Box office: Chudému víkendu vévodí Jeníček a Mařenka

Vydáno: 28.01.2013 09:29 - Zbyněk Kubín | foto: Paramount Pictures

V zámořských kinech byl o víkendu klid a moc diváků se do sálů nehrnulo. K ovládnutí žebříčku stačilo béčkové novince Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic pouhých 19 milionů dolarů.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Do severoamerických kin šly tento víkend klasické zbytky, kterým nikdo příliš nevěří a podle toho také vypadala naplněnost sálů. Žádný snímek o víkendu nepřekonal dvacetimilionovu metu a jen první trojice se vyškrábala nad deset mega.
Čelo tabulky připadlo k nohám komerčně nejambicióznější z novinek, přiznané béčkové šílenosti Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic. Hodně netradiční (a podle ohlasů nepovedená) akční verze klasické pohádky si z masivních 3372 kinosálů odnesla slabých 19 milionů dolarů, ale i to lze v rámci nejhorších obav a střízlivého padesátimilionového rozpočtu považovat za jakýs takýs úspěch. Jenda s Mařkou to doma dotáhnou možná ke čtyřiceti milionům a o výrazně víc přidají ze zbytku světa (tam uřž se navalilo 35 mega), není proto důvod neobávat se, že na nás Paramount vyrukuje s pokračováním. My budeme doufat, že v něm alespoň dočkáme Rumcajse s rotačákem.
Druhou příčku s 12,9 miliony dolarů (a 55 procentními propady) bere před týdnem první horor Mama, který již doma nastřádal skorem 50 mega. Při patnáctimilionovém rozpočtu a díky producentskému dohledu Guillerma del Tora, který snímku zajištuje žně i mimo Státy, jednoznačný úspěch.
Bronzová je oscarovou reklamou i nadšenou diváckou šeptandou hnaná romantická dramedie Terapie láskou, která od minulého týdne klesla o pouhých 7 procent na 10 mega. Momentálních 70 milionůa z domova dává tušit minimálně stovku a v případě (nečekaného) triumfu při předávání plešounů se může, ze všech stran (zaslouženě) chválený hit Davida O. Russella, dočkat nějaké další zajímavé mety. Prakticky totéž platí pro tentokrát čtvrtou binládinovskou honěnou Zero Dart Thirty aka 30 minut po půlnoci.
Pátou příčku bere druhá novinka týdne, stathamovka Parker. Sedmimilionový otvírák se v rámci filmografie Jasona Stathama řadí k ten nižším, ale plešatá britská mánička nemusí zoufat, těch 15 mega ve Státech udělá, 30 míčů ze světa také dorazí, což na další akci, posilovnu a nějakou tu drobnou na účet producentů stačí.
Až sedmá, za Tarantinovým westernovým vytrvalcem Nespoutaným Djangem, se brodí novinková superhvězdně obsazená povídková nudná trapná břečka (dle slov zámořských kritiků) Mládeži nepřístupno. Průměrné hodnocení 2,2 bodu z deseti už něco znamená. Tržby ve výši 5 milionů dolarů si většina z velkými jmény nacpaného osazenstva za rámeček nedá.
První desítku uzavírá dvojice neúspěšných a kritikou strhaných kriminálek Gangster Squad - Lovci mafie a Zlomené město, následovaná muzikálovým velehitem Bídníci.
Za týden se pokusí nezopakovat totální debakl Arnieho Konečné Sly, který po dlouhé době vypustí do kin snímek, který se nejmenuje Rocky, Rambo či Expendables. Jak si povede jeho Bullet to the Head nás velice zajímá. Konkurovat mu bude zombie love story Warm Bodies a v omezeném nasazení také drsnodůchodcovská krimi komedie Stand Up Guys.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 25.01.2013
  1. Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic 19,0 mil. (novinka)
  2. Mama 12,9 mil.
  3. Silver Linings Playbook 10,0 mil.
  4. Zero Dark Thirty 9,8 mil.
  5. Parker 7,0 mil. (novinka)
  6. Nespoutaný Django 5,0 mil.
  7. Mládeži nepřístupno 5,0 mil. (novinka)
  8. Gangster Squad - Lovci mafie 4,2 mil.
  9. Zlomené město 4,0 mil. (novinka)
  10. Bídníci 3,3 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY