Festivalové ozvěny: 12. týden

Vydáno: 20.03.2013 07:00 - Jana Bébarová | foto: Warner Bros.

Luhrmannův opulentní Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem v titulní roli zahájí letošní canneský festival. Dny evropského filmu nabídnou novinku Islanďana Baltasara Kormákura a ve Zlíně zaostří na dánský film.
CANNES
Dlouho očekávaná 3D filmová adaptace slavného románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby v režii Australana Baze Luhrmanna ve středu 15. května slavnostně zahájí 66. ročník filmového festivalu v Cannes. O den později ji budou moci zhlédnout i diváci v českých kinech, do kterých jej distribuuje společnost Warner.
Příběh tragické lásky multimilionáře Jaye Gatsbyho (Leonardo DiCaprio) a nešťastně vdané Daisy Buchanan (Carey Mulligan) vyprávěný z perspektivy Gatsbyho souseda Nicka Carrawaye (Tobey Maguire) se odehrává na východním pobřeží Ameriky během bouřlivých dvacátých let, éry bujarých večírků a nezřízené zábavy.
Luhrmannova verze klíčového díla americké literatury 20. století bude již několikátým filmovým zpracováním této látky: poprvé byla na plátna kin přenesena již v době svého vzniku ve 20. letech, koncem 40. let vznikla verze s Alanem Laddem v hlavní roli a v polovině 70. let si Gatsbyho kupříkladu zahrál Robert Redford.
DNY EVROPSKÉHO FILMU
Jubilejní 20. ročník tradiční přehlídky současného evropského filmu, který v Praze vypukne již za necelý měsíc, a to ve čtvrtek 11. dubna, do svého programu mimo jiné zařadil islandsko-norský snímek režiséra Baltasara Kormákura Hluboko. Snímek vychází ze skutečného příběhu muže, který navzdory všem předpokladům přežije několik hodin v ledové vodě poté, co ztroskotá jeho rybářská loď.
"Baltasar Kormákur patří v současnosti mezi nejvýraznější islandské tvůrce. Původně proslul jako herec (např. role ve filmech Fridrika Thór Fridrikssona Andělé všehomíra nebo Ďáblův ostrov), později přešel úspěšně k režii (ceněný debut S milenkou mé matky nebo Severní blata oceněné v roce 2006 Křišťálovým glóbusem na festivalu v Karlových Varech). Dokázal se etablovat i v Hollywoodu, kde natočil snímky jako Kontraband nebo Nádech," přibližuje režisérovu tvorbu dramaturg Dnů evropského filmu Zdeněk Blaha.
Kormákurovo drama Hluboko na výročních islandských filmových cenách Edda získalo hned 11 ocenění a bylo za Island vybráno jako tamní kandidát na Oscara za cizojazyčný film. Snímek, který bude zakončovat pražskou část přehlídky, bude později uveden do české distribuce společností Aerofilms.
ZLÍN FILM FESTIVAL
Na Dny dánské kinematografie láká 53. ročník zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který na přelomu května a června ovládne univerzitní městečko na východě Moravy. Dramaturgický tým v čele s novou programovou ředitelkou festivalu Markétou Pášmovou slibuje to nejlepší, co v Dánsku v žánru dětského a mládežnického filmu vzniklo. Bonusem bude minisekce s výběrem zásadních děl, která ovlivnila světovou kinematografii.
V souvislosti s představením dánské kinematografie se nová nesoutěžní sekce "Tisíc a jedna noc" zaměří na filmové adaptace děl největšího evropského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Dánská kultura bude zastoupena i v bohatém doprovodném programu zahrnujícím kromě jiného výstavu diorámat z dánské stavebnice LEGO.
Zlín Film Festival se uskuteční od 27. května do 1. června. Bližší informace o akci najdete zde.
KARLOVY VARY
První ucelenou přehlídku filmů americké produkční společnosti Borderline Films, za níž stojí trio mladých nezávislých filmařů Antonio Campos, a Josh Mond, v červenci představí 48. ročník filmového festivalu v Karlových Varech.
Jak uvádí tisková zpráva festivalu, trojice filmařů střídajících se v úlohách autora, režiséra a producenta získala světové uznání svými stylizovanými a originálními filmy nenuceně se pohybujícími na hranici dělící umění od komerce (odtud název uskupení).
Snímky společnosti Borderline Films zaznamenaly úspěchy především na festivalech Sundace a Cannes, kupříkladu film Martha Marcy May Marlene na sebe výrazně upozornil v canneské sekci Un certain regard poté, co si odnesl cenu za režii z Mekky amerického nezávislého filmu.
Jako vůbec první tvůrci představení na karlovarském festivalu budou mít Antonio Campos, a Josh Mond možnost promítnout publiku tři filmy svých oblíbených režisérů, kteří trio Borderline Films zásadním způsobem ovlivnili. Jejich titulky zatím nejsou známy.
Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY