Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2013: Hudební kategorie

Oscar 2013: Hudební kategorie

Vydáno: 22.02.2013 17:00 v sekci Články | Publicistika - Natálie Bergerová | foto: MGM

Kategorie nejlepší filmové hudby v sobě skrývá národnostně pestrou konkurenci: Kanaďana, Francouze, Itala a dva Američany. Favoritem je Mychael Danna za Pí a jeho život, za ním v těsném závěsu legendární veterán John Williams s Lincolnem. Jak na ně bude slyšet tradičně spíše konzervativní Akademie?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
NEJLEPŠÍ HUDBA:
Mychael Danna: Pí a jeho život
Kanadský skladatel Mychael Danna je patrně nejméně známým z nominované pětky a zároveň největší favorit kategorie, což je v konkurenci těžkých hudebních vah velká pocta. Danna vystudoval skladbu na univerzitě v Torontě a na svém notovém kontě má pěkných pár filmových zářezů, mezi jinými i 500 dní se Summer, Malou Miss Sunshine nebo třeba Moneyball. Klasicky vzdělaný Danna patří k progresivní větvi soundtrackářů: rád do svých hudebních aranžmá přimíchává exotičtější východní rytmy a elektronickou hudbu. Tak tomu bylo i u soundtracku Pí a jeho život, kde se zřetelně ozývají indické melodie, koneckonců, Dannova žena z Indie pochází. Jeho šance na zisk prvního plešouna jsou solidní, ostatně zvítězil už na Glóbech a jediným vážným konkurentem mu je legendární Williams.
John Williams: Lincoln
Spojení dvou legend. Jeden z nich bojoval proti otroctví, druhý si zotročoval své publikum nádhernými symfoniemi, podkresy a melodiemi. Jeho hudbě jste neměli šanci se vyhnout, vždyť složil hudbu k více než sto filmům včetně kultů jako Star Wars, Indiana Jones, Čelist, Jurský Park nebo Mnichov. V dětství Vás provázel jeho E. T. Mimozemšťan, Harry Potter nebo Sám doma. Ale filmovou hudbou jeho širokospektrální zásah nekončí: složil rovněž znělky ke čtyřem olympijským hrám, nespočtu televizních pořadů a dokonce i řadu klasických koncertů. Jednaosmdesátiletý Williams je věrným spolupracovníkem Stevena Spielberga a doma už má pět Oscarů. Poslední z nich je však z roku 1993 za Schindlerův seznam, od té doby byl jedenáctkrát (!) nominován. Připíše si letos Williams další poctu?
Thomas Newman: Skyfall
Američan Thomas Newman připomíná družičku, která chodí na svatby jiných, ale sama se ne a ne vdát: Newman už byl na Oscara jedenáctkrát nominován a jedenáctkrát odešel s prázdnou. K bondovce se dostal přes svého dlouholetého parťáka, režiséra Sama Mendese, pro kterého složil mj. hudbu k Road to Perdition či Nouzovému východu. Snad mu alespoň částečnou záplatu na zklamání připravila letošní výhra v britských cenách BAFTA.
Dario Marianelli: Anna Karenina
A do třetice všeho dobrého: i Dario Marianelli, rodák z města Pisy, tvoří se svým parťákem, britským režisérem Joe Wrightem, úspěšnou a stabilní dvojku. Wrightovým trademarkem se tak pomalu stal Marionelli, Keira Knightley a korzety. Marionelli se postaral o Pýchu a předsudek, Pokání, za nějž získal Oscara, i Sólistu. Nyní je tvůrce proslulý fantastickým klavírem i netradičními zvuky (rytmické klepání psacího stroje v Pokání) nominován za adaptaci ruské klasiky Anna Karenina. Zdá se však, že letos se velká ruská duše a italský Maestro budou muset sklonit před konkurenty.
Alexandre Desplat: Argo
Mezinárodní sestavu v nominacích doplňuje Francouz Alexandre Desplat, který původně skládal především pro galskou kinematografii, ale v posledním desetiletí pilně pracuje i pro Hollywood. Na kontě má tak rozdílné tituly jako Královna, Harry Potter, Twilight, Podivuhodný případ Benjamina Buttona nebo právě Argo. Je také nadobyčej pracovitý: jen za minulý rok složil hudbu k pěti celovečerním filmům.
Šance podle filmserveru:
  • 40 % Pí a jeho život
  • 30 % Lincoln
  • 15 % Skyfall
  • 10 % Anna Karenina
  • 5 % Argo

  • NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ PÍSEŇ:
    Kostky jsou vrženy. A jednoznačně na stranu britského impéria. Kategorie původní písně má sice pestré a zajímavé složení, ale pouze jednu favoritku: britský národní poklad Adele, která svým mocným hlasem provází nové dobrodružství Jamese Bonda.
    Skyfall (film Skyfall, nazpíváno Adele)
    Britská diva se zlatem v hrdle se původně nazpívání titulní písně k bondovce bránila, s poukazem na velký tlak a očekávání, které to nevyhnutelně přináší. Naštěstí pro všechny se posléze nechala přesvědčit. Nazpívala dramatickou a klenutou melodii, která v sobě kombinuje tradiční bondovskou nostalgii starých dobrých časů a nečekanou emoční hloubku. Ze Skyfall-filmu i Skyfall-písně se staly zasloužené komerční i kritické hity. A Adele, která svou nominované píseň živě předvede i na Oscarech, si patrně v neděli večer půjde pro svého prvního zlatého plešounka.
    Suddenly (z filmu Bídníci, nazpíváno Hugh Jackmanem)
    Hugh Jackman už dávno není jen ten zarostlý mutant s adamantiovými drápy. Tenhle australský import je renesančním umělcem.Stihl se proslavit jako skvělý dramatický herec (The Prestige), pohotový moderátor na Oscarech i zpěvák. Muzikálové zpívání v adaptaci Bídníků ale pro něj není žádná novinka: začínal totiž kdysi v Austrálii právě v muzikálech jako Kráska a zvíře nebo Sunset Boulevard. A aby toho nebylo málo, tohle není jeidné jeho letošní želízko v ohni, Jackman je nominován na Oscara za hlavní roli. Suddenly je klasická píseň o lásce, trocha naděje, trocha tragiky, vysoká dávka emocí. Říká se, že láska zvítězí nad vším, ale tady bych si vsadila na agenta 007.
    Everybody Needs a Best Friend (z filmu Méďa, nazpíváno Norah Jones)
    Norah Jones je dcerou slavného otce, multiplatinovou zpěvačkou, jejíhož prvního alba Come away with me se prodalo 26 milionů, dokonce má i hereckou zkušenost (Moje borůvkové noci). Na soundtracku Teda, který je složen z různých písní nazpívaných hvězdami, určitě patří tahle popově-jazzová variace k tomu nejlepšímu, ale stačit to nebude.
    Pi´s Lullaby (z filmu Pí a jeho život, nazpíváno Bombay Jayashri)
    Ukolébavka Pi´s Lullaby nazpívaná a složená zpěvačkou Bombay Jayashri v tamilštině je titulní píseň filmu a provádí nás sny hlavního hrdiny. Jenže šance jsou pramalé, protože s tímhle songem je svázána nepříjemná plagiátorská aféra. Prý to totiž není originální kompozice, ale převzatá pasáž ze slavné tamilské ukolébavky.
    Before My Time (z filmu Chasing Ice, nazpíváno Scarlett Johansson)
    Věděli jste, že nejkrásnější hollywoodská blondýnka je letos spolu s dalšími (J. Ralph, Joshua Bell) nominována na Oscara za nejlepší píseň? Je to tak, Scarlett svým chraplavým hlasem ozdobila dokument Chasing Ice. Chasing Ice je poctou slavnému americkému fotografovi National Geographic Jamesi Balogovi, který se věnuje globálním změnám klimatu na ledovcích. Za dokumentem je silný příběh: původně skeptik Balog až na svých arktických cestách uvěřil.
    Šance podle filmserveru:
  • 65 % Skyfall
  • 15 % Suddenly
  • 10 % Everybody Needs a Best Friend
  • 5 % Pi´s Lullaby
  • 5 % Before My Time

  • NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
    TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
    Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 13. týden
    Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
    Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 12. týden
    Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
    Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 12. víkend
    Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
    Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
    TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
    Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
    - R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
    - TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
    - TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
    - Zemřel Alan Arkin (30.06.2023 16:29 v Novinky | Zprávy)
    - Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
    - Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
    - Asteroid City Wese Andersona má první trailer (30.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
    - Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
    - Bruce Lee znovu ožije (01.12.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
    - Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
    - Shawn Levy a Star Wars? (09.11.2022 08:00 v Novinky | Zprávy)
    - Trailer: Syn (28.10.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
    - Teaser: The Son (01.09.2022 16:37 v Novinky | Trailery)
    - TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
    - TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
    - TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
    - TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Bluray recenze: Black Widow doprovází na disku film o filmu a devět vystřižených scén (16.01.2022 10:30 v Recenze | Blu-ray)

    PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

    Duna: Část druhá
    8/10

    Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu