trojice Pád Bílého domu, Jurský park 3D a Lesní duch. Zejména u posledního jmenovaného se rychlému propadu nelze divit - divácké zklamání z remaku Raimiho klasiky nakonec dohnalo i samotné tržby.
O baseballu pojednává i další novinka tohoto týdne - drama Home Run, jehož (anti)hrdinou tentokrát není sportovní hvězda, ale zkrachovalý hráč a alkoholik, který se musí pokusit vytáhnout z bahna jeden zoufale neúspěšný tým. Nechme se překvapit, jak si pohádka o napraveném mizerovi povede v příštích týdnech.
Nově nasazená hiphopová verze amerického snu Filly Brown, která byla uvedena do stoosmdesáti kin, vynesla svým tvůrcům něco málo přes milion dolarů, zábavná hororová pecka Roba Zombieho The Lords of Salem , která se promítala na třech stovkách míst, vydělala však o poznání méně - zisk se slabě přehoupl přes půl milionu.
Příští víkend bude nadmíru zajímavý: kromě komedie Velká svatba konečně vtrhne do kin očekávaná novinka Michaela Baye Krev a pot. Charismatičtí bodybuildeři asi Toma Cruise jen tak netrumfnou, na baseball by si snad troufnout mohli...
BOX OFFICE: VÍKEND OD 19.04.2013
  1. Nevědomí, 38,1 mil. (novinka)
  2. 42 , 18 mil.
  3. Croodsovi, 9,5 mil.
  4. Scary Movie 5, 6,3 mil.
  5. G.I. Joe: Odveta, 5,8 mil.
  6. Za borovicovým hájem, 4,7 mil.
  7. Pád Bílého domu, 4,5 mil.
  8. Lesní duch, 4,1 mil.
  9. Jurský park, 4 mil.
  10. Mocný vládce Oz, 3 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY