Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 4. 2013 - 25. 4. 2013

TV tipy: Sázka na evropskou jistotu a klasiku

Vydáno: 19.04.2013 06:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Mezi ty slabší se zařadí aktuální televizní týden. Žádného velkého hitu, natož pořádné premiéry se nedočkáte, musíte tak vzít zavděk pár slušnými kousky, které se příliš nevysílají. Potěšeni budou hlavně fandové evropských filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
<#obrazky "30878,9061,30877,30876,30875,30874,30873,30872,30871,20234">
Ten tajemný předmět touhy (Cet obscur objet du désir) (pátek 19. 4., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu Ten tajemný předmět touhy / Cet obscur objet du désirTypicky surrealistický snímek slavného režiséraLuise Buñuela, který je zároveň jeho posledním počinem, je opět jen velmi těžko intepretovatelný. Nechybí tu bizarní a abstraktní momenty a dialogy a všudypřítomná kritika společnosti. K té se tentokráte připojuje atmosféra strachu a varování před sílícím terorismem. Samozřejmostí je také nádherná kamera a výborné herecké výkony napříkladFernanda Reye neboCarole Bouquet. Sluší se dodat, že film se dočkal nominací na Oscara za adaptovaný scénář a cizojazyčný film. Jednoznačně kousek pro náročného diváka a milovníky evropské klasiky.

Synopse: Mathieu (Fernando Rey) se bláznivě zamiluje do své mladé služky Conchity (Carole Bouquet,Ángela Molina). Ta ho však odmítá, zatímco jeho vášeň se stupňuje. Nakonec je nucena odejít z jeho služeb a vydat se putovat po Evropě. I tam se spolu ale setkávají a vzájemně se provokují. To vše ovšem může mít tragické důsledky.

Zajímavost: Obsazení jedné postavy dvěma herečkami byl údajně tvůrčí úmysl, ač se tradují historky o vleklých sporech meziBuñuelem aMolinou.

<#yt "3-6OUqQk-SM,Originální trailer filmu Ten tajemný předmět touhy">


Pevné pouto (The Lovely Bones) (sobota 20. 4., Nova Cinema, 21.30 - 00.00 / neděle 21. 4., 01.45 - 04.00)

Plakát filmu Pevné pouto / The Lovely BonesDost rozporuplně přijatý fantasy thrillerPetera Jacksona doplácí hlavně na překvapivou režijní nejistotu. Tvůrce si totiž neví rady s tím, jak zobrazit fantaskní svět a uchyluje se k samoúčelným kýčovitým výjevům, které absolutně nic neřeší. Nedaří se mu vytvořit potřebná atmosféra, film tudíž působí chladně. Opřít se navíc nemůže ani o scénář, který až příliš spoléhá na vizuální stránku a často tak přešlapuje na místě. Spolehliví jsou ovšem herci, jimž vévodí na Oscara nominovanýStanley Tucci, vedle něhož uvidíte třebaMarka Wahlberga,Saoirse Ronan neboSusan Sarandon. Škoda, že snímek neudrží kvalitu první půlhodiny, která je výborná. Víkendová večerní jednohubka.

Synopse: Susie (Saoirse Ronan) je obyčejná dospívající dívka, která udělala osudovou chybu, když šla jednoho dne ze školy domů přes pole. Tam potkala pana Harveyho (Stanley Tucci), z něhož se vyklubala zrůda, která ji později připravila o život. Smrtí u ní ale nic nekončí, neboť se ocitá v prapodivném světě mezi nebem a zemí, odkud pozoruje, jak se rodina vyrovnává s její ztrátou a také to, jak pokračuje pátrání po jejím vrahovi.

Zajímavost:Režisér si střihl cameo roli muže zkoušícího kameru ve fotoateliéru.

<#yt "jvWXV-c2hWo,Originální trailer filmu Pevné pouto">


Hořčice mi stoupá do nosu (La moutarde me monte au nez) (sobota 20. 4., ČT1, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu Hořčice mi stoupá do nosu / La moutarde me monte au nez Jedna z nejlepších veseloher sPierrem Richardem vyniká břitkými, ironickými a vtipnými dialogy, jejichž příval se nezastaví takřka po celou dobu a navíc roztomile vystihuje svět herectví a politiky. RežírujícíClaude Zidi tu opět potvrdil pozici nekorunovaného krále francouzských komedií a znovu prokázal cit pro načasování fórků a práci s herci. Vše ještě umocňuje pohodová hudbaVladimira Cosmy. Tenhle nestárnoucí kousek hraničící až s groteskou je v našich končinách velmi populární a není důvod si ho znovu nepřipomenout.

Synopse: Pierre Durois (Pierre Richard) je středoškolský učitel, jehož studenti neberou moc vážně. Jeho život se ale změní v momentě, kdy se do jeho městečka uchýlí filmový štáb, který zde natáčí western. Jeho hlavní hvězda (Jane Birkin) mu totiž vůbec není lhostejná. Má ale obyčejný a pomatený učitel u slavné herečky vůbec šanci?

Zajímavost: Český název filmu je sice doslova přeložený, ale nesmyslný, neboť v originále jde o cosi ve smyslu úsloví "mám toho plné zuby".

<#yt "GCleyswa8PU,Originální trailer filmu Hořčice mi stoupá do nosu">


Phoebe v říši divů (Phoebe in Wonderland) (neděle 21. 4., Barrandov, 10.40 - 13.25)

Plakát filmu Phoebe v říši divů / Phoebe in WonderlandPříjemná rodinná podívaná není nikterak přelomová, ale rozhodně neurazí. RežírujícímuDanielu Barnzovi se podařilo vytvořit výbornou fantaskní atmosféru, kterou ještě podpořil zdařilou vizuální stránkou balancující na hranici kýče. Tvůrci navíc pracují s neveselým tématem, jež se jim ale daří podávat vlastně optimisticky a příliš tedy netlačí na emoce diváků. Trefou do černého bylo také obsazeníElle Fanning do klíčové role, jejíž výkon je fascinující a z větší části zakrývá i to, že její postava je vlastně dost rozmazlená a nesympatická. Vedle ní uvidíte ze známějších tváří ještěFelicity Huffman aBilla Pullmana.

Synopse: Malá Phoebe (Elle Fanning) moc touží hrát ve školním představení Alenky v říši divů. Když je nakonec obsazena, snaží se děvče své chování ovládat natolik, aby mohlo v roli pokračovat. Se zvyšujícím se stresem je to ale s její chorobou horší a horší a rodiče (Felicity Huffman aBill Pullman) jsou vystaveni extrémnímu tlaku a snaží se dcerce ze všech sil pomoci.

Zajímavost: První verze scénáře byla napsána už rok předtím, než seElle Fanning vůbec narodila.

<#yt "7OCJi6_lxAQ,Oficiální trailer filmu Phoebe v říši divů">


Šakal (The Jackal) (neděle 21. 4., Prima Family, 22.20 - 00.55)

Plakát filmu Šakal / The JackalOpomíjený a často kritizovaný thrillerMichaela Catona-Jonese je sice těžce rutinní záležitostí, úplné zatracení si ale nezaslouží. Vyprávěn je poměrně svižně a disponuje i solidní atmosférou a slušnou akcí. Problém je ve scénáři, který nedává moc smyslu a také v obsazení, které se ne úplně povedlo.Richard Gere je nevýrazný,Bruce Willis zase mnohdy nechtěně směšný, jedinou jistotou tedy zůstáváSidney Poitier. Nebudete-li tedy příliš přemýšlet a považovat snímek za remake, kterým vlastně ani není, mohli byste se příjemně pobavit. V tomto případě je to ale bez záruky.

Synopse: Při společné akci ruských a amerických bezpečnostních sil je zabit bratr jednoho z mafiánských bossů. Ten nachystá odvetu a najme si profesionálního zločince Šakala (Bruce Willis). Když se to vyšetřovatelé doslechnou, musejí zkusit přesvědčit ke spolupráci irského teroristu Declana Mulqueena (Richard Gere), který jediný ví, jak zabiják vypadá. To ale nebude nic jednoduchého, čas navíc neúprosně utíká.

Zajímavost:Poitier tu ztvárnil svou dosud poslední roli v celovečerním filmu.

<#yt "JKV6_hB6nV0,Originální trailer filmu Šakal">


Tsotsi (Tsotsi) (pondělí 22. 4., ČT2, 00.45 - 02.15)

Plakát filmu  / TsotsiOscarem za cizojazyčný snímek oceněné krimidrama proslavilo režiséraGavina Hooda. Ten vsadil na hutnou atmosféru, pár drsných výjevů z johannesburgských ghett, autentické výkony u nás neznámých herců a neherců, výbornou kameru a přesně padnoucí hudbu. Tempo a rovnováhu se mu sice udržet po celou dobu nedaří, některé silné momenty to ale částečně vynahrazují. Škoda, že ke konci se drama mění ve sladkobolnou a předvídatelnou podívanou, která mnoha divákům dost zkazí dojem. Za pokus ale určitě stojí.

Synopse: Tsotsi (Presley Chweneyagae) je nelítostný gangster bez jakéhokoli zázemí a soucitu s kýmkoli. Pokud chce na předměstí Johannesburgu přežít, nic jiného mu totiž nezbývá. Po jedné loupeži ale najde v ukradeném autě někoho, kdo mu může ukázat cestu ven z dosavadního života. Tsotsi je rázem nucen řešit konflikty komunikací, na což není zvyklý a přináší to spoustu problémů.

Zajímavost: Ve slangové afrikánštině znamená tsotsi zločinec.

<#yt "tX20lzOQwUo,Originální trailer filmu Tsotsi">


Nevinný (L'innocente) (pondělí 22. 4., ČT2, 21.45 - 23.50)

Plakát filmu Nevinný / L'innocentePoslední film legendárníhoLuchina Viscontiho je excelentním kostýmním dramatem s románovou strukturou, která je dost náročná na vnímání. Knižní předlohyGabriele D'Annunzia se drží dost věrně, což je v tomto případě dobře. Zaujmou i perfektní kostýmy a vynikající výkony u nás neznámých herců. Nechybí ani potřebný přesah a až mrazivá nadčasovost celého tématu. Lahůdka pro milovníky italské kinematografie.

Synopse: Zámožný Tullio (Giancarlo Giannini) trápí svou choť Giulianu (Laura Antonelli) neskrývanými nevěrami a necitlivostí. Když se ale dozví, že i žena udržuje poměr se spisovatelem Filippem (Marc Porel), začne žárlit. Na nápravu manželství už je ovšem příliš pozdě a vše spěje k tragickému vyvrcholení.

Zajímavost: Do hlavních rolí režisér počítal sAlainem Delonem aRomy Schneider, což ale z důvodů dlouhodobé smlouvy herce a těhotenství herečky nevyšlo.

<#yt "wrz-OCQiTpg,Originální trailer filmu Nevinný">


První den zbytku tvýho života (Le premier jour du reste de ta vie) (úterý 23. 4., Prima Cool, 03.45 - 06.10)

Plakát filmu První den zbytku tvýho života / Le premier jour du reste de ta vie Hlavním trumfem u nás skoro neznámé francouzské tragikomedie je fakt, že je ze života a skoro každý se v ní najde. RežírujícíRémi Bezançon také vyvážil vtipné a vážné momenty a vyhnul se jakémukoli patosu a zbytečnému tlačení na emoce. Potěší i přesné obsazení, v němž neuvidíme žádnou slavnou tvář a o to je divácký dojem intenzivnější. Tvůrce sbírá body také svou upřímností. Jen škoda zbytečného množství postav a místy zkratkovitého vyprávění.

Synopse: Robert (Jacques Gamblin) a Marie-Jeanne (Zabou Breitman) Duvalovi mají tři děti. V průběhu pěti dnů se jejich zaběhnuté životy dost změní, neboť jsou pro ně dost důležité a nic po nich už nebude jako dřív.

Zajímavost: Ve snímku se vyskytuje hodně záměrných odkazů na válečnou klasikuApokalypsa.

<#yt "qgb6TDobtPU,Originální trailer filmu První den zbytku tvýho života">


Bledý jezdec (Pale Rider) (úterý 23. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / středa 24. 4., 15.25 - 17.25)

Plakát filmu Bledý jezdec / Pale RiderWestern Clinta Eastwooda je jen lehce nadprůměrným zástupcem žánru. Tvůrce tu tentokrát jede na jistotu a nevyhýbá se ani tradičním klišé. Z herců vyčnívá (kromě samotného režiséra) snad jenRichard Kiel. Zaujme naopak až biblický rozměr celého příběhu. Film by také zasloužil lepšího záporáka a ne tak rozvláčné tempo. Přes všechny výtky jde ale o neškodný kousek, který fanoušky mužů s kolty proklatě nízko určitě neurazí.

Synopse: Bezejmenný jezdec (Clint Eastwood) přijíždí do zlatokopecké osady, kterou ovládá bezohledný a mocný podnikatel. Řízením osudu se kazatel, jak mu místní začnou přezdívat, stává mluvčím utiskovaných obyvatel a dodává jim odvahu se vzepřít. Nejtěžší boj za ně ale musí vybojovat zcela sám.

Zajímavost:Eastwood si při natáčení jedné scény zlomil klíční kost.

<#yt "ePlyWlhobDU,Originální trailer filmu Bledý jezdec">


[Rec] ² ([Rec] ²) (středa 24. 4., Prima Cool, 23.05 - 00.50)

Plakát filmu  / [Rec] ²Pokračování slibně rozjeté hororové ságy se opět chopila dvojkaPaco Plaza aJaume Balagueró a naservírovala sebevědomou a odvážnou podívanou, která se nemá za co stydět. Lekačky fungují výborně, atmosféra je hutná a tvůrci se nevyhýbají ani drsnějším scénám. Zamrzí jen to, že tu zcela zbytečně rozehrávají navíc ještě satanské téma a přivádějí na scénu postavu kněze, která je nesympatická a chová se dost hloupě. Odpustit si mohli také úplný konec, jenž je pouze na efekt. Jinak jde ale o výtečnou žánrovku, která leckomu nažene strach.

Synopse: Do karanténou izolované budovy, v níž je plno krvelačných a nevyzpytatelných bestií, vstupuje zvláštní jednotka, která má vše vyklidit a nasbírat vzorky pro výzkum. Jakmile se ale zavřou dveře domu hrůzy, není cesty ven a nástrah je tu možná víc, než si všichni mysleli.

Zajímavost: Většina záběrů je skutečně natočena herci, kteří mají kamery umístěné na helmách.

<#yt "G18Y-S8YrQ0,Oficiální trailer filmu REC 2">


Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Louis Gossett Jr. (30.03.2024 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Blue Beetle představuje málo známého komiksového latino hrdinu (22.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu