Top 10: Malí velcí muži

Vydáno: 16.01.2013 11:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Říká se, že co je malé, to je hezké. Jestli to platí i o hrdinech z naší topky, si netroufám odhadovat, na co se ale můžete beze zbytku spolehnout, je fakt, že jejich činy se nějakým způsobem zapsaly do dějin filmu. Kteří to jsou?
V souvislosti s příchodem Hobita do kin neuškodí shrnout, kteří filmoví hrdinové nebo skuteční herci jsou na tom stejně jako Bilbo Pytlík - tzn. že nedosáhli velkého vzrůstu a v davu byste je snadno přehlédli, jejich činy se ale vryjí do paměti a několikrát přerostou jejich fyzickou výšku. Pro lepší orientaci jsme výběr seřadili podle abecedy. A kteří šťastlivci se tedy dostali do naší desítky?
7 trpaslíků: Prófa, Stydlín, Štístko, Rejpal, Kejchal, Dřímal, Šmudla - sedm jmen, která má každý z nás víceméně v paměti. Pohádku o Sněhurce známe asi všichni a tak víme, že trpaslíci v ní hrají nezanedbatelnou úlohu. Právě oni ochrání křehkou dívku před zlou královnou a pomohou jí získat velkou lásku (mluvíme-li pochopitelně o klasických verzích pohádky). I když u toho dělají na rozdíl od ostatních zmíněných většinou humorné kousky a jejich snaha přináší spíše úsměvné momenty, jejich činy jsou nezanedbatelné. Proto si i tahle zvláštní bandička místo v naší topce zaslouží.
Asterix: Tenhle Gal rozhodně nepatří k největším, ani neoplývá viditelnou muskulaturou, určitě ho ale nepřehlédnete. Dokázal vyhrát zlatou olympijskou medaili, uprchnout s vavřínovou korunou patřící Caesarovi, Britové díky němu poznali čaj - a to je jen výsek z jeho chrabrých činů. Sem tam tedy usrkne zázračného lektvaru, který v jeho vesničce vyrobili, aby dokázali vzdorovat zákeřným Římanům, on to ale vlastně nepotřebuje, jelikož disponuje natolik rozvinutým rozumem a inteligencí, že si dokáže poradit téměř v každé situaci. Chcete-li se o jeho schopnostech přesvědčit sami, zvolte raději některý z animovaných filmů, protože dosavadní pokusy o ty hrané nedopadly nejlépe. V tom posledním je navíc Asterix skoro stejně velký jako Obelix. No comment.
Chip a Dale: Už v roce 1943 stvořil Walt Disney tyhle dvě drobné veverky, které dodnes ohromují další a další generace převážně dětských diváků. Podle samotného autora je Chip tím, kdo používá logiku a plánuje, zatímco Dale je spíše troubovitý "zabedněnec". Dohromady jim to ale šlape náramně a nejednou se dokázaly dostat z pěkně prekérní situace. Většině lidí dělá problémy je rozeznat - vězte tedy, že Chip má malý černý nos a dva vyčuhující zuby uprostřed vedle sebe, kdežto Dale má velký červený nos a dva vyčuhující zuby po stranách. Jejich nejslavnější dobrodružství určitě pochází z populární televizní série Chip´n´Dale Rescue Rangers (u nás známo jako Rychlá rota), kde se tyto veverky staly soukromými detektivy a společně se třemi novými postavami (mezi nimiž vynikala krásná "Gedžitka"), přicházely na kloub mnoha záhadám. I o nich tedy platí, že jsou sice malí, ale činy konají velké.
Danny DeVitto: Tento slavný hollywoodský tvůrce nesmí v našem výčtu chybět. Ač má jen něco okolo sto padesáti centimetrů, v žádném z jeho filmů ho rozhodně nepřehlédnete. Ať už jde o Přelet nad kukaččím hnízdem, Honbu za diamantem, Vyvolávače deště nebo Muže na Měsíci, všude ztvárnil hodně výrazné role a byl vidět. Dovedete si ostatně někoho jiného představit jako zlotřilého Tučňáka v Batmanovi? DeVito je navíc obstojný režisér, jehož nejznámějším a suverénně nejlepším počinem je výtečná černá komedie Válka Roseových. I u něj platí, že přes malý vzrůst provádí hodně velké činy.
Dětští herci: V žebříčku nesmíme zapomenout ani na dětské představitele, kteří mnohdy dokáží držet krok (někdy je dokonce i zastíní) s hlavními hvězdami. Z našich luhů a hájů musíme pochopitelně připomenout legendárního Tomáše Holého, jenž bohužel zemřel příliš brzy, díky několika postavám ale zůstává nesmrtelný. Ze zahraničí si určitě vzpomenete na to, jak skvěle kooperoval Bruce Willis s malým Haleym Joelem Osmentem v hororu Šestý smysl a nepochbyně i na kreace Macaulaye Culkina v takřka kultovní komedii Sám doma. Abychom v této podkategorii nebyli sexističtí, zmíním ještě Dakotu Fanning, Quvenzhané Wallis nebo oscarovou Annu Paquin. Jistě bychom jich našli víc, ale tento seznam jako ilustrace toho, že i malé děti provádějí velké činy, bohatě stačí.
Frodo a Bilbo Pytlíkové: Oba zastupují rasu Hobitů, kterým se také kvůli tomu, že měří zhruba polovinu toho co normální člověk, říká "půlčíci". Mají velká a chlupatá chodidla s velmi tvrdou kůží. Proto chodí bosí. Sice jsou nejraději doma a lenoší, ale právě oni dva prožijí největší dobrodružství v celé jejich historii. Při tajemných výpravách projdou Středozem křížem krážem a získají magický prsten, který jim úplně změní život. Aby je neovládl, musí absolvovat náročnou cestu, která je plná nástrah a zároveň také dobrých lidí a budoucích kamarádů. Jelikož všechna jejich putování byla komerčně hodně úspěšná a filmově povedená, asi nemá smysl psát, že i jejich činy jsou větší než leckterého člověka.
Jack Crabb: V našem výčtu samozřejmě nesmí chybět hlavní hrdina filmu, který se jmenuje podobně jako náš článek - Malý velký muž. Jack prožil takřka celé dějiny Divokého západu, neustále přebíhal mezi Indiány a bělochy a setkal se s takovými legendami jako Divoký Bill Hickock, Buffalo Bill a zúčastnil se i slavné bitvy u Little Big Hornu, v níž padl snad ještě legendárnější generál George Custer. Tenhle člověk zkrátka zažil za jeden život to, co by vydalo na tři a více. Filmovou tvář mu propůjčil Dustin Hoffman, který mimochodem také měří nikterak závratných 170 cm.
Kovboj Woody a jeho parta: Hračky jsou tak malé, že si běžný člověk musí dávat pozor, aby je nezašlápl. Ale i ony žijí vlastním životem. Své o tom rozhodně ví kovboj Woody, který je nejoblíbenější hračkou malého Andyho. A kvůli němu absolvuje hodně zajímavá a nebezpečná dobrodružství - nejprve pátrá po tom, co jeho majitel dostane k narozeninám a při tom se zaplete se sousedem, který hračky týrá, poté ho zase unese sběratel, který o něm zjistil, že jde o hodně vzácný úlovek a nakonec musí uniknout ze spárů všehoschopných dětí ze školky, které nemají k hračkám žádnou úctu. Woody na to sice není sám a pomáhá mu spousta kamarádů, na něm ale většinou leží ta největší odpovědnost. Takže pozor, ať ho nezašlápnete.:-)
Taťka Šmoula: Není žádná legrace starat se o víc než stovku malých modrých stvoření, která si říkají Šmoulové, proto se jejich neoficiální šéf dostává do našeho výběru. Třetího nejstaršího Šmoulu v rodové hierarchii poznáte podle červeného oblečení a hustých bílých vousů, které pochopitelně za jeho mladých let byly černé. Jakožto vedoucí početné skupiny je moudrý a dokáže každému poradit a ví si se vším rady. Všechno se snaží řešit diplomaticky, až to někdy přehání. Sám sobě dal dva hlavní úkoly - udržet ve vesnici harmonii a hlavně ochránit Šmoulinku před čarodějem Gargamelem, který ji také stvořil, protože chtěl Šmouly obalamutit a získat vládu nad jejich životy. To se mu ale nedaří - hlavně díky úsilí Taťky Šmouly, který společně se svými věrnými vždy najde způsob, jak Gargamela a jeho kocoura Azraela porazit a přechytračit.
Tom Cruise: I z tohoto Američana si dělají mnozí legraci (nejen) kvůli jeho vzrůstu. Je pravda, že 170 cm není zrovna bůhvíjaká výška, i s tímto "handicapem" se ovšem dokázal prosadit. Ztvárnil tolik různých rolí, že si sjednal slušný respekt a patří i k poměrně vlivným producentům. Dočkal se tří oscarových nominací a rozjel úspěšnou špionskou sérii Mission: Impossible. V posledních letech zásoboval svým soukromím a různými výstřelky bulvár. Nedá se o něm tudíž říct, že by nebyl výrazný. K tomu mu pomáhá i jeho fanatická propagace scientologie. Vidět ale určitě je.
Pokud vám v naší topce chybí kdokoli, kdo by splňoval její kritéria, neváhejte se s námi podělit v diskuzi a třeba vymyslíme ještě bonusovou podkategorii.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY