Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Hostitel

Preview: Hostitel

Vydáno: 04.03.2013 07:00 v sekci Radar | Preview - Jakub Brych | foto: Open Road Films

Za měsíc poctí naše kina návštěvou nový film Andrewa Niccola podle předlohy Stephenie Meyer, autorky Twlilight ságy. Bude vyprávět o dívce, která se potýká s mimozemskou rasou ovládající mysl.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když se váš nejoblíbenější režisér upíše adaptaci knihy od Stephenie Meyer, nepotěší vás to. V hlavě se ihned vyrojí otázky jako "zešílel snad?", "došly mu prachy?" a nebo ta nejpošetilejší "že by ta knížka byla fakt dobrá?" (tomu ale uvnitř příliš nevěříte). Nejlogičtější a eticky a morálně nejsprávnější by bylo si předlohu hezky poctivě přečíst a pak vynášet soudy. Na to ale není čas a tak budeme vycházet prostě z toho, že Stmívání je na filmovém poli nezpochybnitelný škvár, a proto budeme vůči osobě Stephenie Meyer coby autorce téhle profláklé ságy mírně zaujatí. Ale jen mírně. Vlastně bych stejně tohle preview coby skalní fanda Andrew Niccola vůbec neměl psát, protože objektivní nebudu ani za mák, ale koneckonců, kdo je kdy opravdu objektivní?
Na místě je teď hlavně strach o směřování geniálního režiséra. Po tom, co napsal scénář k Truman Show a natočil svůj majstrštyk Gattacu, následovaly filmy jako ne úplně povedená S1m0ne, naopak skvělý a stylový Obchodník se smrtí a po dlouhé odmlce hodně rozpačitý Vyměřený čas, s nímž si režisér zřejmě stanovil za cíl vrátit se do časů fenomenální Gattacy, ovšem bohužel zůstal někde na půlce cesty.
Logicky bych tudíž doufal v nějaký krok jiným směrem, snahu natočit něco, co opravdu má výpovědní hodnotu a nesmrskne se to ke konci na pohou přehlídku bankovních loupeží. Místo toho ale Andrew Niccol zaplul do vod pro něj zatím neprobádaných, aneb poprvé se uchýlil k adaptaci knihy. Což by samo o sobě vůbec nebylo špatně - nějakou inteligentní civilizační sci-fi bych mu do ruky vtiskl milerád i s tučným šekem na její realizaci a nepochyboval bych, že podle ní natočí přinejmenším dobrý film.
Hostitel je ale látka docela rozporuplná. Vypráví o dívce jménem Melanie žijící v budoucnosti, v době, kdy Zemi ovládly nehmotné mimozemské bytosti, které pronikají do lidských myslí, potlačují je a zmocňují se jejich těl. Melanie jako jedna z mála dokázala ale tomuto osudu uniknout a skrývá se před mimozemšťany spolu se svým bratrem Jamiem a přítelem Jaredem. Jak už to tak ale bývá, něco se zvrtne a Melanie se dostane milým mimozemšťanům do rukou, načež je jí do mysli implantována duše jménem Poutnice. Ta ji ovšem nedokáže úplně ovládnout, jelikož Melaniina vůle a láska k Jaredovi je příliš silná. Začíná boj o Melaniino tělo, během kterého se postupně mezi oběma soupeřícími dušemi vyvine jistý vztah, který bude klíčový pro otázku soužití lidí a mimozemských duší.
Hlavní zápletka přeci jen má nějaký ten potenciál. Je jasné, co na ní Niccola láká. Ta analogie s Gattacou ve věci síly lidské vůle a schopnosti nevzdat se tam prostě je. Na druhou stranu to ale pořád zní jako prachobyčejná love story, do níž Stephenie Meyer přidala pár sci-fi ingrediencí. Dívka miluje svého chlapce a kvůli tomu se nevzdává. Není to naštěstí žádné druhé Stmívání, ale když Saoirse Ronan v úvodu traileru pronese "This is the beginning of a love story.", je nad slunce jasné, že tady se hraje na odkaz upírů a vlkodlaků. A jak by taky ne, bylo by šílenství potenciál jména Stephenie Meyer nevyužít.
Fanynky na diskuzních forech už jsou totiž celé žhavé, aby svou oblíbenou předlohu viděly na plátně, a do zemdlení debatují o tom, co a jak bude ve filmu jinak než v knize a jak by byly nejradši, kdyby trval alespoň tři hodiny. Hostitel má vlastně úspěch poměrně zaručený. Nevypadá tak přízemně jako Stmívání, do pytle bychom ho hodili spíše k Hunger Games (i když ta sestava "jedna dívka a dva mlaďasové v pozadí" to trochu sráží) a v rámci trailerové stopáže má docela šťávu. Sem tam se i vynoří matný náznak Niccolova rukopisu (stříbrná auta, vrtulníky), ale strohý kolorit Gattacy samozřejmě nečekejme, Hostitel je po vizuální stránce klasicky teenagerovsky sterilní a obyčejný.
Přidanou hodnotu tak kromě režisérského vedení Andrew Niccola můžeme hledat asi jen v Saoirse Ronan, která zatím excelovala hlavně u Joe Wrighta a naštěstí kromě hezké tvářičky nabízí i nezanedbatelný herecký potenciál. V jejím podání by souboj dvou osobností v jednom těle nakonec mohl být i celkem poutavou záležitostí (zajímavostí je, že rozhovory se sebou samotnou prováděla Saoirse tak, že nejdřív namluvila jednu postavu a tu si potom pouštěla na place ze sluchátka a odpovídala jí, musel to být docela bizarní zážitek pro všechny kolem, ale zní to jako fajn nápad a příslib jisté autentičnosti). Z dalších herců pak zaujme ještě William Hurt nebo Diane Kruger, jinak tu máme samé obličeje prozatím neznámého charakteru.
Člověk by asi radši neměl nic čekat. Hostitel je určený hlavně fanouškům předlohy a vyznavači díla Andrewa Niccola by ho měli brát s rezervou. Nutná návštěva kina z úcty k režisérovi proběhne, ale nejvíc na místě je v tuhle chvíli přání, aby film vydělal pořádný balík peněz, režisér shrábl tučnou odměnu a s nově nabytou pevnou finanční půdou pod nohama se pustil do něčeho vlastního, přinejmenším z poloviny tak osobitého a intenzivního jako byla stará dobrá Gattaca.
Film Hostitel má v českých kinech premiéru 28. března 2013.
Český trailer filmu Hostitel

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Alan Arkin (30.06.2023 16:29 v Novinky | Zprávy)
- Liam Neeson je Marlowe (14.01.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vražda v Londýně je detektivka i komedie (07.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Harrison Ford bude general Thaddeus (18.10.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čestného Oscara získají Peter Weir a Diane Warren (22.06.2022 14:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel William Hurt (13.03.2022 23:46 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu