Zemřel herec Richard Griffiths

Vydáno: 29.03.2013 20:25 - Simona Knotková | foto: facebook tvůrce

Také tento týden přinesl smutnou zprávu o odchodu jednoho z hereckých jmen. V pátek zemřel Richard Griffiths, herec, který se filmovému obecenstvu do povědomí nejvíce zapsal ztvárněním strýce Harryho Pottera.
Richard Griffiths se narodil 31. července 1947 na severu Anglie jako syn neslyšících rodičů. Školy zanechal v patnácti letech, ale později se do ní vrátil, aby mohl v Manchesteru studovat drama. Vzdělání přineslo své ovoce a po studiích se Griffiths začal objevovat jako herec na prknech Královské shakespearovské společnosti.
Uplatnil se také v rádiu BBC a později získal práci i v televizi. První filmová role přišla v roce 1975 s filmem To by se zvěrolékaři stát nemělo. V dalších letech byl k vidění například ve snímku Withnail a já, Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu nebo Ospalá díra. Nejvíce ho však proslavila postava nevrlého a krutého Vernona Dursleyho, strýce Harryho Pottera ve stejnojmenné sérii.
Představitel obrýleného hrdiny Daniel Radcliffe na zesnulého herce vzpomněl ve spojitosti se svými prvními natáčecími dny: "Byl jsem strašně nervózní, a on mě uklidnil. O sedm let později jsme se spolu potkali také v divadelní hře 'Equus'. Byla to moje první hra a měl jsem strach, ale opět pod jeho vedením a díky jeho podpoře a humoru to pro mě byla radost. Ať už totiž vstoupil do jakékoliv místnosti, jenom svou přítomností jí udělal dvakrát tak zábavnější a chytřejší. Je mi ctí říct, že jsem ho znal."
Příčinou jeho úmrtí byly pravděpodobně komplikace, které nastaly po operaci srdce. Richard Griffiths zemřel ve věku šedesáti pěti let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY