Soundtrack: Pí a jeho život

Vydáno: 25.01.2013 16:30 - Alžběta Fridrichová | foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Za měsíc může Pí a jeho život zabodovat na ceremoniálu udílení Oscarů hned jedenáctkrát. Málokdo asi očekává takový úspěch, ale velké šance má hned v několika kategoriích. Jedním z nejžhavějších želízek v ohni je čerstvě Glóbem oceněný soundtrack Mychela Danny.
Vedle profláklých hollywoodských velikánů, jejichž jména blikají v každém traileru na americkou hitovku, může Kanaďan Mychael Danna pro leckoho platit za menší rybu. To je však klamné zdání. Ačkoliv vám možná hned nenaskočí, pro jaký snímek vlastně skládal, neznamená to, že by toho za třicet let napsal málo. Za zmínku stojí třeba 500 dní se Summer nebo Imaginárium Dr. Parnasse, na němž pracoval spolu se svým bratrem Jeffem, který je shodou okolností také hudební skladatel.
Po Milionáři z chatrče tu máme další srdceryvný příběh z indického prostředí, ale nečekejte nic takového, jako nám před čtyřmi lety naservíroval A. R. Rahman. Soundtrack se pochopitelně drží tradičních indických motivů, Danna využívá i celou řádku etnických nástrojů, ale z celého OSTčka dýchá západní styl. Oproti Rahmanovi a vlastně i svému obvyklému postupu se téměř úplně vzdává i elektroniky.
Na albu najdete osmadvacet kratičkých tracků, jejichž celková stopáž dosahuje pětašedesáti minut. Navzdory množství částí, z nichž soundtrack sestává, však přechod k další skladbě sotva zaznamenáte, protože se všechny nesou ve velice podobném kolébavém duchu.
Jak již bylo řečeno Danna se nebojí používat ani ne zcela tradiční nástroje, které soundtracku dodávají na autentičnosti. Hned v prvním tracku Pi’s Lullaby využívá dvojici bubnů zvaných tabla, které za doprovodu sotva znatelného ženského hlasu a flétny uvozují začátek alba. V následujících skladbách Piscine Molitor Patel nebo Meeting Krishna se připojuje sitár, který rezonuje v typických glissandech, a ve spojení s harfou vytváří pozoruhodné motivy.
Pí a jeho život - OST Téměř ve všech tracích se objevuje také indická flétna basuri, jejíž kulatý zvuk dominuje třeba skladbě Leaving India nebo Death Of The Zebra. Liknavé melodie doplňují ženské sbory v tracích Fistr Night, First Day nebo Thank You For Introducing Me To Christ.
Celá řádka dalších skladeb nakonec indické vlivy zlehka opouští a vrací se k vděčnému klavíru a smyčcům. V tu chvíli se originalita kamsi ztrácí. Vrtalo mi hlavou, jestli už nemám nějakou soundtrackovou deformaci, když v jednom OST slyším najednou tolik jiných filmových melodií. Ale pak jsem si k Life Of Pi pustila i další soundtracky a moje domněnky se potvrdily.
V sérii několika tracků se podobá soundtracku Hledání Země Nezemě (oba filmy napsal shodou okolností stejný scénárista) a to zejména v klavírních variacích doplněných o zvonky. Už při prvním poslechu mě v páté skladbě Christ In The Mountains zaujala několikasekundová melodie, na níž jsem přemýšlela několik dní, než jsem si pustila Never An Absolution a došlo mi, že v tom slyším Titanic (když si odmyslíte ty dudy). A do třetice si neodpustím zmínit, že Pi And Richard Parker se v klavírních motivech podobá New Fish Thomase Newmana z Vykoupení z věznice Shawshank.
Tyto drobné analogie (ačkoliv to může být pouze můj pocit) soundtracku v mém celkovém hodnocením hodně ubírají. Life Of Pi OST je nicméně kvalitní a indickým laděním i velmi zajímavé album a Zlatému Glóbu se nemůže nikdo divit. S Oscarem bych ovšem byla opatrná, přece jen jsou ve hře ještě další - Argo, Anna Karenina a zejména Skyfall. A pochopitelně Lincoln, o němž bude řeč příště.

Album: Mychael Danna - Life Of Pi OST
Celkový čas: 65:11
Skladby: Pi’s Lullaby // Piscine Molitor Patel // Pondicherry // Meeting Krishna // Christ In The Mountains // Thank You Vishnu For Introducing Me To Christ // Richard Parker //Appa’s Lesson // Anandi // Leaving India // The Deepest Spot On Earth // Tsimtsum // Death Of The Zebra // First Night, First Day // Set Your House In Order // Skinny Vegetarian Boy // Pi And Richard Parker// The Whale // Flying Fish // Tiger Training // Orphans // Tiger Vision // God Storm // I’m Ready Now // The Island // Back To The World // The Second Story // Which Story Do You Prefer?

Pi's Lullaby


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Pavel Dennis Moore Korelus, 30.01.2013 08:57) Reagovat

    O žádnou "soundtrackovou deformaci" opravdu nejde, Life of Pi po slibném úvodu sklouzne do nepříliš originální sázky na hollywoodskou jistotu tak rychle a nenápadně, že to při prvním poslechu člověk skoro nepostřehne. Takže souhlasím a těším se na zrecenzovaného Lincolna!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY