Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2013: Celovečerní dokument

Oscar 2013: Celovečerní dokument

Vydáno: 23.02.2013 19:34 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: Sony Pictures Classics

Šanci na zisk Oscara za celovečerní dokument má hned čtveřice debutujících režisérů. A s největší pravděpodobností si ji jeden z nich nakonec odnese. Kdo bude tím šťastným a jaké společenské téma si letos podmaní Akademii?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tipovat letošního nositele Oscara za nejlepší celovečerní dokument je jako téměř každý rok skoro nemožné. V našich končinách se totiž k nominovaným filmům dá dostat jen velmi těžko a ani zahraniční databáze neoplývají množstvím informací a komentářů. V našich předpokladech tedy budeme vycházet z toho, že cenu si většinou odnáší snímek řešící nějaké závažné společenské nebo politické téma, v nejlepším případě obojí dohromady. Hned čtyři z pěti nominovaných se takovými tématy se střídavým úspěchem zabývají. Pátý působí svým skoro až pohádkovým laděním a optimismem jako z jiného světa. Kdo si nakonec cenu odnese?
Pět rozbitých kamer (Emad Burnat, Guy Davidi)
Palestinec Emad Burnat si sám spolurežíroval svůj vlastní příběh. Když se mu narodil čtvrtý syn, vzal kameru a začal dokumentovat. V ten samý den začal zábor půdy u jeho vesnice, kde se chystá výstavba velké izraelské osady - film se tak změnil v portrét odboje zemědělců proti armádě a osadníkům. Ti navíc v průběhu pěti let rozstříleli několik kamer, Emada těžce zranili a ten se posléze ocitá pod nátlakem své ženy, která nechce vystavit rodinu nebezpečí. Nemnoho ohlasů chválí hlavně autenticitu a celkovou syrovou atmosféru dokumentu. Do karet by mu mohl hrát i fakt, že pochází z politicky neklidné oblasti, což v této kategorii je vždy poměrně důležité. Velké šance na zisk sošky tu tedy jsou.
Originální trailer filmu Pět rozbitých kamer
The Gatekeepers (Dror Moreh)
Debutující Dror Moreh ve svém filmu nabízí kompilaci šesti rozhovorů s bývalými šéfy izraelské kontrarozvědky Shin Beth, kteří chránili židovský stát před terorismem. Přináší mnohé šokující informace a odhalí dokonce i pozadí okupace palestinského území. V našich končinách takřka nesehnatelný dokument neoplývá množstvím komentářů ani na mezinárodních databázích. Hodnocení se pohybuje okolo lehkého nadprůměru, těžko tedy soudit. Blízkovýchodní politické téma je atraktivní, což tvůrcům dává určité šance. Na druhou stranu mu stojí v cestě přílišná kontroverznost, čemuž se Akademie vždy vyhýbá. Určitě jeden z méně favorizovaných kousků.
Originální trailer filmu The Gatekeepers
Jak přežít mor (David France)
Retrospektivní dokument se vrací do osmdesátých let minulého století, kdy se dvě zdravotnické aktivistické organizace pokusili navázat dialog s Národním zdravotním institutem. Tehdy totiž vypukla nemoc AIDS, která zabíjela hlavně mladé muže a žádný laik nevěděl, jak probíhá a jak se proti ní bránit. Média i vlády mlčely a přílišnou byrokracií znemožnily dozvědět se cokoli bližšího. Aktivisté tak pomocí nenásilných guerillových akcí a radikálního umění prolamovali bariéry a snažili se informovat veřejnost o hrozícím nebezpečí. Taktéž debutant David France vsadil na závažné téma, které ale oproti předchozím dvěma vypadá hodně obyčejně a nemá příliš politické pozadí. Výraznou výhodou by ale mohl být právě fakt, že jde o autentické záběry z osmdesátých let a mnozí akademici možná byli přímo na místě činu a z určité nostalgie sošku nakonec udělí. Uvidíme.
Originální trailer filmu Jak přežít mor
Neviditelná válka (Kirby Dick)
Poměrně ostřílený dokumentarista se ve svém nominovaném filmu zaměřil na problém znásilňování žen v americké armádě. Postižené důstojnice zde otevřeně vypovídají a nevyhýbají se ani přiznání toho, že pomoci se odnikud nedovolají. Těžko říct, zda hodně kontroverzní téma bude mít vůbec šanci na zisk sošky. Vzhledem k tomu, že dost nominací získalo i drama 30 minut po půlnoci o honu na Bin Ládina, které americké vojsko (potažmo tajné služby) dost oslavuje, pochybuji, že Oscara za dokument si odnese film, který ji naopak vykresluje v nelichotivém světle. Proti tvůrci stojí i to, že většina ohlasů se shoduje na tom, že celé je to natočeno velmi chladně a zastarale, kdy se před kamerou bez jakékoli invence střídají "mluvící hlavy", což je po chvíli dost ubíjející a nudné. V tomto případě asi zůstane jen u nominace, která možná přišla i kvůli tomu, aby se Akademie vyhnula kritice, že přehlíží bolestivá témata uvnitř vlastní země.
Originální trailer filmu Neviditelná válka
Pátrání po Sugar Manovi (Malik Bendjelloul)
Zvláštní dokument vypráví o téměř detektivním pátrání po osudech hudebníka jménem Rodriguez, který byl sice chválen kritikou, v USA ale upadl v zapomnění. Někteří ho dokonce spojovali s drastickou sebevraždou uprostřed nepovedeného koncertu. Velmi populární byl v Jihoafrické republice a právě jeden tamější publicista se rozhodl, že odhalí, co se s ním skutečně stalo. Snímek debutujícího režiséra žijícího ve Stockholmu vyniká hlavně energickou a příjemnou hudbou, která se táhne celou stopáží. Oproti ostatním konkurentům bije do očí tím, že neřeší závažné téma, ale vsází na odlehčenou atmosféru a skoro až pohádkově dojemný osud jednoho pozapomenutého umělce. A právě to je i skutečnost, která ho staví do role totálního outsidera a jeho vítězství v takové společnosti by bylo asi velikým překvapením.
Originální trailer filmu Pátrání po Sugar Manovi
Šance podle filmserveru:
  • Pět rozbitých kamer: 50%
  • Jak přežít mor: 20%
  • Neviditelná válka.: 15%
  • The Gatekeepers: 10%
  • Pátrání po Sugar Manovi: 5%

  • NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
    TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
    Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 16. týden
    Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
    Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 15. týden
    Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
    Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 15. víkend
    Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
    Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
    Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
    Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Trailer: Allen v. Farrow (05.02.2021 19:39 v Novinky | Trailery)
    - TV tipy: Rapeři z Comptonu prožívají nejlepší léta svého života třicet minut po půlnoci (08.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Za horizontem: jen polovičatý Triple Frontier (23.03.2019 12:00 v Recenze | Za horizontem)
    - Téma: 30 herců, kteří zemřeli příliš mladí (02.03.2019 09:30 v Články | Publicistika)
    - Nový trailer na Detroit Kathryn Bigelow (15.06.2017 19:50 v Novinky | Trailery)
    - Trailer: Jessica Chastain nebezpečně lobuje jako Miss Sloane (14.09.2016 12:00 v Novinky | Trailery)
    - Kathryn Bigelow natočí film o nepokojích v Detroitu (05.08.2016 08:00 v Novinky | Zprávy)
    - Nejlepší film roku podle kritiků? Šílený Max: Zběsilá cesta (04.12.2015 14:02 v Novinky | Zprávy)
    - TV tipy: Pátrání po Sugar Manovi, erotice a Jeníčkovi s Mařenkou (04.09.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
    - Recenze: Zabijáci přicházejí ze severu (13.05.2015 17:30 v Recenze | Premiéry)
    - TV recenze: Počtyřech jde všechno líp (27.01.2015 17:30 v Články | Televize)
    - Box Office: Americký sniper trhal lednové rekordy (19.01.2015 07:00 v Komentáře | Box office)
    - Recenze: Tragikomický Frank s papírovou hlavou (09.11.2014 10:00 v Recenze | Premiéry)
    - Režisér filmu Pátrání po Sugar Manovi spáchal sebevraždu (14.05.2014 04:44 v Novinky | Zprávy)
    - Oscar 2014: technické kategorie, část 1. (15.02.2014 17:00 v Články | Publicistika)
    - Recenze: Mark Wahlberg bojuje Na život a na smrt (10.01.2014 16:00 v Recenze | Premiéry)
    - Portrét: Nedoceněný sympaťák James Gandolfini (02.07.2013 18:00 v Články | Publicistika)
    - Zemřel James Gandolfini, představitel Tonyho Soprana (20.06.2013 09:37 v Novinky | Zprávy)

    PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

    Opičí muž
    7/10

    Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu