Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Top 10 rolí Toma Cruise

Téma: Top 10 rolí Toma Cruise

Vydáno: 18.04.2013 18:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tom Cruise se zatím dočkal tří nominací na Oscara, přesto mu mnozí vytýkají, že hrát příliš neumí. Při příležitosti premiéry sci-fi Nevědomí jsme se tak ohlédli za jeho bohatou kariérou a pokusili se vybrat deset nejlepších rolí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tom Cruise patří mezi nejzářivější hvězdy současného Hollywoodu, svými postoji a hlavně příslušenstvím ke scientologické církvi ale vzbuzuje kontroverze. O jeho hereckých kvalitách mnozí pochybují a nutno říct, že k tomu mají dost důvodů. Přece jen se ale najdou filmy, v nichž se tento newyorský rodák vytáhl a dokázal, že hrát přece jen umí. A které se tedy nakonec dostali do naší topky?
10) Top Gun
Ve výčtu těch nejlepších rolí nesmí samozřejmě chybět legendární Pete Mitchell přezdívaný Maverick. Je pravda, že v úloze ambiciózního stíhacícho pilota je Cruise typicky unylý, ale tenhle film je prostě tak "cool", že nejde vynechat. Režisér Tony Scott natočil otevřenou propagandu americké armády, která je ovšem tak stylová, že jí leccos odpustíme. Možná, že film je dnes už malinko zastaralý a působí směšně, ve své době byl ale velmi populární a navíc z tehdy skoro neznámého titulního představitele udělal nastupující hvězdu první velikosti. Přesto to na lepší než desáté místo "Maverick" nedotáhne".
Tom Cruise ve filmu Top Gun

9) Firma
Na právníka Mitche McDeereho se v bohaté Cruisově filmografii dost zapomíná a je to poměrně škoda. Adaptace thrilleru Johna Grishama v režii Sydneyho Pollacka sice není žádným přelomovým filmem, jde však o příjemnou a napínavou záležitost, která nenudí. Hlavní představitel se navíc svou vizáží do role naivního začínajícího advokáta typově přesně hodí. To, že malinko zůstal ve stínu vynikajícího Gena Hackmana, Hala Holbrooka nebo Holly Hunter, je v tomto případě vedlejší. Obstál se ctí, proto i tato úloha se dostává do naší topky.

8) Interview s upírem
Upír Lestat byl sexy už v době, kdy o sáze Twilight možná nevěděla ani sama její autorka. A do velké míry to způsobil právě Cruise, který mu propůjčil zvláštní charisma. Když si navíc připočtete úžasně skrytý homosexuální podtext, bravurní režii Neila Jordana a Brada Pitta v druhé hlavní roli, máte tu zajímavý hororový kousek, který jen tak nezestárne. A Cruise tu dokazuje, že když chce, hrát umí.
Tom Cruise ve filmu Interview s upírem

7) Minority Report
Když budeme vycházet z původní předlohy Philipa K. Dicka, kde je John Anderton obtloustlý padesátník, je volba Cruise totálně mimo. Ve všech ostatních aspektech se ale jeden z nejslavnějších scientologů osvědčil a dokázal mimo jiné to, že Steven Spielberg umí s herci pracovat. Cruise tu své typické manýry omezil na minimum a jako policista zahnaný do krajní a nezvyklé situace je výborný a hlavně důvěryhodný. Proto nesmí v našem výběru chybět.

6) Mission: Impossible kvadriologie
Role Ethana Hunta je pro Cruise naprosto ikonická a žádný výběr z jeho filmografie se bez ní prostě neobejde. Je pravda, že po něm nevyžaduje žádné velké umění, po fyzické stránce je ovšem velmi náročná. Herec navíc všechny kaskadérské kousky provádí sám, za což zaslouží uznání, ať je váš názor na něj jakýkoli. V úloze tajného agenta se zkrátka našel a je vidět, že mu přirostla k srdci. Když si dáte všechny čtyři díly v krátkém časovém období naráz, zjistíte, jak moc se mezi roky 1996 a 2011 osobnostně i herecky posunul. Na lepší než šesté místo to ale nestačí.
Tom Cruise v sérii Mission: Impossible

5) Rain Man
Když má nad sebou Cruise výborného režiséra, dovede velké věci. Jedním z příkladů budiž i psychologické drama z roku 1988, za něhož získal Oscara jeho kolega Dustin Hoffman. Tehdy ještě ne tak slavný Cruise s ním ovšem udržel krok a proměnu namyšleného a povrchního floutka v empatického a milujícího bratra zvládl excelentně. Jeho typické přehrávání bylo rázem pryč a ukázalo se, že když chce, zvládne i náročnější charakter. O tom ostatně přesvědčil už o pár let později.

4) Collateral
Tom Cruise jako nájemný vrah? V devětadevadesáti procentech filmů směšná představa, jenže v režii Michaela Manna je z toho pro něj netypická role, kterou zvládl až překvapivě výborně a s přehledem. Jeho Vincent je sice prošedivělý a připomíná spíše Richarda Gerea, jde z něj však strach a to je nejdůležitější. Mann si svou hlavní hvězdu pohlídal a oprostil ji od jejích typických manýr a napsal jí výbornou roli, kterou by bylo hřích promarnit. Sledovat dialogy mezi Cruisem a Jamiem Foxxem, který tu hraje jeho nuceného spojence, je radost a oba tu odvádějí naprosté maximum. Přesto se ale Vincent musí spokojit s nepopulární "bramborou".

3) Jerry Maguire
Typicky zvláštní film Camerona Crowea sedne ne úplně každému, na tom, že Cruise je tu výtečný, se ale shodnou všichni, kdo ho viděli. Navíc si za svůj výkon vysloužil nominaci na Oscara, která byla zcela oprávněná. Sošku sice nakonec získal jeho kolega Cuba Gooding, Jr., tehdy čtyřiatřicetiletý Američan se rozhodně nemusí za nic stydět. Jeho sportovní agent, který bojuje s vlastní morálkou, je plastická postava a všechny její aspekty zvládl více než dobře. Bronz Jerrymu sluší.
Tom Cruise ve filmu Jerry Maguire

2) Magnolia
Vynikající drama Paula Thomase Andersona je plné výtečných herců, ale kreace Toma Cruise přece jen nad všemi trochu ční. Vystřihl si tu "nadsamce" radícího mužům, jak svést a zlikvidovat ženy a byl překvapivě naprosto důvěryhodný. V jeho úlisném a ulízaném hrdinovi, který ale řeší vlastní vnitřní trauma, není po jeho typických manýrech ani stopy a to je jen dobře. Oceněním jeho bravurní práce je i to, že jako jediný z celého ansámblu se dočkal své zatím poslední oscarové nominace a opět naprosto zaslouženě. Pokud jste film ještě neviděli, minimálně nad jeho výkonem vám poklesne čelist hodně nízko.
Tom Cruise ve filmu Magnolia

1) Narozen 4. července
Životní rolí Toma Cruise je alespoň podle mého názoru vietnamský veterán Ron Kovic, který ve válce přišel o všechny iluze. Tehdy mladý herec zvládl psychologickou proměnu z nadšeného idealisty a vlastence v těžce poznamenanou a paralyzovanou trosku až mrazivě a nepřehlédla ho ani Akademie, která mu udělila jeho vůbec první nominaci na Oscara. Režírující Oliver Stone nad ním držel pevnou ruku a přiměl ho úplně popřít sám sebe. Po jeho přehrávání tu není ani stopy a i těžce vyhrocené emotivní scény zvládá brilantně a nepůsobí směšně. I ty, kteří se mu vysmívají, minimálně zde přesvědčí o tom, že umí být pan herec. Proto jednoznačně první místo.
Tom Cruise ve filmu Narozen 4. července

Jste s naším výběrem spokojeni, nebo vám nějaká role zásadně chybí? Diskutujte pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Michal Vilímek, 19.04.2013 04:26) Reagovat

    A co Tropická bouře?! :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Louis Gossett Jr. (30.03.2024 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nejzábavnější filmy od zeleného stolu (27.09.2023 10:29 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu