Festivalové ozvěny: 4. týden

Vydáno: 22.01.2013 19:00 - Jana Bébarová | foto: Paramount Pictures

Na 63. Berlinale se budou promítat novinky Richarda Linklatera Before Midnight a Davida Gordona Greena Prince Avalanche, ale i poslední film Rivera Phoenixe. V Praze skončil 8. ročník Festivalu krátkých filmů.
FESTIVAL KRÁTKÝCH FILMŮ
Německý snímek Doma režiséra Olafa Helda zvítězil na právě skončeném osmém ročníku Festivalu krátkých filmů Praha. Film o vesnickém třicátníkovi, který se vydá za prací do velkoměsta, získal spolu s hlavní cenou finanční odměnu dvou tisíc Eur.
"Porota uděluje hlavní cenu filmu, který pomocí překvapivé kombinace fantazie a reality vytváří sled obrazů. Snímek nás přesvědčil inteligentním humorem i výstižnou analýzou ubíjejícího každodenního života. Příběh z odlehlého venkova byl vybrán pro svůj jedinečný koncept, ucelený styl, inteligentní parodii a přesvědčivé herecké výkony," uvedla porota, v níž z českých zástupců usedli animátor Tomáš Luňák, scenárista a režisér Benjamin Tuček a producent Milan Kuchynka.
Zvláštní uznání získaly britsko-marocký snímek Prokletí režiséra Fyzala Boulify o nevyrovnaném vztahu mezi muži a ženami v islámském světě a maďarský film Zrůda režírovaný Attilou Tillem pojednávající o moderním otrokářství.
Diváckou cenu si vysloužil norský film Transatlantická trouba Hallvara Witzø vyprávějící o muži snažícím se během posledních dnů svého života usmířit se svým bratrem, který žije na druhé straně Atlantiku.
Bližší informace o filmech najdete na webových stránkách festivalu.
BERLINALE
Do hlavní soutěže 63. Berlinale nově přibyl snímek Vic et Flo ont vu un ours (Vic+Flo Saw a Bear) Kanaďana Denise Côtého, nezávislého francouzsky mluveného thrilleru o propuštěné trestankyni, která se na svobodě setká se ženou, kterou poznala ve vězení.
Côté se do Berlína vrací po roce - loni zde promítali jeho dokument Bestiář, v němž vedle sebe pozoruhodně kladl portréty lidí a zvířat. O Zlatého medvěda bude rovněž usilovat nová komedie Davida Gordona Greena Prince Avalanche s Paulem Ruddem a Emilem Hirschem v hlavních rolích.
Mimo soutěž se v Berlíně bude promítat novinka Richarda Linklatera Before Midnight, která je třetím pokračováním osudů Jesseho (Ethan Hawke) a Celine (Julie Delpy) z režisérových předchozích projektů Před úsvitem a Před soumrakem. Snímek, který byl ve světové premiéře uveden na právě probíhajícím festivalu v Sundance, jistě s nadšením očekává i řada Linklaterových českých příznivců.
Do programu 63. ročníku festivalu byl dále zařazen snímek Dark Blood nizozemského režiséra George Sluizera, v němž svoji poslední roli ztvárnil River Phoenix, který zemřel náhle během natáčení snímku v roce 1993. Teprve loni, po dlouhých devatenácti letech, se jej Sluizer rozhodl dokončit.
Ve snímku ztvárnil River Phoenix mladého muže žijícího v poušti, kde probíhají nukleární testy a kde zachrání a poté jako rukojmí drží pár z hollywoodské smetánky ztvárněný Judy Davis a Jonathanem Pricem.
Mimo soutěž bude uveden i švýcarský snímek Noční vlak do Lisabonu v režii proslulého dánského tvůrce Bille Augusta, který si zde odbude světovou premiéru.
Sekce Panorama představí experimentální snímek Interior. Leather Bar., který ve spolupráci s Travisem Mathewsem natočil James Franco. Čtyřiatřicetiletý americký herec se rovněž objeví v téže sekci uváděném dramatu Maladies v režii Cartera o talentovaném a úspěšném herci, který se kvůli dušení nemoci stáhl do ústraní.
Panorama rovněž uvede novinku bollywoodského tvůrce Abhisheka Kapoora Kai po che! nebo, jak jsme již dříve informovali, debut Josepha Gordona-Levitta Don Jon's Addiction a novinku Noaha Baumbacha Frances Ha.
Sekce "Berlinale Special" mj. zahrnuje dokument Kena Loache o poválečné Británii The Spirit of '45, romantické drama La migliore offerta (The Best Offer) italského režiséra Giuseppe Tornatoreho či šestihodinovou minisérii Top of the Lake v režii Jane Campion a Gartha Davise.
Mezinárodní koprodukční trh celovečerních hraných projektů letos kupříkladu představí projekty dánského režiséra a spoluzakladatele hnutí Dogma 95 Sørena Kragha-Jacobsena, argentinské auteurské režisérky Lucrecii Martel či maďarského režiséra György Pálfiho.
Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY