Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Skyfall

Blu-ray recenze: Skyfall

Vydáno: 16.03.2013 19:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Markéta Jindřichová | foto: MGM

Skyfall se ctí udržuje laťku nasazenou dvěma předchozími bondovskými Blu-ray disky a to jak obsahově, tak technicky. Milovníci agenta 007 mají na výběr ze dvou limitovaných edic – v kovové krabičce a s o-ringem.

SkyfallRecenzoval/a Markéta Jindřichová dne 16.03.2013 19:00. Skyfall se ctí udržuje laťku nasazenou dvěma předchozími bondovskými Blu-ray disky a to jak obsahově, tak technicky. Milovníci agenta 007 mají na výběr ze dvou limitovaných edic – v kovové krabičce a s o-ringem. Hodnocení: 4

Skyfall

Skyfall
Thriller / Akční / Dobrodružný / Krimi
USA, 2012 , 143 min.

Režie: Sam Mendes
Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan, Ian Fleming
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Thomas Newman
Herci: Daniel Craig, Judi Dench, Javier Bardem, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Albert Finney, Ben Whishaw, Rory Kinnear, Ola Rapace, Helen McCrory, Nicholas Woodeson, Bill Buckhurst, Elize du Toit, Ian Bonar

Česká premiéra: 27.02.2013

Vydavatel: Bontonfilm

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Třiadvacátá bondovka doznala oproti předchozím snímkům několik podstatných změn. Především příběh vypráví spíše o agentu 007 a pozadí jeho postavy, zatímco v předchozích filmech byl prostě James Bond v hlavní roli. Spolu s proměnou vnímání Bonda se posunula i figura M, která se vůči svému oblíbenci chová mnohem více mateřsky. Její proměnu ještě posiluje postava ústředního padoucha, byvalého agenta MI6 a svým způsobem ztraceného syna v podání Javiera Bardema. Objeví se i znovuzrozený Q v podobě mladého programátora. Přese všechny tyto změny, se ale Samu Mendesovi podařilo zachovat základní strukturu bondovského příběhu, takže se opět můžeme těšit z dramatické akce, krásných žen, ladných vozů a všelijakých technických vychytávek.
OBRAZ
Nejvyšší pomyslný počet hvězdiček si zaslouží především obrazové zpracování. Vizuální stránka filmu a obrazové pojetí kameramana Rogera Deakinse zahrnuje celou škálu výrazových prostředků od kontrastních světelných přechodů a hloubek ostrosti až k velkým detailům jasně odhalujícím struktury a textury. V porovnání s filmovou projekcí Blu-ray vizuálně v ničem nezaostává. Za pozornost stojí především bezchybné vykreslení černých ploch, téměř bez zrna (zvláště pokud zabírají jen část obrazu a jsou kombinovány se světlými místy) a příjemně realistické tónování pleťových barev.
Kombinaci obou aspektů můžeme například nalézt hned v úvodní scéně filmu, kdy Daniel Craig prochází potemnělou hotelovou chodbou, do níž dopadá pruh světla z dveří otevřeného pokoje. S filmovým materiálem si v ničem nezadá digitální verze ani v barevné sytosti jednotlivých obrazů. Jako jednu z nejlepších ukázek můžeme jmenovat dramatickou rapid montáž ve dvanácté minutě filmu. Jamese Bond se snaží zpacifikovat protivníka na střeše vlaku, Naomie Harris coby Eve vyčkává na správný moment ke střelbě a Judi Dench v roli M podstupuje zásadní rozhodnutí v londýnském ústředí MI6. Sluncem a teplými tóny zalitá turecká krajina je v protikladu se studenými barvami a chladnou atmosférou deštivého města.
Ve všech třech případech zde můžeme pozorovat i rozlišení výše zmiňovaných pleťových barev. Zatímco Eva reprezentuje půvabnou karamelovou vizáž mladé ženy, které přese všechno to napětí ostré světlo jen a jen dodává na kráse, M nám v namodralém světle zářivek ukazuje unavený vrásčitý obličej člověka, který většinu svého života strávil v uzavřených prostorách. Na rozdíl od těchto dvou je tvář Jamese Bonda ukázána v mnohem větší hloubce ostrosti, díky čemuž sice nevnímáme hru vrásek, proměny výrazu a další mimická gesta tak ostře jako u M a Eve, nicméně i pobledlá tvář Daniela Craiga díky vysokému rozlišení a kvalitnímu zpracování ukazuje výraz člověka, který bojuje na život a na smrt. A to i přes hledáček K23B. Celkový pozitivní dojem podtrhují ostré kontury hmotných kulis i lidských figur a plné barvy. Jednoduše řečeno tento Blu-ray nabízí divákům křišťálově čistý obraz.
ZVUK
Stejně jako vizuální možnosti domácího kina, se i audio aspekt stále čím dál tím víc přibližuje zážitku, který si divák odnáší z biografu. Blu-ray Skyfall je v bezeztrátovém Dolby Digital 5.1 Dts-HD, což při správné konfiguraci zajišťuje ničím nerušný poslech. To samozřejmě může znít jako velmi vágní tvrzení, takže se pojďme vrátit k samotnému snímku a ukažme si to na konkrétním příkladu. Bondovky měly vždy silný hudební potenciál. U loňského třiadvacátého filmu Skyfall to potvrdila všeobecná oblíbenost ústřední písně od Adele. Obecně je audio stopa ve vší své komplikovanosti neustálým hledáním rovnováhy mezi mluveným slovem, doprovodnou hudbou, hudebními motivy, ruchy, zvuky, které vytvářejí dané prostředí, šumem, tichem atd.
V tomto směru je zvuková stopa vyvážená. Dramatické a hlasité scény jsou sice výraznější než ty intimněji laděné, ale dialogy a promluvy nejsou nikdy zastíněné ruchy a doprovodnou hudbou. Divákovi se tak nestane, že by musel v průběhu sledování filmu vzít ovladač do ruky a upravovat zvukovou hladinu. Vzhledem k tomu, že bondovky byly vždy kombinací akce a oddechových ploch – a Mendesův snímek se v tomto ohledu neliší – i zde nalezneme očekávanou kombinaci zvukově dynamických pasáží, neodmyslitelné bondovské téma v několika orchestrálních i minimalistických provedeních.
BONUSY
Pro skalní fanoušky (Jamese Bonda i Sama Mendese) se může zdát bonusová nabídka na první pohled poněkud chudá. Pokud se jí ale divák bude opravdu plně věnovat, zabere mu to nakonec poměrně dost času. Asi nemá smysl zdůrazňovat již zavedené audio komentáře tvůrců, které patří i do standardní výbavy DVD. Zatímco režisérův výklad je poměrně dost zajímavý a dozvídáme se, že autor chtěl natočit bondovku jako za „starých časů“, což vedlo k lehce jinému přístupu k natáčení i postprodukci, komentáře producentů Michaela G. Wilsona, Barbary Broccoli a designéra Dennise Gassnera už tak poutavé nejsou. Drobnou nevýhodou tohoto bonusu je, že nemá české titulky.
Mnohem zajímavější je zhruba hodinový exkurs s dvojsmyslným názvem „Shooting Bond“, rozdělený do několika kapitol. Zdá se, že se tvůrci filmu snažili při authoringu BD na nic nezapomenout, což je patrné i z názvů jednotlivých bonusů: (již zmiňované) Natáčení Bonda, Předmluva, Úvodní sekvence (honička a rvačka na vlaku), Titulková sekvence, 007, Q, DB5, Ženy, Padouši, Akce, Lokace, Hudba, Závěrečná sekvence, M a Budoucnost. Na závěr může divák zhlédnout krátký sestřih z premiéry Skyfallu ve Velké Británii, ukázku soundtracku a samozřejmě upoutávku.
TECHNICKÉ SPECIFIKACE
Blu-ray Skyfall obsahuje standardní proklikávácí menu s možností volit jednotlivé kapitoly a scény. Obraz je FullHD, samozřejmě širokoúhlý a progresivní (1080p), 2.40:1. Zvuk je standardně Dts-HD Dolby Digital 5.1 česky, anglicky, japonsky, hindsky, maďarsky, polsky, tamilsky a telisky. Titulky jsou české, slovenské, anglické, japonské, arabské, bulharské, hebrejské, hindské, maďarské, korejské, polské, rumunské, tamilské a telugské.
Blu-ray trailer filmu Skyfall

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 10: akční filmy 2000 - 2009
Top 10: nejslavnější akční filmy let 2000 - 2009 V pokračování našeho seriálu o filmových žánrech se podíváme na desítku slavných akčních snímků z prvních deseti let nového milénia. čtěte zde
Vydáno: 30.05.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika
0
Survive the Night 1/10
Za horizontem: céčkový thriller Survive the Night je hodně špatný V thrilleru Survive the Night hraje Bruce Willis vysloužilého šerifa, který musí se svou rodinou čelit přepadení dvou lupičů na útěku. čtěte zde
Vydáno: 29.05.2020 16:30 v sekci Recenze | Za horizontem
0
TV tipy: 29. 5. 2020 - 4. 6. 2020
TV tipy: Trestanci Borg a McEnroe jsou cizinci ve vlaku Na přelomu května a června se sice v televizích objeví několik premiér, jde ale spíše o nevýrazné a béčkovější záležitosti. Výjimkou je snad jen zdařilé evropské drama Borg/McEnroe, ti méně nároční pak ocení i Cizince ve... čtěte zde
Vydáno: 29.05.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 22. týden
Kinopremiéry: Problémissky a trafikant se setkávají v zemi medu Poslední květnový čtvrtek odstartuje v kinech pětice premiér, mezi níž není žádný zásadní hit a vzhledem k okolnostem jde o menší a povětšinou evropské snímky. Nejvíce tak vyčnívají dva oceňované dokumenty. čtěte zde
Vydáno: 27.05.2020 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 21. týden
Top 20 ČR: V síti nepřestává lákat diváky V kinech se i přes omezení opět objevují lidé a nejvíce je přitahuje český dokument V síti o zneužívání na internetu. Z novinek se dokázalo prosadit jen komediální drama Emma. čtěte zde
Vydáno: 26.05.2020 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Artemis Fowl míří na Disney+ (17.04.2020 18:23 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Kráska a zvíře vyslovují muži na odstřel přání smrti (10.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Piráti z Karibiku rychle a zběsile plánují Salazarovu pomstu (27.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Artemis Fowl: nový trailer fantasy adaptace od Disneyho (02.03.2020 18:49 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Volání divočiny v roce 1917 končí v síti (26.02.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Válečné drama 1917 fascinuje svou technickou realizací (21.02.2020 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Poslechněte si novou píseň z Bonda (14.02.2020 08:27 v Novinky | Trailery)
- Sequel detektivky Na nože dostal zelenou (07.02.2020 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2020: Nejlepší režie (06.02.2020 07:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2020: nominacím vévodí Joker (13.01.2020 15:04 v Články | Publicistika)
- Recenze: Filmová adaptace muzikálu Cats vyniká svou extravagantní divností (11.01.2020 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Vynikající detektivka Na nože je zábavná, chytrá a podvratná (10.01.2020 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Pod vodou spolu kočky bojují na nože (08.01.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlaté glóby 2020: nejlepšími filmy jsou Tenkrát v Hollywoodu a 1917 (06.01.2020 05:16 v Články | Publicistika)
- 1917: finální trailer válečného filmu Sama Mendese (18.12.2019 19:23 v Novinky | Trailery)
- Není čas zemřít: nová bondovka má první trailer (04.12.2019 18:41 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   20/2020

Emma.
6/10

Hlavní hrdinkou britské, jemným delikátním humorem okořeněné adaptace románu Jane Austenové, je dvacetiletá, bohatá a trochu domýšlivá Emma, která sama nemá na svatbu ani pomyšlení, leč s oblibou dělá dohazovačku jiným.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver