Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Welcome the Punch

Za horizontem: Welcome to the Punch

Vydáno: 28.03.2013 18:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Jakub Brych | foto: Momentum Pictures

Britský thriller s nic moc vypovídajícím názvem si k nám do Čech zatím cestu nenašel, což je velká škoda. Welcome to the Punch totiž rozhodně stojí přinejmenším za pozornost. O kus níže se dozvíte proč.

Chceš pěstí?Recenzoval/a Jakub Brych dne 28.03.2013 18:00. Britský thriller s nic moc vypovídajícím názvem si k nám do Čech zatím cestu nenašel, což je velká škoda. Welcome to the Punch totiž rozhodně stojí přinejmenším za pozornost. O kus níže se dozvíte proč. Hodnocení: 3.5

Chceš pěstí?

Welcome to the Punch
Thriller / Akční / Krimi
USA, 2013 , 99 min.

Režie: Eran Creevy
Scénář: Eran Creevy
Kamera: Ed Wild
Hudba: Harry Escott
Herci: James McAvoy, Mark Strong, Andrea Riseborough, Johnny Harris, Daniel Mays, David Morrissey, Peter Mullan, Natasha Little, Daniel Kaluuya, Ruth Sheen, Jason Flemyng, Elyes Gabel, Robert Portal, Jason Maza, Jay Simpson

Česká premiéra: 15.03.2013

Chceš pěstí? hodnocení na Kinobox.cz: 60.06 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jacob Sternwood je noční můra londýnské policie. Za léta jeho kriminální činnosti se nikdo jeho dopadení ani nepřiblížil a strážci zákona jsou jemu i veřejnosti akorát tak pro smích. To ovšem jen do doby, kdy se pronásledování Sternwooda chopí mladý a ambiciózní Max Lewinsky. Jeho vytrvalost a nezlomnost hraničící skoro s posledlostí ho nakonec dovedou až tam, kam se žádný polda před ním nedostal - přímo doprostřed Sternwoodovy klíčové operace. Ovšem místo aby čekal na posily, bezhlavě se vrhá do akce a svou nejcennější kořist se pokouší ulovit na vlastní pěst. Jenže selhává a končí potupně na zemi před Sternwoodem vydán na milost a nemilost zbrani v jeho ruce. Padouch ale policistu nechává žít a Lewinsky si z osudového setkání odnáší "jen" prostřelené koleno. To ale není nic proti zhrzenému mužskému egu...
Duel dvou zarputilých protikladů, policista versus zločinec, morálně nevyhraněné charaktery, to vše oděno v magickém nočním hávu - jasně, přímo to křičí "Nelítostný souboj!" Těch analogií tu najdeme dost a dost. Je jedno, jestli se režisér Eran Creevy Mannovým majstrštykem skutečně inspiroval, nebo se jedná o čistě náhodnou podobnost, pravda je ale ta, že Welcome to the Punch se označení "The British Heat" prostě nevyhne a jako takový se svým starším příbuzným rozhodně srovnáván bude.
A vlastně to ani moc nevadí, stačí, když člověk vezme na vědomí, že Creevy není Mann, že ústřední herecké duo (hlavně James McAvoy) je jak herecky tak scenáristicky ukotveno v trochu odlišných vodách a že film je více než o hodinu (!) kratší. S těmito předpoklady si pak klidně to menší srovnání můžeme dovolit. A Welcome to the Punch z toho rozhodně nevychází špatně.
První, co vás do oka praští, je už v trailerech velmi šťavnatě vyhlížející vizuální stylizace. Tady se prostě někdo pořádně vyřádil a dílo se mu zatraceně povedlo. Temné ulice a budovy kontrastující s přízračně modrozelenými odstíny pouličních světel a zářících oken plodí krajně hypnotické obrázky a propůjčují nočním sekvencím neskutečně intenzivní éterickou ale zároveň ostře realistickou poetiku. Tak vypiplaný a vyšlechtěný vizuál se moc často nevidí a po tradičně vyšisovaných britských gangsterkách, jimž většinou vévodí šedozelená, je to pro tenhle žánr vítaný svěží vítr. Proto dokud se oko nenasytí, budete do posledního pixelu vychutnávat každé dohladka vyleštěné filmové okýnko, v němž McAvoy zoufale pobíhá sem a tam, zatímco Strong v klidu mizí i s tučným balíkem peněz.
Což je mimo jiné premisa, která funguje po celý film. McAvoyův Max je i po třech letech od nešťastné konfrontace pořád ten horkokrevný mladík, který se nechal kvůli své umíněnosti zmrzačit a Strongův Sternwood naopak coby starý a zkušený mazák pokaždé ze všeho vybruslí a vždycky má nějaký plán B. Prim tu hraje hlavně Lewinskyho obsese starým nepřítelem a nevyřízené účty, které často upozaďují jeho schopnost racionálně myslet a jednat v mezích zákona. Není to klasický dobrodušný polda, není to ani mírně zkažený "bad boy", spíš jen zapšklá existence, která žije pouze minulostí a není schopná fungovat jinak než poháněna spalující touhou po pomstě, kterou jí každý den připomíná staré zranění.
A McAvoy je v tomhle charakteru jako doma. Jeho nepříčetně intenzivní herecký styl a usedavě ublížený pohled přesně lícují s tím, jaká jeho postava je. Bídná ale fanatická, pocitově nevyrovnaná a ztracená. Emočně zatápí jako čert a jeho herecký výkon je vlastně vedle stylizace to nejlepší, co vám Welcome to the Punch nabídne.
Právě v kontrastu s ním totiž až bolestně bije do očí fakt, že všechny ostatní charaktery přišly zkrátka. Jak Jacob Sternwood, tak zbytek důležitých postav nedostává dost prostoru na to, aby fungovali víc než jen coby kvalitní křoví pro McAvoye. Mark Strong je sice z těch herců, kterým nízká kadence slov sluší a svůj charakter dokáží bez problému prodat jen tím, že nasadí kamennou tvář a drsně civí do kamery, ale Sternwoodův background by rozhodně potřeboval trochu víc péče, hlavně pokud jde o rozvoj morálních stránek jeho osobnosti. Jako zásadový záporák víceméně funguje, ale jen protože je obdařen těmi nejnutnějšími charakterovými rysy, díky nimž divák ví, jak postavu vnímat, ale ve skutečnosti se ho její osud příliš nedotýká, protože je z velké části jen scenáristickou šablonou.
To vše ale pramení z jednoho neduhu, který je i vůbec nejpalčivějším problémem Welcome to the Punch - stopáž. Je prostě příliš krátká. 99 minut není málo pro svižnou britskou gangsterku, ale vrstevnatý thriller volá po alespoň dvacetiminutovém přídavku (Nelítostný souboj se pyšní číslem 170, ale to už trochu extrém, ehm). Právě tohle film nezřídkakdy sráží na kolena. Doslova cítíte ve vzduchu, ba skoro nahmatáte ten obrovský potenciál, který ale nakonec takřka nikdy nedojde řádného využití. Jako byste se ocitli na prohlídce honosného zámku, ale procházeli jste ho jen zběžně a ty nejbohatší komnaty míjeli. Přesně tohohle nepříjemného pocitu jsem se hlavně v druhé půli často nemohl zbavit.
Konspirační linka rozvíjející se od prostředka filmu sice funguje, ale stejně jako Sternwood pouze coby nejnutnější přísada a katalyzátor nuceného přátelství ústřední dvojice. Welcome to the Punch má sice k dispozici sebranku vynikajících ostrovních herců (mimochodem, je to jen můj dojem, nebo Jason Flemyng hraje snad v každé britské gangsterce?), až na Andreu Riseborough ale všichni trpí syndromem šachové figurky. To slečna dostává trochu víc prostoru a coby Lewinskyho parťačka Sarah předvádí hodně sympatický výkon, jenž chemicky vykazuje s mistrem McAvoyem nadprůměrnou reaktivitu. Vlastně by skoro nebylo na škodu, kdyby byl film prachobyčejnou kriminálkou, jelikož s touhle dvojkou v čele by to rozhodně disponovalo tou správnou jiskrou.
Konspirace nám tu tedy fungují, ale jsou až přiliš neorganicky vpravovány do děje a slouží opravdu jen k tomu, aby Lewinského a Sternwooda nakonec svedly dohromady v boji proti prohnilým kolegům a přátelům. Aspoň tyhle momenty ale naštěstí Creevy zvládl skvěle. I ve chvílích, kdy je děj předvídatelný, tak emoce fungují, patos se nepřelévá a divák sympatizuje. Krátká stopáž se sice opět přihlásí ke slovu, když film vrcholí poměrně zkratkovitě, ale všechno vynahrazuje poctivá akce plná hutných přestřelek plus menší dávka násilí, přičemž se dostaví dokonce i jedna ultracool zpomalovačka. Finále ve stylu "dva versus mnoho" pak dá vzpomenout i na takové L.A. - Přísně tajné a je důstojnou tečkou za atmosférickou jízdou.
Pan režisér tak víceméně uspěl. Stvořil působivý autorsky osobitý thriller, který párkrát vypálí opravdu ostře a řádně si pohraje s vašimi světločivnými buňkami. Jeho zápletka by sice zasloužila složitější konstrukci a propracovanější postavy, ale na druhé straně táhne našlapanou a stylovou akcí, která je v tomhle žánru půl filmu. Takže gratulace a jméno Eran Creevy už od teď budeme vyhlížet s očekáváním.
Originální trailer filmu Welcome to the Punch

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Nelítostný souboj 2 je na cestě (04.04.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Tom Sizemore (04.03.2023 09:06 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Vražda v Paříži (30.01.2023 18:58 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Matilda Roalda Dahla: Muzikál (13.10.2022 16:13 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Cate Blanchett ve filmu TÁR (26.08.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Michael Mann uvažuje o natočení Nelítostného souboje 2 (07.07.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu