Box Office: Boduje baseball i Scary Movie

Vydáno: 15.04.2013 06:30 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Nejlepší otvírák uplynulého víkendu si uzmul americký doják 42 o prvním černošském baseballistovi a páté pokračování provařené parodické série Scary Movie. Zbytek doplňují hity z minulých týdnů.
Amerika zřejmě na tyhle sportovní dojáky inspirované skutečnými událostmi slyší, proto nemůže být podivem, že si největší část víkendového koláče ukousl snímek 42 . Že jste o něm dosud neslyšeli? Ani se nedivíme - film inspirovaný životním příběhem Jackieho Robinsona, jenž se stal prvním černochem v historii, který hrál nejvyšší baseballovou ligu, prošuměl internetem docela bez zájmu. Ale i přesto si může přičíst homerun za solidních 27,2 milionů.
Nenápadné drama s Harrisonem Fordem si dokonce uzmulo rekord za nejlepší otvírák baseballového filmu v historii. Pro srovnání - tematicky spřízněný Moneyball otevřel o celých sedm milionů méně. Že by se nám tady rýsovala další sportovní trvalka typu Zrození šampiona z roku 2009? Následující týdny napoví...
Druhou příčku obsadila další novinka tohoto týdne, a to pátý díl výplachové série Scary Movie. Už trailery nasvědčovaly, že půjde o ještě nevkusnější, fekálnější a zvrhlejší verzi předchozího dílu, což potvrdily také tragické kritiky s průměrným hodnocením 2 z 10. Jenže diváci zřejmě na toto instinktivní "mlácení do koulí" slyší a díky dostatečné provařenosti značky dotlačují pětku k patnácti milionům. Navzdory pochybné kvalitě ale nejspíš producenti této rychlokvašky čekali v lepší výsledek - vždyť Scary Movie 4 před sedmi lety otevřelo skoro trojnásobně více.
Na předních pozicích také stále zůstávají trvalky z minulých týdnů - sympatický animák Croodsovi bere trojku a připisuje si 13 milionů a celosvětově útočí na čtyřsetmilionovou hranici, což zaručuje brzký druhý díl a zároveň začátek potenciální franšízy pro studio Dreamworks. Popcornový výplach G.I. Joe: Odveta na čtvrtém místě přihazuje 10 milionů ke stovce z Ameriky a míří na třístovku celosvětově a hororový remake Lesní duch se po prvenství z minulého týdne propadává na pozici pět s 63-procentním propadem. Sedmnáctimilionový rozpočet však předělávka slavné značky "splatila" již první víkend, takže se o další návrat do chaty v lesích nemusíme bát.
Šestku dále drží trojrozměrní dinosauři z Jurského parku s osmi miliony, kteří potvrzují, že 3D konverze klasik se vyplácí (loňský Titanic by mohl vyprávět). Na sedmičce následuje akční béčko Pád Bílého domu se sedmi miliony, osmou pozici obsazuje vytrvalý Mocný vládce Oz, který už se celosvětově blíží k půl miliardě, devátý je černošský hitmaker Tyler Perry, o němž český divák při troše štěstí nikdy neslyšel. Desítku uzavírá nezávislé drama s Ryanem Goslingem Za borovicovým hájem s necelými dvěma miliony...
Příští týden o žádné velké souboje nepůjde - do kin vtrhne ambiciózní sci-fi velkofilm Nevědomí, u něhož se předpokládá minimálně třicetimilionový otvírák. Uvidíme, zda se Tomu Cruiseovi na postapokalyptické Zemi podaří být předzvěstí mnohem zvučnějších letních blockbusterů.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 12.04.2013
  1. 42 27,2 mil. (novinka)
  2. Scary Movie 5 15,1 mil. (novinka)
  3. Croodsovi 13,2 mil.
  4. G.I. Joe: Odveta 10,8 mil.
  5. Lesní duch 9,5 mil.
  6. Jurský park 3D 8,8 mil.
  7. Pád Bílého domu 7,2 mil.
  8. Mocný vládce Oz 4,9 mil.
  9. Tyler Perry's Temptation 4,5 mil.
  10. Za borovicovým hájem 1,9 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY