TV tipy: Další příděl povedených dramat

Vydáno: 01.02.2013 17:11 - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Aktuální televizní výběr pokračuje v nastoleném trendu a nabízí další porci povedených dramat. Tentokráte dostávají přednost ta mysteriózní, kriminální, ale nechybí ani gangsterka a nějaké to sci-fi. O kvalitě netřeba pochybovat.
Plakát filmu Andrew - člen naší rodiny Andrew - člen naší rodiny (Bicentennial Man) (pátek 1. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / sobota 2. 2., 14.00 - 16.25)
Solidní sci-fi drama doplácí na osobu režiséra Chrise Columbuse, který obrousil atraktivnímu příběhu hrany a naservíroval pro sebe typicky přeslazenou a nekonfliktní rodinnou podívanou. Výsledku příliš nepomáhá ani přepálená délka. V lehce nadprůměrné úrovni tak udržují snímek výprava, na Oscara nominované masky a umírněný Robin Williams, kterého velmi dobře doplňuje Oliver Platt. Jde tedy spíše o pohodovou zábavu než o bombastickou vizi budoucnosti a nic moc nemění ani to, že předloha pochází z pera Isaaca Asimova.
Synopse: Richard Martin (Sam Neill) koupil pro svou rodinu domácího robota (Robin Williams). Ten dostane jméno Andrew, rychle se učí a stává se miláčkem všech. Jenomže on by chtěl být opravdovým člověkem. Když se po letech osamostatní, vydá se hledat kolegy, kteří jsou na tom stejně. Potká ovšem podivínského vynálezce Burnse (Oliver Platt), jenž mu splní přání a udělá z něj člověka. Takhle proměněn se Andrew vrací ke své původní rodině. Jenže tam se mnoho věcí změnilo.
Zajímavost: První árie, kterou si Andrew pustí na nalezeném přehrávači, je z opery Rusalka.

Originální trailer filmu Andrew - člen naší rodiny

Plakát filmu Mlčenlivý Mlčenlivý (Le Silencieux) (pátek 1. 2., Fanda, 20.20 - 22.10 / sobota 2. 2., 09.55 - 11.30)
U nás skoro neznámé francouzsko-italské krimidrama vyniká zejména hutnou atmosférou a výtečně napsanou hlavní postavou, kterou navíc fantasticky ztvárnil Lino Ventura. Režírujícímu Claudu Pinoteauovi se tedy podařilo vystihnout náladu špionážního dramatu a nepotřeboval k tomu ani příliš akce. Scénář je totiž tak nápaditý a sofistikovaný, že jí vlastně není třeba. Divákovi v tomto případě stačí oldschoolová režie, napětí a znepokojivá hudba. Nenechte si tento filmový klenot ujít.
Synopse: Vědec Clément (Lino Ventura) je donucen ke spolupráci s Rusy. V Británii, kde působí, je ale zatčen a obviněn právě ze špionáže pro KGB. Dobře si uvědomuje, že přiznat se znamená konec, stejně jako být očištěn a propuštěn bez procesu. Zdá se, že jeho dny jsou sečteny. Odkud přijde smrt?
Zajímavost: Jde o Pinoteauoův režijní debut.

Originální trailer filmu Mlčenlivý

Plakát filmu Mulholland Drive Mulholland Drive (Mulholland Dr.) (pátek 1. 2., ČT2, 21.45 - 00.10)
Mysteriózní drama je typickou ukázkou díla kultovního Davida Lynche. Očekávejte tedy těžce interpretovatelný příběh, neuchopitelnou atmosféru, poměrně jistou režii a také nezbytnou hudbu Angela Badalamentiho. Tady se k tomu navíc přidává i tehdy relativně neznámá Naomi Watts, jež zde ukáže skoro vše. Délka může být pro někoho nesnesitelná, pokud si vás ale film získá, ani ji nebudete vnímat. Tady je každé další slovo zbytečné. A nemusíte se stydět, když snímek nepochopíte - o to jde tvůrci především.
Synopse: Uprostřed noci se na pusté losangeleské ulici schyluje k vraždě. Vše přeruší autonehoda, která potenciální viníky zabije. Otřesená "oběť" (Laura Harring) se potácí ulicemi a podaří se jí schovat v jednom ze zdejších bytů. Tam ji ráno objeví Betty (Naomi Watts), která si do LA přijela splnit sen. Rozhodne se, že ženě, která ztratila paměť, pomůže pátrat po vlastní minulosti.Ta je ale plná temných stínů a přízraků.
Zajímavost: Původně mělo jít o pilotní díl seriálu, když ovšem nebyl realizován, dopsal Lynch scénář tak, aby byl ukončený a stopáž protáhl o čtyřicet minut.

Originální trailer filmu Mulholland Drive

Plakát filmu Krycí jméno Donnie Brasco Krycí jméno Donnie Brasco (Donnie Brasco) (sobota 2. 2., Nova Cinema, 21.45 - 00.05 / neděle 3. 2., 02.00 - 04.00)
Za poněkud netradiční gangsterkou stojí režijně Mike Newell. Tomu se poměrně daří nahlížet na život mafiánů z jiné stránky a ukázat je trochu lidštěji, než bývá obvyklé. V tom mu pomáhají Al Pacino a Johnny Depp, které doplňuje drsný Michael Madsen. Sympatický je i fakt, že tvůrci dávají před přestřelkami a akcí přednost psychologii postav, čímž si získají i diváky, kteří jinak tento žánr nemusí. I když tempo někdy kolísá a objeví se hluchá místa, za vidění film, který se dočkal oscarové nominace za scénář, rozhodně stojí.
Synopse: Agent FBI Joe Pistone (Johnny Depp) pronikl pod krycím jménem mezi mafiány a sedm let mapoval jejich činnost. Dostal se hodně blízko k jejich šéfovi (Al Pacino), který ho začal považovat téměř za syna. Nic ale netrvá věčně a Joeovi jednoho dne hrozí, že vše vyjde najevo. Dokáže se zachránit včas?
Zajímavost: Depp absolvoval kvůli roli střelecký výcvik u FBI.

Oficiální trailer filmu Krycí jméno Donnie Brasco

Plakát filmu Zlo pod sluncem Zlo pod sluncem (Evil Under the Sun) (sobota 2. 2., ČT1, 22.05 - 00.00)
Ta nejméně slavná adaptace románu Agathy Christie za ostatními vůbec nezaostává a opět nabízí kvalitní detektivní záležitost. Režisérem je tentokrát protřelý Guy Hamilton, který dodal potřebné tempo, napětí, atmosféru a atraktivní lokace. Samozřejmostí je Peter Ustinov v titulní roli, jemuž zde sekundují třeba Maggie Smith, James Mason nebo Jane Birkin. Povinnost pro všechny fandy legendárního detektiva.
Synopse: Hercule Poirot (Peter Ustinov) je pověřen, aby ověřil pravost diamantu, který si chce pojistit krásná herečka Arlena (Diana Rigg). Vydává se za ní do luxusního hotelu ve Středomoří, kde momentálně tráví líbánky s novým manželem Kennethem (Denis Quilley). Poirot brzy zjistí, že Arlena je neoblíbená a nesnesitelná. Když je zanedlouho nalezena její mrtvola, podezřelý je tedy skoro každý, kdo ji znal.
Zajímavost: Koupací úbor, který je v jedné scéně vidět, navrhl sám Ustinov.

Originální trailer filmu Zlo pod sluncem

Plakát filmu 28 dní poté 28 dní poté (28 Days Later...) (neděle 3. 2., Prima Family, 00.30 - 02.30)
Sci-fi horor nepatří k originálním a scénář je vyloženě slabý a nepříliš logický, co ho ale povyšuje na jinou úroveň, je režírující Danny Boyle. Ten snímek pojal jako videoklip a tomu vše podřídil. Hlavní esence tak tvoří zběsilý střih, umné využití digitální kamery, bravurní vizuální stránka a pochopitelně i hudba. Za zmínku stojí i velmi dobrý Cillian Murphy. Škoda, že tempo je nevyrovnané a objevuje se tu až příliš nezajímavých momentů. Účel solidní zábavy ale film splní.
Synopse: Kurýr Jim (Cillian Murphy) se probudí z komatu v nemocnici a zjistí, že budova zeje prázdnotou. Když vyjde ven, vidí, že celý Londýn je naprosto vylidněný a něco se přihodilo. Pomalu se od několika přeživších dozvídá, že město zachvátil virus a takřka všichni zemřeli. Je tedy třeba se spojit a pokusit se vymyslet co dál. Zásoby ale docházejí a nikdo navíc neví, kdo je ještě infikován.
Zajímavost: Film se skoro celý točil chronologicky.

Originální trailer filmu 28 dní poté

Plakát filmu Pod dohledem Pod dohledem (Surveillance) (neděle 3. 2., Barrandov, 22.45 - 00.35)
Hodně zajímavé krimidrama pochází z dílny Jennifer Lynch, která zde nezapře svého otce. Sice jí tu chybí nějaké tajemství, hodně toho ale dohání svým režijním umem, atmosférou a poměrně napínavým příběhem. Solidní je i obsazení, v němž uvidíte mimo jiné Julii Ormond nebo Billa Pullmana. Když už nic jiného, můžete se přesvědčit o tom, že některé věci se zkrátka podědí.
Synopse: Velmi nebezpeční masoví vrazi projíždí krajinou a šíří strach. Policie je bezmocná, dokud je nevidí svědci - starší policista, malá holčička a žena závislá na drogách. K jejich výslechu jsou povoláni i agenti FBI. Zdánlivě rutinní práce se ale brzy mění v tajemnou hru, v níž nikdo nemluví pravdu a najít ji je tudíž skoro nemožné.
Zajímavost: Před tímto snímkem měla režisérka patnáctiletou tvůrčí pauzu.

Oficiální trailer filmu Pod dohledem

Plakát filmu Ztracenci Ztracenci (The Outsiders) (pondělí 4. 2., ČT2, 21.55 - 23.25)
Méně známé drama sice oprávněně nepatří k tomu nejlepšímu, co legendární Francis Ford Coppola natočil, za pozornost ale určitě stojí. Tvůrce se tu opět zabývá tematikou mladistvých vyvrhelů a gangů a nebojí se ani několika násilných scén. Film působí hlavně v emocionální rovině, kdy pouto mezi všemi kamarády je znázorněno velmi autenticky a o to větší dojem to pak celé zanechá. V hlavních rolích se ze slavnějších tváří objeví Matt Dillon, Patrick Swayze, Emilio Estevez nebo mladičký Tom Cruise. Máte-li rádi klasický Hollywood, neváhejte.
Synopse: Johnny (Ralph Macchio) a Ponyboy (C. Thomas Howell) patří k pouličnímu gangu mladistvých. Jednoho dne se dostanou do potyčky s nepřátelskou partou a Johnny jednoho z jejích členů zabije. Oba se tak musí ukrýt před policií, proto sedají na vlak a odjíždí na venkov.
Zajímavost: Aby se Cruise lépe vcítil do role, posiloval, nemyl se a nechal si odstranit korunku ze zubu.

Originální trailer filmu Ztracenci

Plakát filmu Skafandr a motýl Skafandr a motýl (Le scaphandre et le papillon) (pondělí 4. 2., ČT2, 23.25 - 01.10)
Sugestivní drama vycházející ze skutečnosti je ukázkou brilantního režijního řemesla Juliana Schnabela. Ten se absolutně nebojí experimentovat a ve správných chvílích vsází na subjektivní kameru z ruky Janusze Kamińského, která umožňuje bezmála autentický zážitek. Dobrým nápadem se ukázalo být také užití vnitřního hlasu hlavního hrdiny, který vše příjemně odlehčil a zironizoval. V titulní roli exceluje Mathieu Amalric, jenž využívá všech možností, které má. Potěší také střídmé ale intenzivní emoce. Vadou na kráse tak zůstávají příliš násilné flashbacky. Jinak ale vynikající záležitost.
Synopse: Jean-Dominiq (Mathieu Amalric) pracoval jako šéfeditor ve francouzském časopisu Elle a užíval života plnými doušky. Po náhlé mozkové obrně ale ochrnul a je schopen komunikovat pouze mrkáním jednoho oka. Přesto to nevzdává a chce dál žít. Za nějaký čas se mu dokonce podařilo za pomoci asistentky sepsat jeho životní příběh.
Zajímavost: Režisér se kvůli filmu naučil francouzsky.

Originální trailer filmu Skafandr a motýl

Plakát filmu Bullittův případ Bullittův případ (Bullitt) (úterý 5. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / středa 6. 2., 14.40 - 16.50)
Výtečná a dnes už takřka kultovní kriminálka Petera Yatese je proslavená jednou z nejlepších automobilových honiček v historii kinematografie. Vedle ní nicméně zaujmou také charismatický Steve McQueen, krásná Jacqueline Bisset a výborný Robert Vaughn, precizní režie, vynikající hudba Lalo Schifrina nebo napínavá zápletka. Sluší se dodat, že snímek se dočkal i Oscara za střih. Pro někoho možná až moc staromódní a přeceňovaný film, pro většinu diváků však skoro bezchybná a strhující záležitost.
Synopse: Johnny Ross (Pat Renella) zpronevěřil mafiánské organizaci pár milionů dolarů a podařilo se mu uprchnout do San Francisca, kde má mít zajištěnou ochranu. Tou je pověřen nekompromisní poručík Frank Bullitt (Steve McQueen). K ruce si bere dva kolegy a snaží se plnit své povinnosti. Když se ale akce nepovede a jeden z policistů zemře, pokračuje Bullitt dál sám, protože se mu něco nezdá. Jeho nadřízení jsou ale proti. Ani to ho ovšem nezastaví.
Zajímavost: McQueen se pochopitelně nenechal zastupovat a všechny kaskadérské kousky prováděl sám.

Oficiální trailer filmu Bullittův případ

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY