Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rozhovor: Jan Komasa - mládí jsem nikdy neměl

Rozhovor: Jan Komasa - mládí jsem nikdy neměl

Vydáno: 25.04.2013 18:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Režisér snímku Místnost sebevrahů Jan Komasa poskytl naší redakci exkluzivní rozhovor, v němž se rozpovídal o svých tužbách, plánech, ale i o tom, že jeho profese ho stála dlouhé odloučení od rodiny. Co dalšího ještě prozradil?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mladý režisér Jan Komasa patří k nastupující generaci talentovaných polských režisérů, kteří by v budoucnu mohli sbírat ocenění na různých festivalech a dělat kinematografii našich sousedů dobré jméno. Jeho drama Místnost sebevrahů už nějakou dobu běží v tuzemských kinech a my jsme ho měli možnost při krátkém pobytu na našem území vyzpovídat. Prozradil mimo jiné, jak by měl být jeho film chápán, jak vybíral herce a co chystá do budoucna.
Jak jste došel k názvu filmu?
Film se původně měl jmenovat anglicky, protože jsem si ho půjčil z internetu, kde jsou různé chatroomy a podobně. Jelikož ale polština nemá dobré slovo pro překlad těchto výrazů, vybral jsem si slovo "sala", jakožto místnost, kde se setkávají lidé. Dá se to použít i v souvislosti s názvem jakéhosi pokoje.
Kdy jste se rozhodl, že snímek bude kombinací klasicky hraného filmu s počítačovou animací?
Jsem velký fanda her a přemýšlel jsem o tom, jaké by to bylo natočit čistě počítačový film, kde by se všechny nápisy přenášely na avatary. První scénář vlastně vznikl ve formě chatu, to ale nebyl nejlepší nápad, protože internet je zábavnější, když je člověk v roli aktivního uživatele. Hledal jsem tedy dále atraktivní formu, jakou film ztvárnit. Nejprve jsem chtěl využít systém Second life, kde si jedinec vytváří vlastního avatara. Jenže společnost, která za tímto systémem stojí, mi neudělila práva, takže jsem to musel vytvořil úplně nově. Stejně tak nesouhlasily Facebook a YouTube, protože nechtějí být spojovány s touto tématikou. Jejich vzhled jsem tak byl nucen pozměnit.
Jaké jste očekával reakce a ohlasy na film?
Záleželo mi primárně na tom, abych problémy současnosti ukázal nějak barevně a zároveň univerzálně. Neočekával jsem určité reakce, ale předpokládal jsem, že budou kontroverzní, takže mě to posléze nezaskočilo. Zároveň jsem doufal, že otevřu téma, které je samo o sobě kontroverzní, protože je kolem nás a ne jen ve filmu. Vždycky jsem tvrdil, že film je dialog. Když sleduji film, který se mnou nekomunikuje, připadám si osamělý. Místnost sebevrahů měl být pokusem o dialog v naší době. Předstíraných dialogů je dnes sice dost, skutečná diskuse ale chybí.
Jaké má být poselství filmu?
Cením si na něm toho, že není jasně určený jeho závěr, což pochopitelně vyvolává dialog. Názory několika lidí jsou rozdílné a dochází v nich k několika sporným bodům. Natočil jsem film o tom, čemu hluboce věřím. Soucítím s těmi, kteří trpí depresemi. Určitě se jim ale dá pomoct a vyléčit je - tohle je určité poslání snímku. Je to spojeno s již zmíněným uměním dialogu, které by se mělo neustále zlepšovat. Ten film je vlastně natažená ruka vůči druhému člověku. Jsem také otcem dvou dětí, což to celé ovlivnilo, neboť rodičovská perspektiva je v náhledu na tento snímek také důležitá.
Mnoho diváků má problém s tím, že postavy nejsou příliš sympatické. Jak se na tohle díváte?
Jsem si dobře vědom toho, že hodně lidí říká, že v tom filmu vlastně nejsou pozitivní postavy. Každou lze ale vnímat několika způsoby - někdo tvrdí, že Dominik je rozmazlený, protože má všechno, já naopak říkám, že on nemá vlastně nic. Stejně tak ústřední dívka Sylvie nemá žádný život a nahrazuje si ho virtuálně. Se svými hrdiny ale soucítím a zároveň bych nechtěl být na místě žádného z nich. Ve výsledku ale nejde o to, jak vnímáme hrdiny, jako spíš o to, jak je sledujeme a jak jsou důležití. Spousta filmů má vlastně antihrdiny, takže v tom problém nevidím.
Jaké byly reakce doma v Polsku?
Reakce byly jako skoro všude různorodé, někteří kritici film nepochopili, jiným se naopak líbil. Zajímavé je, že ho lépe přijímaly ženy, které k němu byly přívětivější. V Polsku se také dost mluví o sexuálních menšinách, takže snímek vyvolal velkou diskuzi, v níž se výrazně projevovali homofobové, kteří hrdinu nazývali teploušem, tudíž na něj nechodili. Je ale potřeba natáhnout ruku k jiným lidem a ukázat jim, že nemají mít strach bojovat. Místnost sebevrahů je film o odvaze. Pozitivní ohlasy měl film v USA, což mě těší, protože jsem se inspiroval americkou kulturou. Na iTunes se objevil dokonce v sekci doporučených, což byl velký úspěch, neboť se to polskému dílu snad nikdy nepovedlo. Křesťané neměli výrazné reakce, a když už, tak byly spíše pozitivní. Prestižní katolický týdeník napsal, že jde o film přitakávající životu a rozhodně ne o oslavu sebevraždy. Je to dobře, protože skutečná víra je otevřena dialogu. Místnost sebevrahů je částečně také o hledání náboženství. Sylvie je v podstatě guru - sledovali jsme sekty a podle nich jsme vystavěli onu místnost. Inspiroval jsem se zcela konkrétní sektou Jima Jonese, jejíž všichni členové spáchali sebevraždu. Šli jsme tak daleko, že jsme si vypůjčili autentické citáty. Lidé zkrátka mají sklony k tomu hledat autority, což je dobře. Problém ovšem je, když je autorita vyprázdněná a obrací se proti lidem samotným.
Jak probíhal casting? Byl Jakub Gierszał první volbou pro hlavní roli?
Jakub byl první, kdo přišel na konkurz. A i přes stovky dalších dobrých uchazečů jsem se k němu vrátil. Je to totiž nadčasový herec, který se do role zcela položil. Je dost výjimečný a univerzální. Navíc ho natáčení zastihlo v poslední fázi jeho života, kdy se měnil v muže. To jsem chtěl zachytit, proto se ve filmu objevuje často odhalený - jde o hru těla, které už nikdy nebude takové. Mladí lidé si prostě své mládí neuvědomují, když ho mají. Já sám jsem musel dospět velmi brzy, protože jsem se už v devatenácti letech stal otcem. Místnost sebevrahů je vlastně takovou mojí touhou po mládí, které jsem úplně neměl a nevyřešil jsem ho, protože jsem ho musel přerušit.
Na festivalu Art Film Fest v Trenčíně jste získal cenu za režii. Co to pro vás znamená?
Jelikož mám velkou rodinu, ceny pro mě znamenají hlavně to, že stálo za to, že jsem s ní dlouho nebyl. To ocenění patří především jim, oni ji i tak vnímají. Důležitý vedlejší efekt je i ten, že film je kontroverzní a řada lidí o něm tudíž nechtěla přemýšlet. Když dostal nějakou cenu, tak se to najednou změnilo, protože na něj šli. U tohoto publika to tedy pomohlo. Velkým štěstím bylo i to, že jsme se dostali do sekce Panorama na Berlinale, což vytvořilo jakousi obranu proti odmítnutí.
Přijel jste svůj film osobně představit do Prahy. Máte tu ještě nějaké plány, nebo jste tu skutečně jen kvůli propagaci?
Se mnou tu je i kostýmní výtvarnice, která vybírá kostýmy pro můj nový film o varšavském povstání. Je to vysokorozpočtový snímek (asi 5 milionů Euro), na němž bychom chtěli spolupracovat s UPP. Takže kromě propagace Místnosti sebevrahů tady navazujeme spolupráci s českou stranou.
Mluvil jste o svém novém filmu. Na co se v něm mohou diváci těšit a budete spolupracovat s českou stranou i ve smyslu přímého natáčení ve zdejších lokacích?
Bude se jmenovat Město a točit začnu začátkem května a celý proces potrvá přesně třiašedesát dní, protože stejně tak dlouho trvalo ono povstání. Premiéra bude příští rok 1. srpna, protože v ten den se bude slavit kulatých sedmdesát let od zahájení povstání. Natáčet se bude jen v Polsku, ale vše proběhne v celém státě, protože Varšava je dnes už zcela jiným městem než před těmi sedmdesáti lety. Podporu jsem taktéž sbíral v celém Polsku.
Recenzi na snímek Místnost sebevrahů najdete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Žaluji, že bábovky jsou postižené muzikou (23.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála (20.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Mafiáni chytají velkou rybu a všechny prezidentovy muže (27.01.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Velkolepé válečné drama Město 44 (25.03.2015 18:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Cesta naděje vede přes město konečně domů (25.03.2015 08:41 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Místnost sebevrahů (30.03.2013 21:26 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: 13. týden (28.03.2013 13:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Croodsovi srazili Babovřesky na kolena (26.03.2013 08:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Plán premiér: Změny za 5. a 6. týden (12.02.2013 14:37 v Radar | Plán premiér)
- Plán premiér: Změny za 51. týden (26.12.2012 10:55 v Radar | Plán premiér)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu