Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Malí velcí muži

Top 10: Malí velcí muži

Vydáno: 16.01.2013 11:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Říká se, že co je malé, to je hezké. Jestli to platí i o hrdinech z naší topky, si netroufám odhadovat, na co se ale můžete beze zbytku spolehnout, je fakt, že jejich činy se nějakým způsobem zapsaly do dějin filmu. Kteří to jsou?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V souvislosti s příchodem Hobita do kin neuškodí shrnout, kteří filmoví hrdinové nebo skuteční herci jsou na tom stejně jako Bilbo Pytlík - tzn. že nedosáhli velkého vzrůstu a v davu byste je snadno přehlédli, jejich činy se ale vryjí do paměti a několikrát přerostou jejich fyzickou výšku. Pro lepší orientaci jsme výběr seřadili podle abecedy. A kteří šťastlivci se tedy dostali do naší desítky?
7 trpaslíků: Prófa, Stydlín, Štístko, Rejpal, Kejchal, Dřímal, Šmudla - sedm jmen, která má každý z nás víceméně v paměti. Pohádku o Sněhurce známe asi všichni a tak víme, že trpaslíci v ní hrají nezanedbatelnou úlohu. Právě oni ochrání křehkou dívku před zlou královnou a pomohou jí získat velkou lásku (mluvíme-li pochopitelně o klasických verzích pohádky). I když u toho dělají na rozdíl od ostatních zmíněných většinou humorné kousky a jejich snaha přináší spíše úsměvné momenty, jejich činy jsou nezanedbatelné. Proto si i tahle zvláštní bandička místo v naší topce zaslouží.
Asterix: Tenhle Gal rozhodně nepatří k největším, ani neoplývá viditelnou muskulaturou, určitě ho ale nepřehlédnete. Dokázal vyhrát zlatou olympijskou medaili, uprchnout s vavřínovou korunou patřící Caesarovi, Britové díky němu poznali čaj - a to je jen výsek z jeho chrabrých činů. Sem tam tedy usrkne zázračného lektvaru, který v jeho vesničce vyrobili, aby dokázali vzdorovat zákeřným Římanům, on to ale vlastně nepotřebuje, jelikož disponuje natolik rozvinutým rozumem a inteligencí, že si dokáže poradit téměř v každé situaci. Chcete-li se o jeho schopnostech přesvědčit sami, zvolte raději některý z animovaných filmů, protože dosavadní pokusy o ty hrané nedopadly nejlépe. V tom posledním je navíc Asterix skoro stejně velký jako Obelix. No comment.
Chip a Dale: Už v roce 1943 stvořil Walt Disney tyhle dvě drobné veverky, které dodnes ohromují další a další generace převážně dětských diváků. Podle samotného autora je Chip tím, kdo používá logiku a plánuje, zatímco Dale je spíše troubovitý "zabedněnec". Dohromady jim to ale šlape náramně a nejednou se dokázaly dostat z pěkně prekérní situace. Většině lidí dělá problémy je rozeznat - vězte tedy, že Chip má malý černý nos a dva vyčuhující zuby uprostřed vedle sebe, kdežto Dale má velký červený nos a dva vyčuhující zuby po stranách. Jejich nejslavnější dobrodružství určitě pochází z populární televizní série Chip´n´Dale Rescue Rangers (u nás známo jako Rychlá rota), kde se tyto veverky staly soukromými detektivy a společně se třemi novými postavami (mezi nimiž vynikala krásná "Gedžitka"), přicházely na kloub mnoha záhadám. I o nich tedy platí, že jsou sice malí, ale činy konají velké.
Danny DeVitto: Tento slavný hollywoodský tvůrce nesmí v našem výčtu chybět. Ač má jen něco okolo sto padesáti centimetrů, v žádném z jeho filmů ho rozhodně nepřehlédnete. Ať už jde o Přelet nad kukaččím hnízdem, Honbu za diamantem, Vyvolávače deště nebo Muže na Měsíci, všude ztvárnil hodně výrazné role a byl vidět. Dovedete si ostatně někoho jiného představit jako zlotřilého Tučňáka v Batmanovi? DeVito je navíc obstojný režisér, jehož nejznámějším a suverénně nejlepším počinem je výtečná černá komedie Válka Roseových. I u něj platí, že přes malý vzrůst provádí hodně velké činy.
Dětští herci: V žebříčku nesmíme zapomenout ani na dětské představitele, kteří mnohdy dokáží držet krok (někdy je dokonce i zastíní) s hlavními hvězdami. Z našich luhů a hájů musíme pochopitelně připomenout legendárního Tomáše Holého, jenž bohužel zemřel příliš brzy, díky několika postavám ale zůstává nesmrtelný. Ze zahraničí si určitě vzpomenete na to, jak skvěle kooperoval Bruce Willis s malým Haleym Joelem Osmentem v hororu Šestý smysl a nepochbyně i na kreace Macaulaye Culkina v takřka kultovní komedii Sám doma. Abychom v této podkategorii nebyli sexističtí, zmíním ještě Dakotu Fanning, Quvenzhané Wallis nebo oscarovou Annu Paquin. Jistě bychom jich našli víc, ale tento seznam jako ilustrace toho, že i malé děti provádějí velké činy, bohatě stačí.
Frodo a Bilbo Pytlíkové: Oba zastupují rasu Hobitů, kterým se také kvůli tomu, že měří zhruba polovinu toho co normální člověk, říká "půlčíci". Mají velká a chlupatá chodidla s velmi tvrdou kůží. Proto chodí bosí. Sice jsou nejraději doma a lenoší, ale právě oni dva prožijí největší dobrodružství v celé jejich historii. Při tajemných výpravách projdou Středozem křížem krážem a získají magický prsten, který jim úplně změní život. Aby je neovládl, musí absolvovat náročnou cestu, která je plná nástrah a zároveň také dobrých lidí a budoucích kamarádů. Jelikož všechna jejich putování byla komerčně hodně úspěšná a filmově povedená, asi nemá smysl psát, že i jejich činy jsou větší než leckterého člověka.
Jack Crabb: V našem výčtu samozřejmě nesmí chybět hlavní hrdina filmu, který se jmenuje podobně jako náš článek - Malý velký muž. Jack prožil takřka celé dějiny Divokého západu, neustále přebíhal mezi Indiány a bělochy a setkal se s takovými legendami jako Divoký Bill Hickock, Buffalo Bill a zúčastnil se i slavné bitvy u Little Big Hornu, v níž padl snad ještě legendárnější generál George Custer. Tenhle člověk zkrátka zažil za jeden život to, co by vydalo na tři a více. Filmovou tvář mu propůjčil Dustin Hoffman, který mimochodem také měří nikterak závratných 170 cm.
Kovboj Woody a jeho parta: Hračky jsou tak malé, že si běžný člověk musí dávat pozor, aby je nezašlápl. Ale i ony žijí vlastním životem. Své o tom rozhodně ví kovboj Woody, který je nejoblíbenější hračkou malého Andyho. A kvůli němu absolvuje hodně zajímavá a nebezpečná dobrodružství - nejprve pátrá po tom, co jeho majitel dostane k narozeninám a při tom se zaplete se sousedem, který hračky týrá, poté ho zase unese sběratel, který o něm zjistil, že jde o hodně vzácný úlovek a nakonec musí uniknout ze spárů všehoschopných dětí ze školky, které nemají k hračkám žádnou úctu. Woody na to sice není sám a pomáhá mu spousta kamarádů, na něm ale většinou leží ta největší odpovědnost. Takže pozor, ať ho nezašlápnete.:-)
Taťka Šmoula: Není žádná legrace starat se o víc než stovku malých modrých stvoření, která si říkají Šmoulové, proto se jejich neoficiální šéf dostává do našeho výběru. Třetího nejstaršího Šmoulu v rodové hierarchii poznáte podle červeného oblečení a hustých bílých vousů, které pochopitelně za jeho mladých let byly černé. Jakožto vedoucí početné skupiny je moudrý a dokáže každému poradit a ví si se vším rady. Všechno se snaží řešit diplomaticky, až to někdy přehání. Sám sobě dal dva hlavní úkoly - udržet ve vesnici harmonii a hlavně ochránit Šmoulinku před čarodějem Gargamelem, který ji také stvořil, protože chtěl Šmouly obalamutit a získat vládu nad jejich životy. To se mu ale nedaří - hlavně díky úsilí Taťky Šmouly, který společně se svými věrnými vždy najde způsob, jak Gargamela a jeho kocoura Azraela porazit a přechytračit.
Tom Cruise: I z tohoto Američana si dělají mnozí legraci (nejen) kvůli jeho vzrůstu. Je pravda, že 170 cm není zrovna bůhvíjaká výška, i s tímto "handicapem" se ovšem dokázal prosadit. Ztvárnil tolik různých rolí, že si sjednal slušný respekt a patří i k poměrně vlivným producentům. Dočkal se tří oscarových nominací a rozjel úspěšnou špionskou sérii Mission: Impossible. V posledních letech zásoboval svým soukromím a různými výstřelky bulvár. Nedá se o něm tudíž říct, že by nebyl výrazný. K tomu mu pomáhá i jeho fanatická propagace scientologie. Vidět ale určitě je.
Pokud vám v naší topce chybí kdokoli, kdo by splňoval její kritéria, neváhejte se s námi podělit v diskuzi a třeba vymyslíme ještě bonusovou podkategorii.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel M. Emmet Walsh (21.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Boj o vzduch ve filmu Breathe (14.03.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu